Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: a...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wytrawne,półwytrawne,półsłodkie ryżowe-pytania
Date: 1 Jul 2003 12:38:57 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 46
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1057055937 11386 192.168.240.245 (1 Jul 2003 10:38:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Jul 2003 10:38:57 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.96.220.31, 213.180.130.13
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161869
Ukryj nagłówki
Wiem ze juz bylo na forum w tym temacie,na niektorych stronkach sa tez
przepisy-ale czesto roznia sie nieco od siebie i stad moje pytanka:
Podobno ryzowe slodkie nie jest za dobre do picia -jedynie zaprawione na
wermut ziolkami-ale takie mnie nie interesuje,tylko jak w temacie-wiec po
pierwsze:
1.Prosze o dane na dobre wytrawne,polwytrawne ewent. lekko slodkie ryzowe.(tak
na ok 10l plynu:-))
Dalej:
2.Dawac cytryne lub kwasek na ten typ winka z ryzu?-rozne widzialem przepisy...
3.Rodzynki jesli juz dodawac to na poczatku czy po pierwszej burzliwej
fermentacji-wydaje sie ze to nie ma wielkiego znaczenia i tak chodzi o
smak.Poza tym cos wyczytalem o tym by nie byly to sultanskie etc. ze wzgledu
na konserwanty-to az tak wazne jakie polecicie?Sparzyc?
4.Drozdze piekarskie czy robic matke drozdzowa na winnych?-w przepisach na
wermuty znajduje piekarskie na wytrawne winne,wiec?
5.Ryz-sa dane o 1kg na 5l,badz o 2kg na 5l-ile najlepiej -na co glownie wplywa
jego ilosc?Jaki to ma byc ryz najlepiej?
Jeszcze-parzyc go czy wystarczy wyplukac zimna ?
6.Podobnie z cukrem-jedni podaja by dopelniac po burzliwej fermentacji po ok.
2tyg. inni ze po kilku dniach-kiedy wiec najlepiej...?Poza tym przy tego typu
winku chyba dla dobrej fermentacji nie nalezy przekraczac 200g cukru na 1l
nastawu?-bo na slodkie to podaja i 3kg na 5l plynu-wydaje sie za duzo...
7.Gdy cukier dodamy po kilku dniach fermentacji to po pierwszym zlaniu juz
tylko sama woda dopelniac?
8.Lezakowanie -ile moze takie wino wytrzymac w buteleczkach?
9.Gdzies widzialem ze na poczatku fermentacji nie trzeba szczelnie korkiem z
rurka fermentacyjna zatykac baniaka tylko wystarczy szcelnie tkanina/wata etc.-
poniewaz nawet maly dostep tlenu jest wskazany?-prawda to czy od razu korek i
rurka?-jak tkaninka to wygodniej byloby zrobic dolewke cukru bez mocowania sie
z korkiem.......:-))
To tyle na razie-wszelkie inne sugestie mile widziane-jak to wyjdzie to
sprobuje porzeczkowe potem:-))
Dzieki
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|