Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: micha? <d...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: witam wszystkich wszem i wobec
Date: Tue, 14 Oct 2003 15:53:38 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <bmgv5i$jen$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: sy115.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=windows-1252; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1066139635 19927 80.54.10.115 (14 Oct 2003 13:53:55
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Oct 2003 13:53:55 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.4) Gecko/20030624
Netscape/7.1 (ax)
X-Accept-Language: en-us, en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176296
Ukryj nagłówki
Dzien dobry.
Wszystkich serdecznie witam, mam na imie Michal i bardzo lubie Was
czytac:-), czasami nawet sobie co i lepsze przepisy drukuje, a zebral
sie tego caly duzy segregator. Totez mam co gotowac.
A poniewaz czuje sie z lekka osmielony, totez na wkupne podam swoj
przepis na zapiekanke z tunczykiem. Moze on i banalny, ale wlasny,
pyszny i sycacy.
Oczywiscie inspirowany dokonaniami kuchennymi innych czlonkow Grupy.
Totez potrzebne bedzie:
-makaron (najlepiej penne)
- puszka tunczyka (ja lubie w kawalkach i w dodatku z olejem),
- pol kostki bialego sera (moze byc poltlusty lub tlusty),
- kostka rosolowa,
- ok. 15 dkg startego zoltego sera
- dwie srednie cebule
- duzy kubek smietany (ok. 18%)
- oliwa
- pieprz, sol i inne
1. gotuje tak po? paczki makaronu zgodnie z przepisem, odcedzam i
oplukuje zimna woda,
2. tunczyka odsaczam
3. W szklance wody rozpuszczam kostke rosolowa.
4. Kroje cebule w plastry i smaze na zloto.
5. po przestygnieciu w miedzyczasie rosolku mieszam go w duzej misie ze
smietana, zoltym serem i podkruszonym serem bialym. Doprawiam
sola,pieprzem i innymi przyprawami (wg. gustu, doskonale sprawdza sie w
tym cos co nazywa sie "dragoncello", ale nie wiem co to jest bo znajomi
mi z Wloch przywiezli)
6. Forme do traty smaruje tluszczykiem, wyrzucam na to makaron, na to
cebule i tunczyka. Polewam sosem i zapiekam, az sie serek zolty stopi i
zapach w domu bedzie nieziemski.
7. serwuje.
mam nadzieje, ze Wam bedzie smakowac
POzdrawiam
Michal
|