« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-13 20:30:18
Temat: wigilijne pierogiWitam !
Tak, tak zaglądałam do archiwum i w google i wiem, że przepisów tysiąc, ale
proszę o sprawdzone przez Was i z garścią dobrych rad, bo będę je robić po
raz pierwszy, a oceniać będzie teściowa :-)
Chodzi mi tylko o farsz, bo ciasto mam opanowane.
Jak zrobić pyszny farsz do pierogów z kapustą i grzybami? Ile kapusty i ile
grzybów na ciasto z kg mąki (mniej więcej). JAKIE grzyby kupić? Taki farsz
się mieli czy sieka? Jak go przygotować - proszę o instrukcję.
Jakieś propozycje innych wigilijnych farszów??
Z góry dzięki za odpowiedzi,
Sylwia
(z setką pierniczków i planami pieczenienia ciasteczek śnieżek - przepisy
oczywiście "grupowe" ;-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-14 00:22:22
Temat: Re: wigilijne pierogi
Sylwia napisał(a):
Osobiście nigdy nie zwracam uwagi na ilość grzybów w stosunku do
kapusty. Daję dość dużo, tak aby było je widać w farszu no i
czuć. Grzybów nie kupuję, pochodzą z własnych zbiorów, są to
suszone podgrzybki czasem prawdziwki. Grzyby moczę, gotuje, a
nastepnie drobno siekam. Sól, pieprz i podsmażona cebula. Razem z
kapustą duszę tak aby odparowało jak najwięcej wody, a właściwie
aby jej nie było.Kapustę kiedyś jak bywała za dluga to skracałem
ją nożyczkami, ale żona mnie tego oduczyła i teraz siekam ją przed
wrzyceniem do gara nożem. Kapustę nie żonę.
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-14 09:25:39
Temat: Re: wigilijne pierogiSylwia napisał(a):
> Witam !
>
> Tak, tak zaglądałam do archiwum i w google i wiem, że przepisów tysiąc, ale
> proszę o sprawdzone przez Was i z garścią dobrych rad, bo będę je robić po
> raz pierwszy, a oceniać będzie teściowa :-)
Rób jak dla siebie, świekrą się nie przejmuj bo i tak jeśli cie nie lubi
to masz przechlapane.
;-)
A powaznie, to kup dobrą = smaczną kapustę i prawdziwki + przyprawy.
Jedno i drugie gotujesz do miękkości i dopiero jak miekkie to łączysz ze
sobą i dodajesz wywar z gotowania grzybów.
> Chodzi mi tylko o farsz, bo ciasto mam opanowane.
>
> Jak zrobić pyszny farsz do pierogów z kapustą i grzybami? Ile kapusty i ile
> grzybów na ciasto z kg mąki (mniej więcej). JAKIE grzyby kupić? Taki farsz
> się mieli czy sieka? Jak go przygotować - proszę o instrukcję.
Nie ma reguły, grzybów dajesz tyle na ile cie stać. Jak ci farsz
zostanie to zamrozisz do nastepnego razu.
> Jakieś propozycje innych wigilijnych farszów??
Ruskie.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-14 09:30:44
Temat: Re: wigilijne pierogiIn article <elr5bo$7rq$1@atlantis.news.tpi.pl>,
JerzyN <0...@m...pl> wrote:
> > Jakieś propozycje innych wigilijnych farszów??
>
> Ruskie.
Ruskie zawierają ser, więc ściśle rzecz biorąc nie są postne, lecz
raczej maślne i -- podobnie jak śmietanka do kutii -- mogą budzić opory
wśród osób bardzo przywiązanych do tradycji wigilijnej.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-12-14 09:42:02
Temat: Re: wigilijne pierogiWladyslaw Los napisał(a):
> In article <elr5bo$7rq$1@atlantis.news.tpi.pl>,
> JerzyN <0...@m...pl> wrote:
>
>
>>> Jakieś propozycje innych wigilijnych farszów??
>> Ruskie.
>
> Ruskie zawierają ser, więc ściśle rzecz biorąc nie są postne, lecz
> raczej maślne i -- podobnie jak śmietanka do kutii -- mogą budzić opory
> wśród osób bardzo przywiązanych do tradycji wigilijnej.
Masz rację, ale to propozycja według nowych (starych przywróconych) zasad.
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-12-14 10:17:43
Temat: Re: wigilijne pierogiSylwia <n...@i...pl> napisał(a):
> Jakieś propozycje innych wigilijnych farszów??
Brązowa soczewica z grzybami?
Cieciorka z grzybami?
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |