« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-19 13:03:15
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po Tomkowemu
Użytkownik "A.L." napisał
> > Co to "gzik"?
> >
> Twarożek po poznańsku.
Tzn. jak?
> Nie słyszałaś o pyrach z gzikiem? 8-0
Nigdy w życiu 8O
Może dlatego, że ja wrocławianka ;)
--
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-19 13:40:20
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po TomkowemuNie słyszałaś o pyrach z gzikiem? 8-0
Nigdy w życiu 8O
Może dlatego, że ja wrocławianka ;)
Pozdrawiam,
Marta
Witajcie ja co prawda bardziej z centralnej Polski ale mój mąż poznaniak i
gzik jest mi jak najbardziej znajomy
- twarożek taki zwykły (albo biały ser ze śmietaną rozgnieciony)
- ogórek zielony wielkość wg uznania w słupeczki pokrojony (lub tarty na
jarzynówce)
- dużo czosnku drobno posiekanego/rozgniecionego/wyciśniętego
- cebula jak ktoś lubi
i to wszystko wymieszać i pozwolić się trochę przegryźć.
no i oczywiście sól i pieprz
pozdrawiam
monika r
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 13:47:06
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po Tomkowemu
Użytkownik "Monika R" napisał
> Witajcie ja co prawda bardziej z centralnej Polski ale mój mąż poznaniak i
> gzik jest mi jak najbardziej znajomy
> - twarożek taki zwykły (albo biały ser ze śmietaną rozgnieciony)
> - ogórek zielony wielkość wg uznania w słupeczki pokrojony (lub tarty na
> jarzynówce)
> - dużo czosnku drobno posiekanego/rozgniecionego/wyciśniętego
> - cebula jak ktoś lubi
> i to wszystko wymieszać i pozwolić się trochę przegryźć.
> no i oczywiście sól i pieprz
Właśnie wzbogaciłaś moje menu :))
Zdradźcie mi jednak tajemnicę - to naprawdę do ziemniaków? I tylko
pieczonych, czy jakich bądź?
Bo ja owszem twarożek z rozmaitym zielskiem, mniam-mniam, ale do chlebka
raczej... :)
--
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 14:12:26
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po TomkowemuDnia Tue, 19 Apr 2005 15:47:06 +0200, Waćpanna lub Waćpan *marta*, w
wiadomości news:<news:d432dh$le4$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Właśnie wzbogaciłaś moje menu :))
wzbogaciła o dość dziwną wersję
gzik the one and only, definiowany słownik naszej gwary to twarożek
przyprawiony śmietaną i szczypiorkiem lub cebulą. no i sól i pieprz.
czosnek, ogórek i rzodkiewki to już dodatki do gzika, u mnie w domu mówi się
np. gzik z rzodkiewką.
> Zdradźcie mi jednak tajemnicę - to naprawdę do ziemniaków? I tylko
> pieczonych, czy jakich bądź?
> Bo ja owszem twarożek z rozmaitym zielskiem, mniam-mniam, ale do chlebka
> raczej... :)
napraawdę do ziemniaków :) gotowanych młodych z koperkiem, do pieczonych, do
placków ziemniaczanych...
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 14:24:34
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po Tomkowemu
Użytkownik "Tatiana" napisał
> wzbogaciła o dość dziwną wersję
> gzik the one and only, definiowany słownik naszej gwary to twarożek
> przyprawiony śmietaną i szczypiorkiem lub cebulą. no i sól i pieprz.
> czosnek, ogórek i rzodkiewki to już dodatki do gzika, u mnie w domu mówi
się
> np. gzik z rzodkiewką.
No to już wszystko mi się poukładało :)
Znam gzika od dawien dawna, tyle, że nie wiedziałam, że to gzik :) U nas w
domu mówiło się "twarożek z... (szczypiorek/cebula/rzodkiewka...)" i tyle...
No i nigdy do ziemniaków, tylko na chlebku.
Dziękuję za wyjaśnienia :)
--
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |