« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-18 20:28:03
Temat: ziemniaki mikrofalowe po TomkowemuMój przepis na nieco mniej nudne ziemniaki:
Obieram pyry i kroję w grube plastry lub grubą kostkę
Wrzucam je do naczynia żaroodpornego wraz z pokrojonymi w ćwiartki cebulami
Dodaję sól, nieco pieprzu i koniecznie dużo kminku
Kropię obficie oliwą
Dolewam odpowiednią ilość wody. Trzeba dobrać eksperymentalnie tyle, aby
po zakończeniu pichcenia prawie nic nie zostało. Ja w zależności od
ilości ziemniaków daję od 1/4 do 1/2 szklanki
Gotuję (oczywiście przykryte) w mikrofali na maksymalnej mocy w sumie
koło 25 minut. Dzielę to zazwyczaj na raty 10+10+5 minut, w przerwach
wyjmuję gar z kuchenki i mieszam. Jeśli trzeba, wstawiam na jeszcze 5 minut.
Ponieważ nie wylewamy ziemniaczanej esencji jak przy ziemniakach z wody,
ziemniaki po Tomkowemu mają intensywny, ziemniaczany smak.
--
Tomasz Dajczak
W Obiektywie - Fotografia Artystyczna
http://wobiektywie.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-19 08:45:03
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po Tomkowemu
Użytkownik "Tomasz Dajczak" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:d414qn$7b$1@news.onet.pl...
> Ponieważ nie wylewamy ziemniaczanej esencji jak przy ziemniakach z wody,
> ziemniaki po Tomkowemu mają intensywny, ziemniaczany smak.
Polecam tez gotowanie ok.2-3 min jednego ziemniaka w mundurku, w papierowej
serwetce, aby przy nieoczekiwanym "wybuchu" byl zapakowany. To dopiero jest
intensywny smak ziemniaczka! Bez wody, bez krojenia. W srodku siedzi sama
esencja :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 09:31:22
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po Tomkowemu
Użytkownik "Beatka" napisał
> Polecam tez gotowanie ok.2-3 min jednego ziemniaka w mundurku, w
papierowej
> serwetce, aby przy nieoczekiwanym "wybuchu" byl zapakowany.
Uwaga na marginesie ;) :
Żaden ziemniak nie wybuchnie, jeśli przed gotowaniem podziurkuje się go w
kilku miejscach widelcem.
> To dopiero jest intensywny smak ziemniaczka! Bez wody, bez krojenia. W
srodku siedzi sama esencja :-))
A do tego odrobineczka soli i masełko z koperkiem, mniam-mniam :)))
--
Pozdrawiam,
Marta - rozmarzona, chyba dziś na obiad będą kartofelki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 09:47:55
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po Tomkowemu"marta" <m...@w...pl> nakibordził(a):
> Uwaga na marginesie ;) :
> Żaden ziemniak nie wybuchnie, jeśli przed gotowaniem podziurkuje się go w
> kilku miejscach widelcem.
Z ciekawości zrobiłem właśnie takiego ziemniaka. Nie dziurawiłem - nie
wybuchł. Nie miałem ręczników papierowych, więc owinąłem go w folię do
pieczenia. Faktycznie - po 3 minutach był gorący, miękki i smaczny :o)
--
Kamil 'Raczek' Raczyński ----> http://kamil.b7net.pl/
Co Usenetowicz wiedzieć powinien: http://evil.pl/pip/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 10:01:33
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po Tomkowemu
Użytkownik "Kamil Raczynski" napisał
> > Żaden ziemniak nie wybuchnie, jeśli przed gotowaniem podziurkuje się go
w
> > kilku miejscach widelcem.
>
> Z ciekawości zrobiłem właśnie takiego ziemniaka. Nie dziurawiłem - nie
> wybuchł. Nie miałem ręczników papierowych, więc owinąłem go w folię do
> pieczenia.
Miałam na myśli to, że jeśli podziurkuje się ziemniaka, nie trzeba go już w
nic owijać - niewybuch gwarantowany ;)
--
Pozdrawiam,
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 10:02:26
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po Tomkowemu
Użytkownik "bella" napisał
> > A do tego odrobineczka soli i masełko z koperkiem, mniam-mniam :)))
>
> albo gzik
Co to "gzik"?
--
Pozdrawiam,
Marta - zaintrygowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 10:03:00
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po Tomkowemu
Użytkownik "bella" napisał
> > A do tego odrobineczka soli i masełko z koperkiem, mniam-mniam :)))
>
> albo gzik
Co to "gzik"?
--
Pozdrawiam,
Marta - zaintrygowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 10:04:55
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po TomkowemuUżytkownik marta napisał:
>
>
>>To dopiero jest intensywny smak ziemniaczka! Bez wody, bez krojenia. W
>
> srodku siedzi sama esencja :-))
> A do tego odrobineczka soli i masełko z koperkiem, mniam-mniam :)))
albo gzik
i to jest pomysł !
na ziemniaki..
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 10:06:15
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po Tomkowemumarta napisał(a):
> Użytkownik "bella" napisał
>
>
>>>A do tego odrobineczka soli i masełko z koperkiem, mniam-mniam :)))
>>
>>albo gzik
>
>
> Co to "gzik"?
>
Twarożek po poznańsku. Nie słyszałaś o pyrach z gzikiem? 8-0
--
Ania :D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-19 10:51:24
Temat: Re: ziemniaki mikrofalowe po TomkowemuUżytkownik A.L. napisał:
>> Co to "gzik"?
>>
> Twarożek po poznańsku. Nie słyszałaś o pyrach z gzikiem? 8-0
Jak jest po poznańsku? Ja nie wiem :)
Ja dodaję szczypiorku i śmietany (tak, żeby nie pływał) sól i pieprz
(sporo bo tak lubimy)
Kładę na talerzu ziemniaka w mundurku i obok gzik.
--
pozdrawiam serdecznie b.
przy odpowiedzi usuń "usunto" z mojego adresu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |