| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-23 09:14:58
Temat: wino z winogronPomozcie,mam 30 kg winogron i wpadlam na pomysl zrobienia pierwszego w zyciu
domowego wina,czy ktos moze mi poradzic krok po kroku jak to sie
robi?poniewaz ksiazka z lat 80 omija raczej ten ten temat. Dodam ze nigdy
nawet nie podgladalam jak to sie robi,takze wazne sa dla mnie wszystkie
szczegoly.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-23 10:49:07
Temat: Re: wino z winogron> Pomozcie,mam 30 kg winogron i wpadlam na pomysl zrobienia pierwszego
w zyciu
> domowego wina,czy ktos moze mi poradzic krok po kroku jak to sie
> robi?poniewaz ksiazka z lat 80 omija raczej ten ten temat. Dodam ze
nigdy
> nawet nie podgladalam jak to sie robi,takze wazne sa dla mnie
wszystkie
> szczegoly.
>
Przede wszystkim znajdź sklep w którym zdobędziesz drożdże winne (nie
piekarnicze choć z braku laku dobry kit) i nastaw je zgodnie z
instrukcja na opakowaniu.
Następnie musisz mieć balon (naczynie najczęściej szklane) tak ok.
50l, rurkę fermentacyjną i korek!!!
kolejną czynnością jest zrobienie z owoców soku. Jeżeli nie posiadasz
specjalnych urządzeń (nie posiadasz!!!) to każdy sposób jest dobry.
(nie dolewaj wody)
I tu rozdzielają się drogi:
1. chcesz mieć kolorowe (czerwone wino) z ciemnych gron ->
wszystko (oprócz szypułek) wraz z sokiem umieszczasz w balonie
2.chcesz mieć białe wino -> tylko sok umieszczasz w balonie
dolewasz drożdży winnych
i (tu mnie co niektórzy zabiją -
jeżeli drożdże są typu 'mocne' np Madera a ty chcesz mieć wino mocne i
słodkie to dodajesz syropu zrobionego następująco:
4kg cukru rozpuścić na gorąco w ok 2l wody (dokładnie 4*440ml) - i
ostudzić)
Zatkać balon korkiem z rurką fermentacyjną (wlać do niej trochę wody)
i poczekać aż skończy się ostre bulgotanie (temp. ok.23C). Następnie
przelać młode wino znad osadu do mniejszego balonu i zostawić w
spokoju na pół roku.
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |