Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.abs.net!
newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ulubione pomidory (3xP)
References: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 55
Date: Sun, 04 Aug 2002 09:42:40 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.60.143.83
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1028479351 4.60.143.83 (Sun, 04 Aug 2002 09:42:31 PDT)
NNTP-Posting-Date: Sun, 04 Aug 2002 09:42:31 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:118765
Ukryj nagłówki
PatryCCCja wrote:
> ale czekam na wasze propozycje :) mam nadzieje ze
> zaproponujecie cos, czego jeszce nigdy nie jadlam a co podbije moje
> pomidorwe serce :)
Proponuje dwa przepisy, ale proporcje musisz sobie sama dobrac wedle gustu.
Zielone (lub twarde czerwone) pomidory smazone
Bulka tarta
jajko
sol pieprz
kilka listkow posiekanej swiezej bazylii
olej
pomidory
Pomidory pokroic w poprzek na grube plastry (1.5-2 cm).
W blenderze zrobic sieza bulke tarta z czerstwego chleba (albo uzyc
sucha bulke tarta), roztrzepac jajko i dodac sol, pieprz i bazylie. W
ciezkiej patelni rozgrzac olej, panierowac pomidory w jajku i bulce
tartej, smazyc po obu stronach az zlote. Podawac natychmiast, bo
flaczeja stojac.
Nadziewane pomidory I
duze pomidory
ugotowany ryz
cukinia
troche pesto
przyprawy wedle uznania
jajko lub nie (jesli ma byc vege)
ser zolty lub nie (jesli ma byc vege)
Cukinie zetrzec na tarce z grubymi oczkami. Zmieszac z ryzem, pesto,
jajkiem i przyprawami. Z pomidorow sciac czapeczki i wydrazyc plynny
miazsz i nasienie. Nadziac pomidory nadzieniem i ustawic w naoliwionym
naczyniu, ciasno, zeby sie wzajemnie podpieraly.
Przykryc kazdy pomidor kawalkiem sera i piec w goracym piecu okolo 20
minut.
Nadziewane pomidory II
duze pomidory
cebula
pieczarki
sol pieprz
Pieczarki posiekac drobno. Cebule pokroic w cienkie plastry. Z pomidorow
sciac czapeczki i wydrazyc plynny miazsz i nasienie. Cebule usmazyc na
zloto, dodac pieczarki i usmazyc, dodac sol i pieprz. Nadziac tym
pomidory i ustawic w naoliwionym naczyniu, ciasno, zeby sie wzajemnie
podpieraly. Piec w goracym piecu okolo 20 minut.
Magdalena Bassett
|