Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa z dyni

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa z dyni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-13 17:07:38

Temat: zupa z dyni
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy wiecie, jak zrobic zupe z takiego potwora o pieknie pomaranczowym
miazszu?
Uroslo mi takie cudo pierwszy raz i doswiadczen w uzytkowaniu dyni w kuchni
nie mam...moze znacie jakies inne potrawy z dyni?

pozdrawiam serdecznie
Basia




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-13 17:21:52

Temat: Re: zupa z dyni
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote:

>Czy wiecie, jak zrobic zupe z takiego potwora o pieknie pomaranczowym
>miazszu?
>

Grecka zupa z dyni (ok. 6 porcji) dynia pokrojona w kostkę -
1 kg łagodna cebula, pokrojona w plasterki - 30 dag duży por,
część biała i trochę zielonej - 1szt. oliwa - 3 łyżki sól i
świeżo zmielony biały pieprz zmielona kolendra - 1/2 łyżeczki
cynamon - 1/16 łyżeczki imbir lub przyprawa 5 smaków - 1/16
łyżeczki zmielone goździki - 1/6 łyżeczki ouzo - 2 łyżki rosół
lub woda - 900 ml gęsty jogurt lub śmietana - 250 ml mąka
(niekoniecznie) - 1 łyżka dekoracja - 15 dag czerwonej cebuli
pokrojonej w plasterki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanej natki
pietruszki. W garnku o grubym dnie zeszklić na oliwie cebulę i
pora. Dodać kawałki dyni i smażyć jeszcze przez 3-5 minut.
Posolić, popieprzyć, wsypać przyprawy i smażyć nadal przez 1-2
minuty. Wlać ouzo i trochę wody, żeby warzvwa się nie
przypaliły. Zmniejszyć płomień i dusić, aż dynia będzie miękka - 30 do 40
minut. Zdjąć garnek z ognia i zmiksować warzywa na gładką
masę. Dolać rosołu lub wody. Zupę zagrzać, dodać śmietanę lub
jogurt i podgrzewać stale mieszając. Jeżeli zupa jest zbyt
rzadka, można ją zagęść mąką. Trzeba ją podgrzewać po dodaniu mąki
przez około 10 minut, często mieszając. Nie można zagotować!
Przyprawić do smaku. Plasterki czerwonej cebuli podsmażyć na
niewielkim gazie na odrobinie oliwy. Powinny się zeszklić. Wsypać
je do zupy wraz z posiekaną natką. Pomidorowa (ok.6 porcji)
pomidory - 2kg filet z piersi kurczka - 2 podwójne tzw.
włoszczyzna - 2 pęczki masło - 1/4 kostki czosnek - 3-4 ząbki
przyprawy - sól, cukier, pieprz, wegeta śmietana lub jogurt -
szklanka Dwa litry wody, umytą (i obraną !) włoszczyznę zagotować,
zmniejszyć gaz (tak, żeby się pipciło), gotować ok.10 min. Do
gotującego się wywaru dodać filety, wegetę i jeszcze dosolić do
smaku. Gotować na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
W międzyczasie pomidory (umyte !) pokroić w ćwiartki, poddusić
na małym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać masło, dusić
jeszcze chwileczkę, odstawić by chwilę przestygły. Następnie
przetrzeć uduszone pomidory przez grube sito. Z gotowego, nadal
gotującego się wywaru, wyłowić włoszczyznę i mięso , dodać przecier
pomidorowy, czosnek pokrojony w drobną kostkę. Filety z
kurczaka pokroić w kostkę lub paski i dodać do zupy. Doprawić
odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu (ale nie za dużo !), ew.
jeszcze trochę dosolić, gotować z 5 min. Zdjąć z ognia i zabielić
śmietaną albo jogurtem ( można rozmieszać dużą łyżkę mąki w
śmietanie albo w jogurcie i zagąścić zupę, ale wtedy należy zrobić
to zanim zdejmiemy zupę z ognia). Podawać samą lub z osobno
ugotowanym makaronem bądź ryżem. Zupa Pauliny (proporcje
na 1 gar) czosnek - 1-2 główek cebula - 3 szt. marchew - 3
szt. ziemniaki - 5 szt. oliwa z oliwek - 1/2 szkl. soczewica - 1
szkl. ser feta - 1 op. przyprawy - sól, pieprz, chilli, wegeta,
sok z 1 cytryny. Czosnek pokroić i lekko posolić, wrzucić na
gorącą oliwę z oliwek, nie doprowadzić do przypalenia czy
przyprażenia ! Następnie wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, mieszamy,
ale żadnych przypalanek ! Dorzucamy pokrojoną w plasterki
marchew i podsmażamy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej
podsmażamy jeszcze chwilę. Podlewamy 2. litrami wody, wrzucamy
trochę chilli , solimy, pieprzymy, odrobinę wegety i dodajemy
sok z cytryny oraz soczewicę, . Kiedy soczewica będzie już
miękka, zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy fetę pokrojoną w
kostkę albo - od biedy chudy ser. Pysznie smakuje z grzankami !
Zielona zupa wiosenna (4/5 porcji) brokuł (średni)
- 2 szt. cebula - 3 szt. marchew - 4 szt. groszek - 1 szkl.
czosnek - 3-4 ząbki przyprawy - sól, lubczyk, wegeta, pieprz,
cukier Jeden brokuł ugotować do miękkości w 3/4l osolonej wody i
zmiksować/przetrzeć przez sito. Cebulę, marchew i grube części
brokuła pokroić w nie za drobną kostkę i w 1l wody ugotować na
półtwardo, posolić, popieprzyć (sporo), dodać posiekany lubczyk
(albo łyżeczkę suszonego) i łyżkę wegety oraz odrobinę cukru.
Wsypać groszek, różyczki brokuła, drobno pokrojony czosnek i
wlać zmiksowaną masę brokułową. Poczekać aż zacznie pykać,
ewentualnie jeszcze doprawić, można zabielić śmietaną lub jogurtem.


..to nie jest absolutnie przepis z mojej strony tylko pewnej
Agaty. Znalazłam go na pierwszej prezentowanej dziś stronie.
Pozwoliłam sobie go skopiować dla wszystkich zainteresowanych.
Przypominam - jest pewnej miłośniczki kuchni !!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 17:26:06

Temat: Re: zupa z dyni
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

AgataW <a...@g...com.pl> wrote:

> Zielona zupa wiosenna (4/5 porcji) brokuł (średni)
>- 2 szt. cebula - 3 szt. marchew - 4 szt. groszek - 1 szkl.
>czosnek - 3-4 ząbki przyprawy - sól, lubczyk, wegeta, pieprz,
>cukier Jeden brokuł ugotować do miękkości w 3/4l osolonej wody i
>zmiksować/przetrzeć przez sito. Cebulę, marchew i grube części
>brokuła pokroić w nie za drobną kostkę i w 1l wody ugotować na
>półtwardo, posolić, popieprzyć (sporo), dodać posiekany lubczyk
>(albo łyżeczkę suszonego) i łyżkę wegety oraz odrobinę cukru.
>Wsypać groszek, różyczki brokuła, drobno pokrojony czosnek i
>wlać zmiksowaną masę brokułową. Poczekać aż zacznie pykać,
>ewentualnie jeszcze doprawić, można zabielić śmietaną lub jogurtem.

..a to zupełnie inna zupa. Oj,sie mi zagalopowało. ( na
usprawiedliwienie dodam, że chciałam pomóc).
Przypominam to są przepisy zciągnięte od Agaty...z adresu
http://kuchnia-moja.w.interia.pl/strony/01Spis.htm

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 17:28:23

Temat: Re: zupa z dyni
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

AgataW <a...@g...com.pl> wrote:


zciągnięte od Agaty...

Ale emocje i nerwy:" Ściągniete...."

Koniec wygłupów. AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 17:38:22

Temat: Re: zupa z dyni
Od: "DominikaNM" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

I jeszcze dynia jako dodatek do obiadku. Robię tak samo jak marchewkę z
groszkiem. Gotuje a potem masełko i troszkę mąki.
DominikaNM


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-13 17:47:13

Temat: Re: zupa z dyni
Od: "Setsuna" <m...@a...com> szukaj wiadomości tego autora

Nie znam przepisu na zupke, ale mozna zrobic "pie".. kurcze, nie wiem jak po
polsku! Pyszne ciasto, idealne na Halloween! :-) Bo miasz na ciasto, a
reszta na zrobienie latarni, dzieci przepadaja...

4 szklanki swiezej dyni (ugotowanej i zmiksowanej), 3 jajka, 1 lyzeczka
cynamonu (ja omijam bo nie lubie), 1 lyzeczka imbiru, 1/4 -1/2 szklanki
cukru w zaleznosci jak slodkie to chcemy, 2/3 szklanki smietanki, nie
kwasnej.

Wymieszac dobrze jajka, cynamon, imbir i cukier. Dodac do dyni i wymieszac,
nastepnie dodac smietanke. To bedzie troche ciapowate, ale nie szkodzi.
Teraz ciasto: 250g maki, 1 lyzeczka soli, 2 lyzeczki sukru, 75g masla, 75g
smalcu, 1 zoltko i 60ml wody (mozliwe ze bedzie potrzebne wiecej)
Przesiac make, sol i cukier. Dodac maslo i smalec i poszatkowac nozem na
malenkie kawaleczki. Nastepnie ucierac w palcach, az zacznie wygladac jak
bulka tarta :-) Zrobic dziurke w srodku i dodac zotlko oraz wode, i mieszac
az powstana "okruchy" Dodac wiecej wody jezeli ciasto jest zbyt suche,
powinno byc miekkie ale nie lepiace sie. Wreszcie wyrobic lekko aby powstalo
jednolite ciasto. Owinac i wstawic do lodowki na 30 minut. Po wyciagnieciu z
lodowki, zagniesc przez chwile i rozwalkowac w ksztalcie kola. Ten przepis
powinien wystarczyc na okragla blaszke o rozmiarze 25cm. Wlozyc do blaszki,
uprzednio wysmarowanej maslem, wylozyc dno i boki, odciac wystajace ciasto
(ciasto powinno byc ok. 4 cm wysokie) i troche podpiec w piekarniku. Teraz
wypelnic to wszystko po brzegi masa z dyni i piec przez 45-60 minut w
piekarniku w temp 200C. Bedzie gotowe jak noz wyjdzie z ciasta czysty. W
polowie pieczenia mozliwe ze trzeba bedzie przykryc brzegi ciasta folia
aluminiowa, bo lubia sie przypalac... Troche skomplikowane to, ale warte
wysilku... :-)

Setsuna.


"Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:3ba0e6d3@news.vogel.pl...
> Czy wiecie, jak zrobic zupe z takiego potwora o pieknie pomaranczowym
> miazszu?
> Uroslo mi takie cudo pierwszy raz i doswiadczen w uzytkowaniu dyni w
kuchni
> nie mam...moze znacie jakies inne potrawy z dyni?
>
> pozdrawiam serdecznie
> Basia
>
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-14 07:19:38

Temat: Re: zupa z dyni
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Setsuna" <m...@a...com> napisał w wiadomości
news:ec6o7.1455$QV4.34796@news11-gui.server.ntli.net
...
> Nie znam przepisu na zupke, ale mozna zrobic "pie".. kurcze, nie wiem jak
po
> polsku! Pyszne ciasto, idealne na Halloween! :-) Bo miasz na ciasto, a
> reszta na zrobienie latarni, dzieci przepadaja...

właśnie tak sobie myślałam, zeby wydłubac dynie ze środka a ze skorupy
zrobic lampion;-)
dzięki za przepis na ciasto, sprobuje, lubie eksperymenty;-))

pozdrawiam
Basia
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-14 07:20:26

Temat: Re: zupa z dyni
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "DominikaNM" <d...@a...pl> napisał w wiadomości
news:9nqr6s$ad7$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> I jeszcze dynia jako dodatek do obiadku. Robię tak samo jak marchewkę z
> groszkiem. Gotuje a potem masełko i troszkę mąki.
> DominikaNM

dzięki, Fajny pomysl;-))

pozdrawiam
Basia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-14 07:22:45

Temat: Re: zupa z dyni
Od: "Barbara" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Grecka zupa z dyni (ok. 6 porcji)

mnóstwo tych składnikow, efekt moze byc ciekawy;-)

dziękuję i pozdrawiam
Basia

>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kosmopolityczna kolacja
przegląd po stronach
Fish Pie
sos do makaronu, mniam mniam
sos do makaronu, mniam mniam

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »