Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: "Magdunia" <m...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wkupne ;-))) - sledziki
Date: Tue, 21 May 2002 14:23:18 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 182
Message-ID: <acdeni$rg7$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: 217067203082.u.mcnet.pl
X-Trace: flis.man.torun.pl 1021984306 28167 217.67.203.82 (21 May 2002 12:31:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 21 May 2002 12:31:46 GMT
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109084
Ukryj nagłówki
Sledziki w sosie pomidorowym
Skladniki;
2 opakowania matjesow
Zalewa;
3 lyzki posiekanej drobno cebuli
3 lyzki posiekanego koperku
0,5 lyzeczki pieprzu grubo zmielonego
2 lyzki octu
0,75 dl sherry
2 lyzki oleju
3 lyzki cukru (1 jesli sherry jest slodkie)
1,5 dl soku pomidorowego
Podawac z;
Gotowanymi ziemniakami
Podzielic sledzie na kawki. Przygotowac zalewe i zalaz sledzie. Musi
stac 3 godziny przed podaniem ;-)
Sledzie w sosie pomidorowym II
Skladniki;
4 solone sledzie
1 duza cebula
Sos;
2 dl soku pomidorowego
0,5 dl cukru
0,5 dl octu
3 listki laurowe
1 lyzki pieprzu (pogniecionego)
0,5 lyzki calych ziaren musztardowych (??)
1 lyzka ziela angielskiego
1-2 lyzeczka sosu Worcester
Podzielic sledzie na kawalki, zasypac cebulka w plastrach, przygotowac
zalewe. Zalac sledzie i niech stoi co najmniej 2 doby przed podaniem.
Sledz z cebulka
3 duze platy sledziowe (solone) okolo 420 gr.
1 czerwona cebulka
1 por
Sos:
2 dl jogurtu
1 dl gestej smietany
1 dl sosu chili
siekany koperek
mielony bialy pieprz
Sledzie wlozyc do wody na okolo 12 godzin. Cebulke pokroic w plasterki,
dodac pora. Zmieszac wszystkie skladniki sosu. Pokroic sledzie w kawalki,
wlozyc do sosu. Powinno to stac okolo 1 doby przed podaniem.
Sledz w musztardzie (polecam)
1 pojemnik sledzi solonych filetowanych, ok 420 g
Sos:
2-3 lyzki musztardy, rozne rodzaje
2 lyzeczki cukru
2 lyzeczki octu winnego
1 lyzka wody
1 dl ubitej smietany
bialy pieprz
okolo 1 dl posiekanego koperku
ewentualnie sol
Polaczyc skladniki sosu. Podzielic filety sledziowe na kawalki, wlozyc do
sosu. Ewentualnie dosolic do smaku. Powinno stac okolo doby przed
podaniem.
Sledziki w warzywach
2 sledzie solone
1 czerwona cebulka
1 mala marchewka
1 kawalek chrzanu
Zalewa:
1dl octu
1 dl wody
3/4-1 dl cukru
15 ziaren bialego pieprzu
10 ziaren czarnego pieprzu
2 listki laurowe
Oplukac sledzie, ale zostawic skore i kosci. Wlozyc do zimnej wody na
dobe.
Przygotowac sos: zmieszac ocet, wode, cukier i przyprawy w garnku,
zagotowac i ostudzic. Obrac cebule, marchewke i chrzan, pokroic w plasterki.
Pokroic
sledzie w kawalki o szerokosci okolo 2 cm. Ulozyc w pojemniku - zalac
zalewa. Musi postac okolo doby przed podaniem.
Sledzie w sosie z curry
Skladniki;
4 filety sledziowe
1 dl smietany gestej
1 dl majonezu
2 lyzeczki curry
2 jajka na twardo
1 mala czerwona cebulka
1 dl posiekanej natki pietruszki
Pokroic sledzi ena kawalki. Pokropic lekko octem. Zmieszac majonez ze
smietana i dodac curry. Sledzie polac sosem bezposrednio przed podaniem.
Udekorowac jajkiem, cebulka i natka pietruszki.
Salatka sledziowa
Skladniki;
2 filety sledziowe
4 ugotowane ziemniaki
6 burakow w zalewie (sa do kupienia!!! )
1 ogorek konserwowy
2 jablka
bialy pieprz
1 jajko na twardo
Wlozyc sledzi edo wody na 12 godzin. Pokroic na male kawalki razem z
ziemniakami, ogorkiem, jablkami, burakami. Wymieszac, doprawic do samku.
Wlozyc do salaterki. Udekorowac jajkiem na twardo.
Sledz z jablkiem i szczypiorkiem
1 kg filetow sledziowych
1 dl posiekanego szczypiorku
1 dl posiekanego jablka
Zalewa:
1 dl octu winnego (jabkowego)
3 dl wody
3 1/2 dl cukru
3 lyzki skoncentrowanego soku jablkowego
Przyprawy:
1 lyzeczka oregano
5 gozdzikow
5 ziaren pieprzu
1 laska cynamonu
1 luzeczka ziela angielskiego
Ugotowac zalewe, ostudzic. Wymieszac z jablkiem, sledziem, szczypiorkiem.
Musi postac dobe ;-)
Sledz cytrynowo-musztardowy
1 kg filetow sledziowych
zalewa:
4 lyzki slodkiej musztardy
1 lyzka zwyklej musztardy
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli
1 lyzka octu winnego (bialego)
1 dl oliwy (ja uzywam olej)
2 lyzka koperku
1 cytryna
Zetrzec skorke z cytryny i wycisnac sok, wymieszac z pozistalymi skladnikami
zalewy. Pokroic sledzia w kawalki, wlozyc do zalewy. Przed podaniem musi
stac 2 doby
Sledz w curry - Skladniki;
4 filety sledziowe
1 dl smietany gestej
1 dl majonezu
2 luzeczki curry
2 jajka na twardo
1 mala czerwona cebulka
1 dl posiekanej natki pietruszki
Pokroic sledzi ena kawalki. Pokropic lekko octem. Zmieszac majonez ze
smietana i dodac curry. Sledzie polac sosem bezposrednio przed podaniem.
Udekorowac jajkiem, cebulka i natka pietruszki.
Smacznego
Magda
|