« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-14 09:41:08
Temat: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?a co zrobic jak ciasto sie klei do rak, a nie powinno? dodac maki czy czegos
innego?
--
Rena lub Gregor*
ZAJRZYJ DO MOICH AUKCJI:
http://www.allegro.pl/mojastrona.php?id=86312
*) niepotrzebne skreślić :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-14 11:30:17
Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?> a co zrobic jak ciasto sie klei do rak, a nie powinno? dodac maki czy czegos
> innego?
Ja dodaje maki.
--
pozdrowionka
Leszek Pawlisz, Krakow
0501 69 55 86
l...@p...pl
--
A Echelon siedzi i zawija w te sreberka...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-14 13:50:11
Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
Użytkownik "Leszek Pawlisz" <l...@p...pl> napisał w wiadomości
news:93s285$a3k$1@news.tpi.pl...
> > a co zrobic jak ciasto sie klei do rak, a nie powinno? dodac maki czy
czegos
> > innego?
>
> Ja dodaje maki.
Wszystko zależy od rodzaju ciasta.
Do kruchego dodanie maki ponad to co w przepisie to zbrodnia - klei się bo
było za długo wyrabiane...
Na drożdżowe dodanie mąki jest skuteczne, ale wypiek może być wtedy za
suchy - lepiej po prostu dalej powyrabiać - czas wyrabiania będzie tu
skuteczniejszy...
Nie dużą różnicę zrobi to jedynie w cieście na makaron...
Ale są pewnie tacy, dla których ta różnica też będzie duża...
Pozdrawiam
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-15 09:42:26
Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
rena <r...@a...net.pl> w wiadomości news:3a6173ca$3@news.vogel.pl
napisał(a):
> a co zrobic jak ciasto sie klei do rak, a nie powinno? dodac maki
czy czegos
> innego?
gnieść jeszcze albo dodać tłuszczu i gnieść. kropka, co to za ciasto?
w drożdżowym kleistość jest pożądana.
wojmat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-15 18:55:02
Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
> gnieść jeszcze albo dodać tłuszczu i gnieść. kropka, co to za ciasto?
> w drożdżowym kleistość jest pożądana.
to byly slonecznikowe placki z przepisu ze strony
http://uczta.vege.pl/index.html
ja bym je raczej nazwala slonecznikowo-oliwkowe buleczki - rzeczywiscie,
dodalam maki wiecej i przestalo sie kleic, ale potem wyszly troche twarde,
ale takie pyszne, ze juz nie moge doczekac sie weekendu, zeby je znowu
zrobic. wcinalismy je prosto z blachy, zanim zdazyly ostygnac :)
rena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-15 19:07:01
Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?
Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
>
> > gnieść jeszcze albo dodać tłuszczu i gnieść. kropka, co to za ciasto?
> > w drożdżowym kleistość jest pożądana.
>
>
> to byly slonecznikowe placki z przepisu ze strony
> http://uczta.vege.pl/index.html
>
> ja bym je raczej nazwala slonecznikowo-oliwkowe buleczki - rzeczywiscie,
> dodalam maki wiecej i przestalo sie kleic, ale potem wyszly troche twarde,
> ale takie pyszne, ze juz nie moge doczekac sie weekendu, zeby je znowu
> zrobic. wcinalismy je prosto z blachy, zanim zdazyly ostygnac :)
>
> rena
>
to ja prosze bardzo mocno o przepis!!!:)
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-15 19:41:34
Temat: Re: wyrabianie ciasta-dlaczego sie klei?podalam linka do strony z tymi placuszkami - wejdz na nia i znajdz te
placuszki w dzile "moc ziarenek"
po ostatniej dyskusji o prawach autorskich czuje sie tak zaszczuta przez
niektorych, ze juz nie wiem co moge, a co nie, a dobra wiara to za malo na
wybaczenie...
a placuszki naprawde wyszly takie, ze palce lizac!!!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |