« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-13 06:59:10
Temat: technika smazeniawitam wszystkich,
Moje pytanie dotyczy czynnosci przed wlozeniem miesiwa na rozgrzany tłuszcz
pytanie brzmi: czy ma znaczenie wczesniejsze rozgrzanie patelni przed
wlaniem oleju czy tez jest to bez znaczenia, a wazne jest tylko wlasciwe
rozgrzanie tłuszczu
Osobiście zawsze rozgrzewam patelnie (dośc mocno) potem wkladam (lub wlewam)
tluszcz, rozgrzewam go do odpowiedniej temperatury a potem klade to co ma
być smażone. Wydaje mi sie że tak jest prawidlowo (ale jest to odczucie
intuicyjne bez zadnego poparcia teorii). I tak bylo do wczoraj, kiedy zona
stwierdzila ze nie ma to zadnego znaczenia aby patelnia byla wczesniej
rozgrzewana, twierdzi ze mozna wlewac tluszcz na zimna patelnie i razem
rozgrzac przed wlozeniem np. miesa .... i nie mialem zadnego argumentu aby
potwierdzic moja teorie.
Czy zna jakies teoretyczno praktyczne argumenty na poparcie ktorejs z
teorii???
A moze pytanie w ogole nie ma sensu ?
pozdrowienia
Markus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-13 07:23:29
Temat: Re: technika smazenia
Użytkownik "Markus" <m...@p...wp.pl> napisał w wiadomości
news:8s6c7q$1ls$1@galaxy.uci.agh.edu.pl...
]...]
> A moze pytanie w ogole nie ma sensu ?
> pozdrowienia
> Markus
Moze w czesci temperatury patelni pod "tluszcz", bo jezeli
chodzi o temp. tluszczu to ma to znaczenie. Najlepiej
jednak smazyc bez tluszczu bo wtedy pod wplywem
wyskokiej temperatury rozgrzanej patelni / plyty
grillowej, nastepuje blyskawiczne zamkniecie porow
miesiwa przez co mikroelementy pozostaja w srodku.
Tak wiec smazonko powinno odbywac sie na GORACO
co podwyzsza nam jakosc smazonych smakolykow.
Wlasciwie to nazwa SMAZENIE mowi nam juz o tym
ze nie dzieje sie to "na zimno".
jedrus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-13 07:43:26
Temat: Re: technika smazenia
Markus wrote:
>
> witam wszystkich,
> Moje pytanie dotyczy czynnosci przed wlozeniem miesiwa na rozgrzany tłuszcz
> pytanie brzmi: czy ma znaczenie wczesniejsze rozgrzanie patelni przed
> wlaniem oleju czy tez jest to bez znaczenia, a wazne jest tylko wlasciwe
> rozgrzanie tłuszczu
IMHO istotna jest temperatura tłuszczu, do którego wkładasz ścierwo.
To czy rozgrzejesz patelnię przed nalaniem oleju, nie ma znaczenia, z
małymi wyjątkami:
- jeśli masz patelnię pokrytą np. teflonem, a przegrzejesz ją (dosyć
znacznie - myślę, że min 300st), to może szlag trafić warstwę teflonu.
- ogrzanie np. świeżo umytej patelni przed wlaniem tłuszczu powoduje
odparowanie kropelek wody, co zapobiega pryskaniu tłuszczu.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-13 10:08:01
Temat: Re: technika smazenia> - ogrzanie np. świeżo umytej patelni przed wlaniem tłuszczu powoduje
> odparowanie kropelek wody, co zapobiega pryskaniu tłuszczu.
>
> sadyl
Powaznie?!??!? A jakies jeszcze metody zapobiegawcze pryszczeniu tluszczem
na cala kuchnie???
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-13 10:08:11
Temat: Re: technika smazeniaJa mam w domu takie siateczki do przykrywania patelni... Ale jak je podnoszę
żeby przewrócić mięso to i tak w tym czasie całą kuchnię zapryszczy... :(((
Joanna
Użytkownik "Anna" <a...@r...fm> napisał w wiadomości
news:8s6mu9$4gj$1@skipper.rmf.pl...
> > - ogrzanie np. świeżo umytej patelni przed wlaniem tłuszczu powoduje
> > odparowanie kropelek wody, co zapobiega pryskaniu tłuszczu.
> >
> > sadyl
>
> Powaznie?!??!? A jakies jeszcze metody zapobiegawcze pryszczeniu tluszczem
> na cala kuchnie???
>
>
> Anna
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-13 10:21:13
Temat: Re: technika smazenia> Powaznie?!??!? A jakies jeszcze metody zapobiegawcze pryszczeniu tluszczem
> na cala kuchnie???
Eee to chyba zapobiega pryszczeniu tluszczem w poczatkowej fazie
rozgrzewania oleju, wtedy, jesli patelnia jest mokra, to po osiagnieciu
przez olej odpowiedniej temperatury, zaczyna ona (woda) gwaltownie z patelni
uciekac, zabierajac ze soba troche oleju.
Jesli chodzi o zabezpieczenie przed pryskaniem w trakcie smazenia, to jest
pewnie kilka metod. Np taka przykrywka na patelnie z dosc drobnej siatki
metalowej. Albo metrowe scianki wokol kuchenki:)
Wg mnie nie ma cudow (nawet ta przykrywka nie jest idealna, bo odwracajac
miecho musisz ja podniesc). Goracy olej + woda (krew, sok) = pryskanie po
calej kuchni:)
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-13 11:28:08
Temat: Re: technika smazenia
Anna wrote:
>
> Powaznie?!??!? A jakies jeszcze metody zapobiegawcze pryszczeniu tluszczem
> na cala kuchnie???
Dekiel + stara ze szmatą po wszystkim (czasami trza dekiel odkrywać)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-13 12:22:51
Temat: Re: technika smazeniaAnna wrote:
>
> Powaznie?!??!? A jakies jeszcze metody zapobiegawcze pryszczeniu tluszczem
> na cala kuchnie???
To nie uniwersalna rada, ale tluszcz wytapiany z boczku czy sloniny
prawie nie
pryska, jesli uzyjesz ich nie mrozonych. Niestety, z sklepach zwykle
takich nie ma.
BK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-13 14:28:05
Temat: Re: technika smazenia
Musze przyznac, ze mnie wszyscy nieco pocieszyliscie, ze nie ma rady :) Bo
moj karmiony twierdzi, ze jeszcze nie widzial, zeby komus tak pryskalo, z
tego wniosek, ze MALO WIDZIAL, prawda?
Anna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-13 16:30:20
Temat: Re: technika smazenia
Anna napisał(a) w wiadomości: <8s765t$9ei$1@skipper.rmf.pl>...
>
>Musze przyznac, ze mnie wszyscy nieco pocieszyliscie, ze nie ma rady :) Bo
>moj karmiony twierdzi, ze jeszcze nie widzial, zeby komus tak pryskalo, z
>tego wniosek, ze MALO WIDZIAL, prawda?
ja chyba tez malo widzialam, bo u mnie nie pryska ^-^
zawsze sypie ineteres sola, to na pewno malo profesjonalne, ale czuje sie
lepiej bez fontatnny oleju ^-^
MaryAnne
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |