Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!newsfeed01.sul.t-onlin
e.de!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.max
well.syr.edu!news-xfer.siscom.net!not-for-mail
From: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wkupne nr 2: penne all'vodka
Date: Wed, 28 Nov 2001 20:24:57 -0500
Organization: paranoid international
Reply-To: k...@s...killer_acedsl.com
Message-ID: <o...@4...com>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Cache-Post-Path: news!u...@p...acedsl.com
X-Cache: nntpcache 2.3.3 (see http://www.nntpcache.org/)
Lines: 46
NNTP-Posting-Date: 29 Nov 2001 01:19:03 GMT
NNTP-Posting-Host: 98d347a5.news.newshosting.com
X-Trace: DXC=:KcWOJX2D1m73<?2T^\KYncWAoU0VUldbS3bM27mQ[QmcjH5iaHJB2c?QLFM^RPN\fX]@RnE
7:j3c
X-Complaints-To: a...@n...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84593
Ukryj nagłówki
na dwoch ludziow wziac nalezy:
lyzka-dwie oliwy z oliwek
zabek czosnku
cwierc lyzeczki pokruszonych suszonych papryczek chilli
mala puszke pelati lub lepiej przecieranych wloskich pomidrow razem z
sokiem
pol szklanki tartego parmezanu (koniecznie kupic w kawalku i zetrzec w
domu!!!)
dwie lyzki gestej smietany
50 g wodki
makaron penne rigate (takie skosnie krojone, dosc cienkie rurki)
pomidory zmiksowac razem z sokiem, jesli jeszcze nie sa w postaci
ciapai. w malym rondelku rozgrzac oliwe. czosnek rozgniesc i wrzucic
do goracego tluszczu razem z pokruszona papryka. kiedy czosnek sie
zrumieni, odstawic na chwile z ognia i OSTROZNIE wlac wodke, a
nastepnie wstawic znow na ogien tak, zeby pary alkoholu sie zajely.
ZALECAM WIELKA OSTROZNOSC NA TYM ETAPIE! co prawda nic zlego sie nie
stane przy zachowaniu podstawowych srodkow ostroznosci, ale z flambe
nie ma zartow - jesli nie odstawi sie garnka z ognia, wodka zajmie sie
i wielki plomien buchnie prosto w twarz... ja robie to w ten sposob,
ze kiedy wodka zacznie skwierczec po dolaniu do odsunietego z ognia
garnka, zwiekszam plomien i wstawiam garnek z powrotem - zajmuje sie
zwyke natychmiast, jesli garnuszek za wysoki, mozn ago odrobine BARDZO
OSTROZNIE przechylic tak, zeby plomien siegnal zawartosci gara. jak
juz sie zajmie, szybko odsunac z ognia i poczekac moment, az alkohol
sie wypali. potem dodac do tego zmiksowane pomidory, przykryc i dusic
jakies 5-10 min pod przykryciem. poem dodac smeitane, dokadnie
rozmieszac, wsypywac po lyzce tarty parmezan. sos jest gotowy, kiedy
ser sie rozpusci i ma dosc gesta, kremowa konsystencje. trzeb ago
wtedy utrzymac w cieple, az sie ugotuje makaron (ma byc al dente,
czyli nie za miekki. najlepszy oczywiscie bedzie swiezy, ale moze byc
tez zwykly, suszony, byle z dobrej maki). podawac ze swiezym,
chrupiacym bialym pieczywem (najlepiej oczywiscie wloskim).
danie dosc szybkie, ale smakowite. mojego meza nawet przekonalo do
wloskiej kuchni jako takiej, co jest nei lada wyczynem.
smacznego!
kamila
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS
|