Data: 2002-08-04 18:02:33
Temat: Ciasto fasolowe (P)
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ok. 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
oliwa
5 ząbków czosnku, zmiażdżonych
2 paprytki: zielona i czerwona, pokrojone w dowolnie (raczej drobno)
2 średniej wielkości cukinie, w plasterki pokrojone
20-30 dkg pomidorów
20-30 dkg ugotowanych roślin strączkowych (ciecierzyca, fasolki:
czerowna i biała - najlepiej pomieszać kilka rodzajów)
1 jajko (nie wiem, czym jej zastąpić)
sól, pieprz, papryka w proszku
Ziemniaki ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć
czosnek, dodać paprykę i cukinię. Smażyć kilka minut, dodać 3/4
pomidorów. Przyprawić. Do sosu dodać ciecierzycę i całość zmiksować do
uzyskania jednolitej masy. Dodać fasolę. Przełożyć wszystko do naczynia
żaroodpornego.
Z ziemniaków zrobić puree (dodać odrobinę mleka sojowego). Następnie
rozłożyć je na wierzchu, posmarować jajkiem i posypać papryką. Zapiekać
ok. 25 min. w 190 st.C, aż się ładnie zarumieni.
Podobny farsz można wykorzystać również jako nadzienie do naleśników (a
potem je zapiec np. w beszamelu). Do naleśników często daję same
pomidory z fasolką. Wychodzą pyszne.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
|