Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.icp.pl!not-for-mail
From: Tatiana <y...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: tort migdałowy z kremem kawowym
Supersedes: <1...@c...net>
Date: Wed, 18 Oct 2006 12:55:43 +0200
Organization: Czarodziejka
Lines: 63
Message-ID: <jn0e86tb3676$.dlg@czarodziejka.net>
NNTP-Posting-Host: c40-122.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1161168943 10336 62.21.40.122 (18 Oct 2006 10:55:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 18 Oct 2006 10:55:43 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Czarodziejski Czytnik Ti`Any
X-Face: ;#oXQXnVjqm^A:5A;w'V&LbdH98rO?`v2zSbU_-"q69Q56B<"^YU/9dkn93Qf\vhT$r]zk0
p`u#c%r~,f!HzdiU|Nz5I6/J|q4Mg,G.tKa\i7@d~<JF=9bV:=v5lN9b<H101EJH'1UMqc,TidQD01
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
X-Beer: Czarna Fortuna
X-User: Ti`Ana
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:280542
Ukryj nagłówki
Dla mojej Mamy na imieniny popełniłam wczoraj taki tort. Wyszedł bardzo
bardzo dobry, więc dzielę sie przepisem.
*Ciasto:*
375g migdałów zmielonych (bez skórek)
ok. 300g cukru pudru (tu trochę trudno mi dokładnie powiedziec, bo
mierzyłam miarką na cukier, który jest jak wiadomo cięższy od pudru - można
spróbować i dosypać)
7 zółtek
5-6 białek (ja dałam 6 z małych jaj)
łyżka bułki tartej
kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki płaskiej proszku do pieczenia
- ubijamy żółtka z cukrem - na tym etapie mozna spróbować słodkość
- dodajemy do tej masy zmielone migdały, bułkę, mąkę i proszek, mieszamy
- powstaje raczej gęsta migdałowa masa
- białka ubijamy osobno na sztywno
- mieszamy białka z masą, dość delikatnie ale dokładnie
- pieczemy w tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką
175 stopni, ok. 45-50 minut
- studzimy trzymając psy z daleka
*Krem:*
2 łyżki masła (duże)
2 łyżki mąki (kopiaste)
szklanka mleka
szklanka cukru
kostka 250g masła
2 żółtka
drobno zmielona kawa naturalna
- masło rozpuszczamy w rondelku
- dodajemy mąkę a potem cukier
- rozprowadzamy mlekiem
- doprowadzić do zagotowania
- ma zgęstnieć
- odstawić do wystudzenia
- wystudzoną masę ukręcić w makutrze z żółtkami i masłem na puszysty krem
- dodać ok. 2 kopiaste łyżki kawy, aczkolwiek ilość zależy od upodobań,
wkręcić
*Przygotowanie:*
- ciasto kroimy na dwie części
- dolną część smarujemy dżemem kwaśnym, ja użyłam czarnej porzeczki
- na to warstwa kremu i drugi krążek ciasta
- górę smarujemy kremem, boki tortu również
*Ozdabianie:*
Ja posypałam płatkami migdałów wierzch, zrobiłam figlaski z kremu i
powtykałam w nie słupki migdałów. Można obsypać boki, jak ktoś lubi.
*Informacje dodatkowe:*
Ciasto piekłam z termoobiegiem.
Tortownica ma fi=27cm
Ciasto nie wymaga ponczowania, ponieważ jest samo w sobie dość wilgotne
Kremu wystarcza na wszystkie warstwy, boki, figlaski i jeszcze zostaje na
wyjedzenie z miski.
Dodatkowo podano ptysie wg Magdy B. oraz jabłecznik na kruchawym cieście :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
|