Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Qwax" <...@...Q>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: wino z winogron
Date: Mon, 23 Sep 2002 12:49:07 +0200
Organization: Q
Lines: 44
Message-ID: <1...@2...17.138.62>
References: <ammm0o$4m0$1@foka.acn.pl>
Reply-To: "Qwax" <...@...Q>
NNTP-Posting-Host: 213.17.138.62
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1032774494 12278 213.17.138.62 (23 Sep 2002 09:48:14
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Sep 2002 09:48:14 +0000 (UTC)
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126086
Ukryj nagłówki
> Pomozcie,mam 30 kg winogron i wpadlam na pomysl zrobienia pierwszego
w zyciu
> domowego wina,czy ktos moze mi poradzic krok po kroku jak to sie
> robi?poniewaz ksiazka z lat 80 omija raczej ten ten temat. Dodam ze
nigdy
> nawet nie podgladalam jak to sie robi,takze wazne sa dla mnie
wszystkie
> szczegoly.
>
Przede wszystkim znajdź sklep w którym zdobędziesz drożdże winne (nie
piekarnicze choć z braku laku dobry kit) i nastaw je zgodnie z
instrukcja na opakowaniu.
Następnie musisz mieć balon (naczynie najczęściej szklane) tak ok.
50l, rurkę fermentacyjną i korek!!!
kolejną czynnością jest zrobienie z owoców soku. Jeżeli nie posiadasz
specjalnych urządzeń (nie posiadasz!!!) to każdy sposób jest dobry.
(nie dolewaj wody)
I tu rozdzielają się drogi:
1. chcesz mieć kolorowe (czerwone wino) z ciemnych gron ->
wszystko (oprócz szypułek) wraz z sokiem umieszczasz w balonie
2.chcesz mieć białe wino -> tylko sok umieszczasz w balonie
dolewasz drożdży winnych
i (tu mnie co niektórzy zabiją -
jeżeli drożdże są typu 'mocne' np Madera a ty chcesz mieć wino mocne i
słodkie to dodajesz syropu zrobionego następująco:
4kg cukru rozpuścić na gorąco w ok 2l wody (dokładnie 4*440ml) - i
ostudzić)
Zatkać balon korkiem z rurką fermentacyjną (wlać do niej trochę wody)
i poczekać aż skończy się ostre bulgotanie (temp. ok.23C). Następnie
przelać młode wino znad osadu do mniejszego balonu i zostawić w
spokoju na pół roku.
Pozdrawiam
Qwax
|