Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia swiezy szpinak duszony na masle

Grupy

Szukaj w grupach

 

swiezy szpinak duszony na masle

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-01 21:17:13

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bt215o$1fm6$1@mamut.aster.pl>, rena <r...@a...pl>
wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:010120042138464630%wlalos@onet.pl...
>
> > Ze szpinakiem. ;-)
>
> wow - alez z ciebie eksperymentator w kuchni:)

Raczej uważam się za tradycjonalistę. Czego przejawem jest też moja
opinia w sprawie szpinaku. Do eksperymentów w kuchni odnoszę się
zawsze podejrzliwie, a własne prowadzę ostrożnie.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-01 23:25:01

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Evunia <h...@n...year.pl> szukaj wiadomości tego autora

Thu, 01 Jan 2004 21:40:51 +0100, na pl.rec.kuchnia, Wladyslaw Los
napisał(a):

> Odpowiedni dla amatorów takiego aromatu lub smaku. ;-)

Oczywiście :)
Wszak jesli ktoś czosnku nie znosi, to żaden czosnek mu miły nie będzie ;)


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-02 06:16:37

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <qjkaey5oot6a$.4q80an3wua5d$.dlg@40tude.net>, Evunia
<h...@n...year.pl> wrote:

> Thu, 01 Jan 2004 21:40:51 +0100, na pl.rec.kuchnia, Wladyslaw Los
> napisał(a):
>
> > Odpowiedni dla amatorów takiego aromatu lub smaku. ;-)
>
> Oczywiście :)
> Wszak jesli ktoś czosnku nie znosi, to żaden czosnek mu miły nie będzie ;)

Nie mówimy o kimś, kto w ogóle czosnku nie lubi.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-02 07:51:13

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: "Jacek Nowak" <j...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> Natomiast w tzw. kuchni
> staropolskiej, to się przyprawiało!

A to podobno z innego powodu - w tych czasach najczęściej jadano mięsa drugiej
albo i trzeciej świeżości (cóż, nie mieli lodówek poza dziurami w ziemi ew.
obłożonymi lodem) i duża ilość przypraw zabijała ten smak (źródło: pamiętniki
z dawnych czasów i opracowania naukowe nt. zwyczajów w dworkach szlacheckich
na kresach).

Jacek


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-02 08:21:05

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <bt37th$71s$1@inews.gazeta.pl>, Jacek Nowak
<j...@W...gazeta.pl> wrote:

> Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> > Natomiast w tzw. kuchni
> > staropolskiej, to się przyprawiało!
>
> A to podobno z innego powodu - w tych czasach najczęściej jadano mięsa
> drugiej
> albo i trzeciej świeżości (cóż, nie mieli lodówek poza dziurami w ziemi ew.
> obłożonymi lodem) i duża ilość przypraw zabijała ten smak (źródło: pamiętniki
> z dawnych czasów i opracowania naukowe nt. zwyczajów w dworkach szlacheckich
> na kresach).

Nie mam siły znowu tego prostować. To stary i popularny mit dotyczący
obfitego stosowania przypraw w różnych czasach i krajach -- od
starożytnej Grecji począwszy. Pisałem zresztą o tym także tu, ostatnio
całkiem niedawno:

<http://glinki.com/?l=VXvK>

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-02 09:15:33

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Evunia <h...@n...year.pl> szukaj wiadomości tego autora

Fri, 02 Jan 2004 07:16:37 +0100, na pl.rec.kuchnia, Wladyslaw Los
napisał(a):

>> Oczywiście :)
>> Wszak jesli ktoś czosnku nie znosi, to żaden czosnek mu miły nie będzie ;)

> Nie mówimy o kimś, kto w ogóle czosnku nie lubi.

A ja jednak tak właśnie chciałam Twoje słowa rozumieć, nie chcąc widzieć w
nich złośliwości i chęci dopieczenia tym, co takiego czosnku używają.
I nadal nie chcę.
:)

--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-02 09:19:06

Temat: Re: swiezy szpinak duszony na masle
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <d4an6eziqfyj$.1jwsmrxt1rm47$.dlg@40tude.net>, Evunia
<h...@n...year.pl> wrote:

> A ja jednak tak właśnie chciałam Twoje słowa rozumieć, nie chcąc widzieć w
> nich złośliwości i chęci dopieczenia tym, co takiego czosnku używają.
> I nadal nie chcę.


Nie chcę nikomu dopiec. Miałem na myśli nie czosnek w ogóle, lecz
czosnek granulowany, który jest marną namiastką świeżego i nie widzę
żadnego powodu, by takiego używać w normalnych warunkach. Inna sprawa,
że mam wrażenie, że tacy np. Czesi to po prostu przywykli i polubili
ten smaczek, ale to ich speawa, sami nie wiedzą co tracą.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

uff, dobrze ze nie mam modemu
Mięso ze strusia
dzem z fig -gdzie mozna kupic w Polsce?
Dostalem na gwiazdke zeliwny wok - co przyrzadzic na poczatek?
Q: Jakie wino do poledwiczek w miodzie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »