Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?

Grupy

Szukaj w grupach

 

wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2001-01-14 09:41:08

Temat: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

a co zrobic jak ciasto sie klei do rak, a nie powinno? dodac maki czy czegos
innego?

--
Rena lub Gregor*

ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312



*) niepotrzebne skreślić :)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

1. Data: 2001-01-14 11:30:17

Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
Od: "Leszek Pawlisz" <l...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> a co zrobic jak ciasto sie klei do rak, a nie powinno? dodac maki czy czegos
> innego?

Ja dodaje maki.


--
pozdrowionka
Leszek Pawlisz, Krakow
0501 69 55 86
l...@p...pl
--
A Echelon siedzi i zawija w te sreberka...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-14 13:50:11

Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Leszek Pawlisz" <l...@p...pl> napisał w wiadomości
news:93s285$a3k$1@news.tpi.pl...
> > a co zrobic jak ciasto sie klei do rak, a nie powinno? dodac maki czy
czegos
> > innego?
>
> Ja dodaje maki.

Wszystko zależy od rodzaju ciasta.
Do kruchego dodanie maki ponad to co w przepisie to zbrodnia - klei się bo
było za długo wyrabiane...
Na drożdżowe dodanie mąki jest skuteczne, ale wypiek może być wtedy za
suchy - lepiej po prostu dalej powyrabiać - czas wyrabiania będzie tu
skuteczniejszy...
Nie dużą różnicę zrobi to jedynie w cieście na makaron...
Ale są pewnie tacy, dla których ta różnica też będzie duża...
Pozdrawiam
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 09:42:26

Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
Od: "===wojmat===" <C...@v...pl.INVALID> szukaj wiadomości tego autora


rena <r...@a...net.pl> w wiadomości news:3a6173ca$3@news.vogel.pl
napisał(a):
> a co zrobic jak ciasto sie klei do rak, a nie powinno? dodac maki
czy czegos
> innego?

gnieść jeszcze albo dodać tłuszczu i gnieść. kropka, co to za ciasto?
w drożdżowym kleistość jest pożądana.

wojmat

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 18:55:02

Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


> gnieść jeszcze albo dodać tłuszczu i gnieść. kropka, co to za ciasto?
> w drożdżowym kleistość jest pożądana.


to byly slonecznikowe placki z przepisu ze strony
http://uczta.vege.pl/index.html

ja bym je raczej nazwala slonecznikowo-oliwkowe buleczki - rzeczywiscie,
dodalam maki wiecej i przestalo sie kleic, ale potem wyszly troche twarde,
ale takie pyszne, ze juz nie moge doczekac sie weekendu, zeby je znowu
zrobic. wcinalismy je prosto z blachy, zanim zdazyly ostygnac :)

rena


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 19:07:01

Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
>
> > gnieść jeszcze albo dodać tłuszczu i gnieść. kropka, co to za ciasto?
> > w drożdżowym kleistość jest pożądana.
>
>
> to byly slonecznikowe placki z przepisu ze strony
> http://uczta.vege.pl/index.html
>
> ja bym je raczej nazwala slonecznikowo-oliwkowe buleczki - rzeczywiscie,
> dodalam maki wiecej i przestalo sie kleic, ale potem wyszly troche twarde,
> ale takie pyszne, ze juz nie moge doczekac sie weekendu, zeby je znowu
> zrobic. wcinalismy je prosto z blachy, zanim zdazyly ostygnac :)
>
> rena
>
to ja prosze bardzo mocno o przepis!!!:)
pozdry Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-15 19:41:34

Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

podalam linka do strony z tymi placuszkami - wejdz na nia i znajdz te
placuszki w dzile "moc ziarenek"

po ostatniej dyskusji o prawach autorskich czuje sie tak zaszczuta przez
niektorych, ze juz nie wiem co moge, a co nie, a dobra wiara to za malo na
wybaczenie...

a placuszki naprawde wyszly takie, ze palce lizac!!!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kwasna smietana - skad mam to wiedziec?
gazeta wyborcza i kuchnia
Zupa Soljanka
offtopic
zupa madrycka JAK?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Coś słodkiego?
Szybkowar
Budyń
Chleb jak u Babci - pyszny i bardzo prosty.
Kilkuletnie jabłka w sklepach!

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X