Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia wytrawne,półwytrawne,półsłodkie ryżowe-pytania

Grupy

Szukaj w grupach

 

wytrawne,półwytrawne,półsłodkie ryżowe-pytania

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-01 10:38:57

Temat: wytrawne,półwytrawne,półsłodkie ryżowe-pytania
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Wiem ze juz bylo na forum w tym temacie,na niektorych stronkach sa tez
przepisy-ale czesto roznia sie nieco od siebie i stad moje pytanka:
Podobno ryzowe slodkie nie jest za dobre do picia -jedynie zaprawione na
wermut ziolkami-ale takie mnie nie interesuje,tylko jak w temacie-wiec po
pierwsze:

1.Prosze o dane na dobre wytrawne,polwytrawne ewent. lekko slodkie ryzowe.(tak
na ok 10l plynu:-))

Dalej:
2.Dawac cytryne lub kwasek na ten typ winka z ryzu?-rozne widzialem przepisy...

3.Rodzynki jesli juz dodawac to na poczatku czy po pierwszej burzliwej
fermentacji-wydaje sie ze to nie ma wielkiego znaczenia i tak chodzi o
smak.Poza tym cos wyczytalem o tym by nie byly to sultanskie etc. ze wzgledu
na konserwanty-to az tak wazne jakie polecicie?Sparzyc?

4.Drozdze piekarskie czy robic matke drozdzowa na winnych?-w przepisach na
wermuty znajduje piekarskie na wytrawne winne,wiec?

5.Ryz-sa dane o 1kg na 5l,badz o 2kg na 5l-ile najlepiej -na co glownie wplywa
jego ilosc?Jaki to ma byc ryz najlepiej?
Jeszcze-parzyc go czy wystarczy wyplukac zimna ?

6.Podobnie z cukrem-jedni podaja by dopelniac po burzliwej fermentacji po ok.
2tyg. inni ze po kilku dniach-kiedy wiec najlepiej...?Poza tym przy tego typu
winku chyba dla dobrej fermentacji nie nalezy przekraczac 200g cukru na 1l
nastawu?-bo na slodkie to podaja i 3kg na 5l plynu-wydaje sie za duzo...

7.Gdy cukier dodamy po kilku dniach fermentacji to po pierwszym zlaniu juz
tylko sama woda dopelniac?

8.Lezakowanie -ile moze takie wino wytrzymac w buteleczkach?

9.Gdzies widzialem ze na poczatku fermentacji nie trzeba szczelnie korkiem z
rurka fermentacyjna zatykac baniaka tylko wystarczy szcelnie tkanina/wata etc.-
poniewaz nawet maly dostep tlenu jest wskazany?-prawda to czy od razu korek i
rurka?-jak tkaninka to wygodniej byloby zrobic dolewke cukru bez mocowania sie
z korkiem.......:-))

To tyle na razie-wszelkie inne sugestie mile widziane-jak to wyjdzie to
sprobuje porzeczkowe potem:-))
Dzieki

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

RE: Ciasto porzeczkowe z bezą [P]
RE: Ciasto porzeczkowe z bezą [P]
Kuchnia dla ....żeglarzy
Ciasto porzeczkowe z bezą [P]
ryba po chłopsku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »