Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "eM" <...@...c>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: szybkie ciasta bez jajek [P]
Date: Thu, 22 Jul 2004 11:37:45 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 63
Sender: m...@p...onet.pl@81.171.158.34
Message-ID: <cdo5di$6jr$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.171.158.34
X-Trace: news.onet.pl 1090492658 6779 81.171.158.34 (22 Jul 2004 10:37:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Jul 2004 10:37:38 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208552
Ukryj nagłówki
Agusia (vel "Agnieszka i Zlota Rybka") zapytala:
> A moze ktos zna, tak przy okazji inne szybkie ciasta BEZ jajek.
> Google przeszukalam, troche znalazlam, ale nie takie szybkie, jak to
> powyzej.
Ja znam babeczki bananowe, więc wrzucam na grupe zaczynając osobny
wątek, zeby netykiecie stalo się zadość :-). No i jeszcze P jak
Powtórka, bo to już bylo...
Uzbieraj:
30g masla - roztopionego w rondelku
60g miodu (plynnego, mniej wiecej dwie duze "czubate" lyzki)
Pol lyzeczki cukru waniliowego
2 wielkie banany (moga byc starzejace sie, smutne i niechciane)
150g maki pszennej
1 czubata lyzeczka proszku do pieczenia
Pol lyzeczki sody oczyszczonej
Pol lyzeczki cynamonu (jak ktos lubi)
Foremki na babeczki - 12 sztuk
Piekarnik rozgrzej do 190st.C
Reszta polega na walce na dwoch frontach: w rondelku roztop maslo i
dodaj do niego miod, druga reka do miski wrzuc wszystkie suche
skladniki. Polacz wszytko w jedno calkiem ciekawe blotko i dodaj banany
podeptane widelcem. Koniecznie nie nalezy przesadzac z drobieniem i
mieszaniem, masa ma byc byle jaka (Ania - niecale 2 latka - koczowala z
misiami przed szafka z mikserem, nijak nie moglam ich usunac, stad ten
widelec - babeczki wyszly przecudne! A po mikserze - przy pierszej
probie - wyszly suche i trzeba je bylo przed przelknieciem namoczyc w
herbacie ;-)). To podobno taka uroda tych muffinów, ze im niestaranniej
wymieszane, tym lepsze. Mniej wiecej w 2 minuty nalezy wykonac cale to
zadanie.
Potem zostaje tylko ponakladanie masy w foremki (wypelnij nie wiecej
niz do dwoch trzecich wysokosci), polizanie placy i czekanie przez 25
minut, az babki sie przyrumienią ;-). Prawdziwe tortury polegaja na
czekaniu, az babusie ciut przestygna...
Wlasnie się zorientowalam, ze to nie jest ciasto na jedna blaszke i 12
dziobów, tylko na 12 foremek i jedna paszczę ;-). Ech życie ...
Serdecznie pozdrawiam,
eM
|