Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Krzychu <"s_krzychu[m"@upa]poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: wypukłe patelnie
Date: Sun, 19 Oct 2008 12:52:51 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 26
Message-ID: <gdf3iu$tl9$1@news.onet.pl>
References: <gdf03l$s88$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: wiszaceogrody.limes.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1224413598 30377 89.206.4.2 (19 Oct 2008 10:53:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Oct 2008 10:53:18 +0000 (UTC)
X-Sender: xnLL7i5K3v3FBfoQSirKUN9rmU93qIGl
In-Reply-To: <gdf03l$s88$1@atlantis.news.neostrada.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.17 (Windows/20080914)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:104800
Ukryj nagłówki
strach pisze:
> Jak to jest, że od roku czy dwóch jakiej patelni bym nie kupił, to
> zawsze po podgrzaniu środek jest wyżej i tłuszcz rozpływa się po bokach
> i na środku zostaje sucha plama? Zaczęło się od wynalazku Thermospot
> Tefala, potem kolejne - z tańszych, z droższych (do 100 zł), obojętnie.
> Też to zauważyliście?
Niestety jakby to nie brzmiało, to "do 100zł" to nie jest "z droższych".
Thermospot to wogóle jest zwykły "chchchuyt matetingowy" do niczego
nie przydatny. Obserwowałem jego kolor tylko raz, jak kupiłem. Potem to
i tak "na pamięć" rzucam na patelnię, jak wiem że "już powinna być
gorąca". Zwykłe Tefale mają taką tendencję z czasem, bo dno tam ma chyba
niecałe 3mm. O cieńszych dnach nawet nie wspominam.
Ogólnie zainteresuj się patelniami z grubszym dnem.
Mam patelnię Domo (włoska ~150zł) z dnem 5mm i nic takiego się nie
dzieje. Mam dużą i głęboką Korkmaz (turecka ~250zł) z dnem 1cm i nic
takiego się nie dzieje :) Tą drugą naprawę polecam. Bardzo dobra jakość
wykonania. Jest dosyć ciężka (co może być korzystne przy kłótniach
domowych), ale smaży równo na całej powierzchni, przypalenia jest prawie
(robi różnicę) niemożliwe.
Pozdrawiam
Krzychu
|