« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-07 19:03:57
Temat: wypieki z miodem i bez proszku do pieczeniaJesli nie chcę dawać cukru, to ile mam dać miodu- jaki jest mniej więcej
przelicznik (w łyżkach)?
Mam jeszcze pytanie o proszek do pieczenia. W jego skład wchodizi soda,
która jest (podobno) niezdrowa (dlaczego?). Co się stanie, gdy ilość proszku
zredukuję o połowę albo i wcale nie dam?
Pozdrawiam z Wałcza
Początkująca w ciastach Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-08 00:01:02
Temat: Odp: wypieki z miodem i bez proszku do pieczenia
> Mam jeszcze pytanie o proszek do pieczenia. W jego skład wchodizi soda,
> która jest (podobno) niezdrowa (dlaczego?). Co się stanie, gdy ilość
proszku
> zredukuję o połowę albo i wcale nie dam?
>
> Pozdrawiam z Wałcza
> Początkująca w ciastach Ania
Ciasto nie wyrośnie, a z tego następne konsekencje.
Pozdrawiam mocno zmęczony Ramzes
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-08 00:17:21
Temat: Re: wypieki z miodem i bez proszku do pieczenia
"domaÄczak" wrote:
>
> Jesli nie chcŤ dawa cukru, to ile mam da miodu- jaki jest mniej wiŤcej
> przelicznik (w ¸yýkach)?
Cukru nie mozna bezposrednio zastapic miodem, bo cukier w ciastach ma
specyficzna role. Krysztaly cukru w czasie pieczenia tworza rusztowanie,
na ktorym opiera sie ciasto, jego wysokosc i sztywnosc. Jesli zastapisz
cukier miodem, to bedzie slodkie, ale plaskie. Miod dobrze dziala w
muffins, czy innych ciezkich ciastach-gniotach, bo tam nie ma problemu z rosnieciem
> Mam jeszcze pytanie o proszek do pieczenia. W jego sk¸ad wchodizi soda,
> ktra jest (podobno) niezdrowa (dlaczego?).
Soda nie jest niezdrowa, to ta inna czesc proszku, aluminian sodu (czy
tak?) jest niezdrowy, ale proszku nie da sie zastapic. Proszek dziala w
ciescie przez caly okres pieczenia, soda dziala przez pierwsze
kilkanascie minut.
Co siŤ stanie, gdy iloć proszku
> zredukujŤ o po¸owŤ albo i wcale nie dam?
Klapa
>
> Pozdrawiam z Wa¸cza
> Pocztkujca w ciastach Ania
Nie zrazaj sie. Na poczatek rob ciasta dokladnie wedlug przepisow, a jak
sie troche wprawisz, bedziesz mogla eksperymentowac, bo bedziesz miala
baze umiejetnosci.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-08 22:21:11
Temat: Re: wypieki z miodem i bez proszku do pieczenia
Użytkownik "domańczak" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9ur3ne$nps$1@news.onet.pl...
> Jesli nie chcę dawać cukru, to ile mam dać miodu- jaki jest mniej więcej
> przelicznik (w łyżkach)?
> Mam jeszcze pytanie o proszek do pieczenia. W jego skład wchodizi soda,
> która jest (podobno) niezdrowa (dlaczego?). Co się stanie, gdy ilość
proszku
> zredukuję o połowę albo i wcale nie dam?
>
> Pozdrawiam z Wałcza
> Początkująca w ciastach Ania
A może ominąc problem i zrobic np: rolade biszkoptową - nie będzie potrzeba
proszku ;-). Albo jakies kruche ciasto , albo drożdżowe - też wyjdzie bez
proszku. Ale bez cukru za bardzo sie nie da, mniej czy wiecej nie słyszałam
o dobrych słodkich ciastach bez niego.
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-03 09:35:42
Temat: Re: wypieki z miodem i bez proszku do pieczenia...przerywamy program aby na żywo przekazać
co "sassanach" <s...@p...fm> oświadczył/a:
> Ale bez cukru za bardzo sie nie da, mniej czy wiecej nie słyszałam
> o dobrych słodkich ciastach bez niego.
muszę się wtrącić. mój piernik bananowy jest słodki i bez cukru. :-)
--
wojmat
"Tak mówicie? A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a
tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był. To wy byście
staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!!!" [Miś]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |