« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-10-19 09:51:22
Temat: wypukłe patelnieJak to jest, że od roku czy dwóch jakiej patelni bym nie kupił, to zawsze po
podgrzaniu środek jest wyżej i tłuszcz rozpływa się po bokach i na środku
zostaje sucha plama? Zaczęło się od wynalazku Thermospot Tefala, potem
kolejne - z tańszych, z droższych (do 100 zł), obojętnie. Też to
zauważyliście?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-10-19 10:37:04
Temat: Re: wypukłe patelnie
"strach" <s...@g...pl> wrote in message
news:gdf03l$s88$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Jak to jest, że od roku czy dwóch jakiej patelni bym nie kupił, to zawsze
po
> podgrzaniu środek jest wyżej i tłuszcz rozpływa się po bokach i na środku
> zostaje sucha plama? Zaczęło się od wynalazku Thermospot Tefala, potem
> kolejne - z tańszych, z droższych (do 100 zł), obojętnie. Też to
> zauważyliście?
Kup sobie (c)woka...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-10-19 10:52:51
Temat: Re: wypukłe patelniestrach pisze:
> Jak to jest, że od roku czy dwóch jakiej patelni bym nie kupił, to
> zawsze po podgrzaniu środek jest wyżej i tłuszcz rozpływa się po bokach
> i na środku zostaje sucha plama? Zaczęło się od wynalazku Thermospot
> Tefala, potem kolejne - z tańszych, z droższych (do 100 zł), obojętnie.
> Też to zauważyliście?
Niestety jakby to nie brzmiało, to "do 100zł" to nie jest "z droższych".
Thermospot to wogóle jest zwykły "chchchuyt matetingowy" do niczego
nie przydatny. Obserwowałem jego kolor tylko raz, jak kupiłem. Potem to
i tak "na pamięć" rzucam na patelnię, jak wiem że "już powinna być
gorąca". Zwykłe Tefale mają taką tendencję z czasem, bo dno tam ma chyba
niecałe 3mm. O cieńszych dnach nawet nie wspominam.
Ogólnie zainteresuj się patelniami z grubszym dnem.
Mam patelnię Domo (włoska ~150zł) z dnem 5mm i nic takiego się nie
dzieje. Mam dużą i głęboką Korkmaz (turecka ~250zł) z dnem 1cm i nic
takiego się nie dzieje :) Tą drugą naprawę polecam. Bardzo dobra jakość
wykonania. Jest dosyć ciężka (co może być korzystne przy kłótniach
domowych), ale smaży równo na całej powierzchni, przypalenia jest prawie
(robi różnicę) niemożliwe.
Pozdrawiam
Krzychu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-10-19 11:26:51
Temat: Re: wypukłe patelniestrach wrote:
> Jak to jest, że od roku czy dwóch jakiej patelni bym nie kupił, to
Kup sobie patelnie Le Creuset i nic Ci sie nie stanie :)
U mnie nie widze jakichkolwiek oznak deformacji.
> Też to zauważyliście?
Tak, we wszystkich ktore wymieniles, dlatego kupilem cos zeliwnego :)
Niestety w 100 zl sie nie wyrobisz :(
--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-10-19 12:48:53
Temat: Re: wypukłe patelnie
"strach" <s...@g...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:gdf03l$s88$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Jak to jest, że od roku czy dwóch jakiej patelni bym nie kupił,
bo ty tylko myslales, ze kupiles patelnie :) Kup prawdziwa patelnie, a
problem zniknie. Te z dolnej polki (a takie tylko da sie kupic do 100 zl)
tak maja. Tez tak kiedys walczylem, prostowalem wyginalem w druga strone. A
kiedys kupilem PATELNIE ! I znikl problem.
ANdy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-10-19 17:11:52
Temat: Re: wypukłe patelnie"Krzychu" <"s_krzychu[m"@upa]poczta.onet.pl> wrote in message
news:gdf3iu$tl9$1@news.onet.pl...
> Thermospot to wogóle jest zwykły "chchchuyt matetingowy" do niczego nie
> przydatny. Obserwowałem jego kolor tylko raz, jak kupiłem.
Prawda, ja swojego szybko zwróciłem do sklepu.
> Ogólnie zainteresuj się patelniami z grubszym dnem.
Właśnie wolałem te prymitywniejsze teflonowe bo są lżejsze i wygodniejsze. Z
dużych mam już Berghoffa i tam problemu nie ma, ale nie chce mi się
"oburęcznego" grzmota wyciągać do jajecznicy z 3 jaj czy 150g kurczaka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-10-20 07:46:04
Temat: Re: wypukłe patelnieJesteś bardzo spostrzegawczy, np. przy niemłodej patelni Tefal Integral ADD (Anti
Distortion Disc) to wystepuje, tym nie mniej nie
ma wielkiego znaczenia, ponieważ są to patelnie teflonowe i tłuszcz jest na nich dla
potrawy, a nie dla patelni.
Znacznie gorzej by było, gdyby patelnia robiła się wypukła na zewnatrz i przez to
kolebała.
JaC
-----
> Jak to jest, że od roku czy dwóch jakiej patelni bym nie kupił, to zawsze po
podgrzaniu środek jest wyżej i tłuszcz rozpływa się
po bokach i na środku zostaje sucha plama?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-10-20 09:46:01
Temat: Re: wypukłe patelniestrach pisze:
>
>> Ogólnie zainteresuj się patelniami z grubszym dnem.
>
>
> Właśnie wolałem te prymitywniejsze teflonowe bo są lżejsze i
> wygodniejsze. Z dużych mam już Berghoffa i tam problemu nie ma, ale nie
> chce mi się "oburęcznego" grzmota wyciągać do jajecznicy z 3 jaj czy
> 150g kurczaka.
No to kup sobie małą z grubym dnem :) Zresztą przy małych patelniach
wybrzuszanie dna ogólnie jest "mniejwystępujące".
Pozdrawiam
Krzychu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-10-20 15:47:57
Temat: Re: wypukłe patelnie" 666" <u...@w...eu> wrote in message news:gdhcur$51h$1@news.wp.pl...
> Jesteś bardzo spostrzegawczy,
Nie bardzo, tego się nie da nie zauważyć :/ Chyba że się szklankę oleju
wleje.
> nie ma wielkiego
> znaczenia, ponieważ są to patelnie teflonowe i tłuszcz jest na nich dla
> potrawy, a nie dla patelni.
Jak powierzchnia użytkowa patelni mi się zmniejsza o połowę, to ta potrawa
nie ma się gdzie zmieścić :) Kurczaka po odpowiednim podgrzaniu patelni da
się usmażyć bez tłuszczu, tylko na wodzie którą puści - ale spróbuj np. z
papryką czy cebulą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-10-20 20:30:24
Temat: Re: wypukłe patelnieKup sobie wok ;-))
Próbowałes patelnie o powierzchni od wewnatrz "groszkowanej"?
JaC
-----
> Jak powierzchnia użytkowa patelni mi się zmniejsza o połowę, to ta potrawa nie ma
się gdzie zmieścić :)
> Kurczaka po odpowiednim podgrzaniu patelni da się usmażyć bez tłuszczu, tylko na
wodzie którą puści - ale spróbuj np. z papryką
czy cebulą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |