Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wino z winogron

Grupy

Szukaj w grupach

 

wino z winogron

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-23 09:14:58

Temat: wino z winogron
Od: "Oli" <p...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pomozcie,mam 30 kg winogron i wpadlam na pomysl zrobienia pierwszego w zyciu
domowego wina,czy ktos moze mi poradzic krok po kroku jak to sie
robi?poniewaz ksiazka z lat 80 omija raczej ten ten temat. Dodam ze nigdy
nawet nie podgladalam jak to sie robi,takze wazne sa dla mnie wszystkie
szczegoly.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-23 10:49:07

Temat: Re: wino z winogron
Od: "Qwax" <...@...Q> szukaj wiadomości tego autora

> Pomozcie,mam 30 kg winogron i wpadlam na pomysl zrobienia pierwszego
w zyciu
> domowego wina,czy ktos moze mi poradzic krok po kroku jak to sie
> robi?poniewaz ksiazka z lat 80 omija raczej ten ten temat. Dodam ze
nigdy
> nawet nie podgladalam jak to sie robi,takze wazne sa dla mnie
wszystkie
> szczegoly.
>

Przede wszystkim znajdź sklep w którym zdobędziesz drożdże winne (nie
piekarnicze choć z braku laku dobry kit) i nastaw je zgodnie z
instrukcja na opakowaniu.

Następnie musisz mieć balon (naczynie najczęściej szklane) tak ok.
50l, rurkę fermentacyjną i korek!!!

kolejną czynnością jest zrobienie z owoców soku. Jeżeli nie posiadasz
specjalnych urządzeń (nie posiadasz!!!) to każdy sposób jest dobry.
(nie dolewaj wody)

I tu rozdzielają się drogi:

1. chcesz mieć kolorowe (czerwone wino) z ciemnych gron ->
wszystko (oprócz szypułek) wraz z sokiem umieszczasz w balonie

2.chcesz mieć białe wino -> tylko sok umieszczasz w balonie

dolewasz drożdży winnych
i (tu mnie co niektórzy zabiją -
jeżeli drożdże są typu 'mocne' np Madera a ty chcesz mieć wino mocne i
słodkie to dodajesz syropu zrobionego następująco:
4kg cukru rozpuścić na gorąco w ok 2l wody (dokładnie 4*440ml) - i
ostudzić)

Zatkać balon korkiem z rurką fermentacyjną (wlać do niej trochę wody)
i poczekać aż skończy się ostre bulgotanie (temp. ok.23C). Następnie
przelać młode wino znad osadu do mniejszego balonu i zostawić w
spokoju na pół roku.

Pozdrawiam
Qwax


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: ciasto jablkowo-kokosowe
Co zrobić z sokiem pomidorowym?
* kisiel z jablek
konfitura z dzikiej róży?
*ciasto jablko z tarta bulka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »