| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-04 14:52:32
Temat: ulubione pomidory
codziennie objadam sie salatkami z pomidorow. teraz zaczynam kombinowac i
chce zrobic z nich tez inne rzeczy. wojtek robi mi pycha spaghetti i
zupe-krem ze swierzych pomidorow. co jeszcze mozna zrobic z pomidora w roli
glownej? oprocz gazpacho oczywiscie bo to tez umiem sama :)
musi byc wegetarianskie (a najlepiej weganskie) i powalajaco smaczne!
niedlugo mam zamiar poeksperymentowac z pomodorami nadziewanymi (przepis
oczywiscie z puszkkki) ale czekam na wasze propozycje :) mam nadzieje ze
zaproponujecie cos, czego jeszce nigdy nie jadlam a co podbije moje
pomidorwe serce :)
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-04 15:31:25
Temat: Re: ulubione pomidoryOn Sun, 04 Aug 2002 16:52:32 +0200, PatryCCCja
<k...@s...TO_WYTNIJ.pl> wrote:
>
>codziennie objadam sie salatkami z pomidorow. teraz zaczynam kombinowac i
>chce zrobic z nich tez inne rzeczy. wojtek robi mi pycha spaghetti i
>zupe-krem ze swierzych pomidorow. co jeszcze mozna zrobic z pomidora w roli
>glownej? oprocz gazpacho oczywiscie bo to tez umiem sama :)
>musi byc wegetarianskie (a najlepiej weganskie) i powalajaco smaczne!
>niedlugo mam zamiar poeksperymentowac z pomodorami nadziewanymi (przepis
>oczywiscie z puszkkki) ale czekam na wasze propozycje :) mam nadzieje ze
>zaproponujecie cos, czego jeszce nigdy nie jadlam a co podbije moje
>pomidorwe serce :)
>
>pat
a no moznaby sobie taka niby-salze urzadzic... robilam to w
roznych wersjach..rozgrzalam olej, obsmazylam cebule pokorjona,
troche czosnku, aaa, w ogole najpierw na sucha ptelnie dalam
cumin, niech aromat wypusci, poprazony, potem olej cebula i
czosnek jeszcze. potem zgasilam i dodalam obrane i drobno
pociachane pomidory, i kawalek ogorka, obrany i pkorkojony w
plasteki te plasterki na swierci. wymieszalam, samo sie pdgrzalo,
dodalam sporo posiekanej kolendry i juz. jadlam to za pomoca
swiezo upieczonego chleba. Kromkami sobie nabieralam tej salsy,
potem wymazalam chlebem reszte i wlasciwie nie bylo garow do
zmywania ;)
Krysia
a jak wielkie pomidoprki to mozna nafaszerowac i upiec. z zlotym
sereme na glowie
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-04 15:42:05
Temat: Re: ulubione pomidoryPatryCCCja wrote:
> mam nadzieje ze
> zaproponujecie cos, czego jeszce nigdy nie jadlam a co podbije moje
> pomidorwe serce :)
>
Gdybym była złośliwa, to podesłałabym Ci przepis na zupę
pomidorowo-pomarańczową, którą zaekperymentowałam wczoraj, a która w
rezultacie po "zjedzeniu" jednego talerza wylądowała w zlewie ;-).
Ponieważ jednak aż tak wredna nie jestem - wstrzymam się ;-).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-04 16:26:38
Temat: Re: ulubione pomidory
----- Original Message -----
From: "PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Sunday, August 04, 2002 4:52 PM
Subject: ulubione pomidory
mam nadzieje ze
> zaproponujecie cos, czego jeszce nigdy nie jadlam a co podbije moje
> pomidorwe serce :)
>
> pat
Chyba tego nie pamietasz, bo podawalam ten przepis, jak twierdza google w
2000 roku - moje ulubione spaghetti na lato - weganskie, z kuchni wloskiej i
na zimno - wiec na te upaly jak znalazl: (no to wklejam cytate sprzed dwoch
lat)
na 4-6 porcji
45 dag swiezych dojrzalych ale twardych pomidorow
1 srednia cebula
6 zielonych oliwek wypestkowanych (najlepiej swiezych, ale ze slonej zalewy
tez dobrze pasuja)
2 srednie zabki czosnku
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
2 lyzki posiekanych listkow bazylii (lub 3/4 lyzeczki suszonej)
2 lyzeczki odsaczonych kaparow
0,5 lyzeczki mielonej ostrej papryki
0,25 lyzeczki oregano suszonego
1 lyzeczka czerwonego octu winnego
0,5 szklanki oliwy z oliwek (koniecznie extra vergine)
45 dag surowego spaghetti
Pomidory, cebule i oliwki kroimy w kostke (dosc drobno). Czosnek miazdzymy.
W misce mieszamy pomidory, cebule, czosnek, pietruszke, bazylie, kapary,
papryke i oregano. Skrapiamy octem a nastepnie wlewamy oliwie i dokladnie
mieszamy. Przykrywamy i wstawiamy do lodowki na co najmniej 6 godzin a
najlepiej na noc. Tuz przed podaniem gotujemy spaghetti al dente, odcedzamy
i natychmiast mieszamy ze sosem. Podajemy od razu.
Przepis, jak wszystko co dobre pochodzi z Włoch :-) Na prawde jest super,
kiedy ten lodowaty sos styka sie z goracym makaronem powstaje wspanialy
aromat. Makaronik jadam zwyke na obiad ale dobry jest tez jako danie
kolacyjne. Polecam - nie brudzimy duzo garow i nie ma duzo gotowania, wiec
temperatura w kuchni podczas upalow nie skacze jak w piecu chlebowym. No i
jeszcze jedna zaleta - w tym wymacerowanym sosie znika gdzies nieprzyjemna
won czosnku, mozna jesc bezkarnie i bez obawy, ze pozniej zostaniemy wykleci
z towarzystwa.
tyle ja ze wspomnien - druga weganska potrawa, tym razem wlasnego pomyslu -
herbatkowa salatka:
jesli zostaly ci mlode ziemniaczki od obiadu - to beda w sam raz -
potrzebujemy pare ugotowanych ziemniakow, pare pomidorow, swiezy tymianek,
oliwe z oliwek extra vergine (ale z pestek winogron tez jest dobra do tego),
kilka kropel octu balsamico. Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plasterki,
pomidory tez, ukladamy "na dachowke" raz plaster ziemniaka, raz pomidora, az
zapelnimy caly talerzyk, posypujemy listkami swiezego tymianku, skrapiamy
oliwa wymieszana z paroma kroplami octu i wstawiamy na 0,5 godziny do
lodowki - nastepnie szamamy.
Moje ulubione danie do pracy (lakto-ovo - moze byc ?) - twarozek wlasnego
wyrobu wymieszany z obranym ze skorki i drobno posiekanym pomidorem + duza
garsc swiezych ziol, tez drobno posiekanych (ja biore z balkonu - tymianek,
oregano, natke pietruszki i bazylie)
Na szybko, jak mi zostala ugotowana fasolka szparagowa od obiadu - podsmazam
ja chwile na oliwie z czosnkiem i na koniec dodaje posiekanego pomidora ze
skorki - podsmazam go doslownie 2 minuty, doprawiam sola i pieprzem, czasem
podsypie kilka kaparkow i jem :-)
tez na szybko: bruschetta z pomidorkami - kupujesz chlebek ciabatta
(ostatecznie moga byc zwykle grzanki), kroisz na grube kromki i podsmazasz
na zloto na oliwie z oliwek z dwoch stron, gorace kromki nacierasz zabkiem
czosnku, lekko solisz i posypujesz pieprzem a nastepnie przesmarowujesz masa
zrobiona z drobno posiekanych obranych pomidorow malinowych (albo tych
podluznych "byczych serc", na ktore sezon wlasnie niedlugo sie zaczyna) +
sol + pieprz + klika kropel octu balsamicznego(niekoniecznie) + posiekana
swieza bazylia + kaparki (opcjonalnie) - szamamy jeszcze cieple..
albo robisz kopytka i polewasz następującym sosem: 70 dag podluznych
pomidorow obieramy ze skorki i kroimy w czastki. na patelni rozgrzewamy
oliwe i podsmazamy przez ok. 3 minuty 2 zmiazdzone zabki czonsku i 1 drobno
posiekana papryczke chili (uwaga, zeby sie nie przypalily !), dodajemy
nastepnie posiekane pomidory, zagotowujemy i zostawiamy, zeby sobie "pykalo"
jakies 15 minut, na koniec dodajemy lyzke swiezego posiekanego oregano, sol
i pieprz i juz
albo salatka pomidorowa z pepperoni:
1 baklazana kroimy w plastry, posypujemy sola i pieprzem, obtaczamy w mace
i smazymy na teflonowej patelni na ostrym ogniu na 3 lyzkach oleju (uwaga,
zeby sie baklazan nie przypalil i pod zadnym pozorem nie dawac gadowi wiecej
oliwy, bo wpije ile mu dasz, bestia jedna ;-) 2 mlodziutkie cukinie kroisz w
plasterki, 40 dag miesistych pomidorow obierasz ze skorki i kroisz w
plastry, 25 dag ziemniakow ugotowanych w mundurkach obierasz i kroisz w
plastry.2 male cebule obierasz i drobno siekasz, 2 zabki czosnku miazdzysz -
cebule i czosnek mieszasz z 4 lyzkami oliwy z oliwek i doprawiasz sola i
pieprzem. Wszystkie warzywa przekladasz na polmisek i polewasz sosem
oliwno-czosnkowo-cebulowym, calosc posypujesz listkami swiezego tymianku i
przykrywasz kilkoma strakami papryki pepperoni z zalewy octowej (mozna kupic
w sloikach, np. "Rolnik" robi cos takiego). Salatke odstawiamy na 4 godziny
do lodowki a nastepnie jemy -
uff - chyba na razie wystarczy, co ? Ja generalnie jestem zdania, ze pomidor
jest dobry na wszystko ;-)
Pozdrowienia i smacznego
Herbatka pomidorowa
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-04 16:42:40
Temat: Re: ulubione pomidory (3xP)
PatryCCCja wrote:
> ale czekam na wasze propozycje :) mam nadzieje ze
> zaproponujecie cos, czego jeszce nigdy nie jadlam a co podbije moje
> pomidorwe serce :)
Proponuje dwa przepisy, ale proporcje musisz sobie sama dobrac wedle gustu.
Zielone (lub twarde czerwone) pomidory smazone
Bulka tarta
jajko
sol pieprz
kilka listkow posiekanej swiezej bazylii
olej
pomidory
Pomidory pokroic w poprzek na grube plastry (1.5-2 cm).
W blenderze zrobic sieza bulke tarta z czerstwego chleba (albo uzyc
sucha bulke tarta), roztrzepac jajko i dodac sol, pieprz i bazylie. W
ciezkiej patelni rozgrzac olej, panierowac pomidory w jajku i bulce
tartej, smazyc po obu stronach az zlote. Podawac natychmiast, bo
flaczeja stojac.
Nadziewane pomidory I
duze pomidory
ugotowany ryz
cukinia
troche pesto
przyprawy wedle uznania
jajko lub nie (jesli ma byc vege)
ser zolty lub nie (jesli ma byc vege)
Cukinie zetrzec na tarce z grubymi oczkami. Zmieszac z ryzem, pesto,
jajkiem i przyprawami. Z pomidorow sciac czapeczki i wydrazyc plynny
miazsz i nasienie. Nadziac pomidory nadzieniem i ustawic w naoliwionym
naczyniu, ciasno, zeby sie wzajemnie podpieraly.
Przykryc kazdy pomidor kawalkiem sera i piec w goracym piecu okolo 20
minut.
Nadziewane pomidory II
duze pomidory
cebula
pieczarki
sol pieprz
Pieczarki posiekac drobno. Cebule pokroic w cienkie plastry. Z pomidorow
sciac czapeczki i wydrazyc plynny miazsz i nasienie. Cebule usmazyc na
zloto, dodac pieczarki i usmazyc, dodac sol i pieprz. Nadziac tym
pomidory i ustawic w naoliwionym naczyniu, ciasno, zeby sie wzajemnie
podpieraly. Piec w goracym piecu okolo 20 minut.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-04 17:11:07
Temat: Re: ulubione pomidory"PatryCCCja" <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> a écrit dans le message de news:
3...@s...TO_WYTNIJ.pl...
>
> codziennie objadam sie salatkami z pomidorow. teraz zaczynam kombinowac i
> chce zrobic z nich tez inne rzeczy. wojtek robi mi pycha spaghetti i
> zupe-krem ze swierzych pomidorow. co jeszcze mozna zrobic z pomidora w
roli
> glownej? oprocz gazpacho oczywiscie bo to tez umiem sama :)
> musi byc wegetarianskie (a najlepiej weganskie) i powalajaco smaczne!
> niedlugo mam zamiar poeksperymentowac z pomodorami nadziewanymi (przepis
> oczywiscie z puszkkki) ale czekam na wasze propozycje :) mam nadzieje ze
> zaproponujecie cos, czego jeszce nigdy nie jadlam a co podbije moje
> pomidorwe serce :)
>
Bardzo prosta recepta :)
Pomidory przekrajasz wpol, posypujesz troche ziolami prowansalskim i tarta
bulka + sola + kropla oliwy (ewantualnie).
Na 5-10 minut pod grilla (ruszt), i gotowe : very natural tomatoes
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-04 18:02:33
Temat: Ciasto fasolowe (P)ok. 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
oliwa
5 ząbków czosnku, zmiażdżonych
2 paprytki: zielona i czerwona, pokrojone w dowolnie (raczej drobno)
2 średniej wielkości cukinie, w plasterki pokrojone
20-30 dkg pomidorów
20-30 dkg ugotowanych roślin strączkowych (ciecierzyca, fasolki:
czerowna i biała - najlepiej pomieszać kilka rodzajów)
1 jajko (nie wiem, czym jej zastąpić)
sól, pieprz, papryka w proszku
Ziemniaki ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć
czosnek, dodać paprykę i cukinię. Smażyć kilka minut, dodać 3/4
pomidorów. Przyprawić. Do sosu dodać ciecierzycę i całość zmiksować do
uzyskania jednolitej masy. Dodać fasolę. Przełożyć wszystko do naczynia
żaroodpornego.
Z ziemniaków zrobić puree (dodać odrobinę mleka sojowego). Następnie
rozłożyć je na wierzchu, posmarować jajkiem i posypać papryką. Zapiekać
ok. 25 min. w 190 st.C, aż się ładnie zarumieni.
Podobny farsz można wykorzystać również jako nadzienie do naleśników (a
potem je zapiec np. w beszamelu). Do naleśników często daję same
pomidory z fasolką. Wychodzą pyszne.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-04 18:04:53
Temat: Re: Ciasto fasolowe (P - korekta)zGosiula wrote:
>
> 20-30 dkg pomidorów
Oczywiście bez skórek.
> Smażyć kilka minut, dodać 3/4
> pomidorów. Przyprawić. Do sosu dodać ciecierzycę i całość zmiksować do
> uzyskania jednolitej masy. Dodać fasolę.
I resztę pomidorów.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-04 18:23:42
Temat: Chilli pomidorowo-fasolowe (P)1 cebula, posiekana
25 dkg ryżu brunatnego
ok. 600 ml wywaru warzywnego
0,6 kg pomidorów przetartych przez sito
20 dkg pomidorów konserwowych (ew. mały słoiczek koncentratu)
ok. 0,5 kg ugotowanej czerwonej fasoli
25 dkg kukuryczy (z puszki lub mrożona)
25 dkg fasoli szparagowej
150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (czym to zastąpić?)
ok. 100 g tartego żółtego sera
60 g pestek dyni
chilli w proszku
Przysmażyć na oliwie cebulkę. Dodać ryż, chilli, wywar warzywny,
zagotować i dusić ok. 10 min. Dodać pomidory, fasolę, kukurydzę i
fasolkę szparagową. Dusić wszystko razem 10-15 min., aż ryż będzie
miękki i wchłonie się wywar. Na wierzchu rozłożyć śmietanę lub jogurt i
posypać serem oraz pestkami dyni.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-04 20:03:05
Temat: Re: Chilli pomidorowo-fasolowe (P)>1 cebula, posiekana
>25 dkg ryżu brunatnego
>ok. 600 ml wywaru warzywnego
>0,6 kg pomidorów przetartych przez sito
>20 dkg pomidorów konserwowych (ew. mały słoiczek koncentratu)
>ok. 0,5 kg ugotowanej czerwonej fasoli
>25 dkg kukuryczy (z puszki lub mrożona)
>25 dkg fasoli szparagowej
>150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego (czym to zastąpić?)
>ok. 100 g tartego żółtego sera
>60 g pestek dyni
>chilli w proszku
>
>Przysmażyć na oliwie cebulkę. Dodać ryż, chilli, wywar warzywny,
>zagotować i dusić ok. 10 min. Dodać pomidory, fasolę, kukurydzę i
>fasolkę szparagową. Dusić wszystko razem 10-15 min., aż ryż będzie
>miękki i wchłonie się wywar. Na wierzchu rozłożyć śmietanę lub jogurt i
>posypać serem oraz pestkami dyni.
>
>--
>Gosia
Lubie eksperymenta i chili ale mam pytanie czy bez tych pestek dyni cos
innego mozna ....dodac??
No i ryz brunatny?? Ryz...moj ostatni problem ,JAk to z nim co to jest i tak
na surowo??
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |