Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.
edu.pl!uw.edu.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa z dyni
Date: Thu, 13 Sep 2001 17:21:52 GMT
Organization: A poorly-installed InterNetNews reader
Lines: 80
Message-ID: <9nqpp7$gcd$1@h1.uw.edu.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: h1.uw.edu.pl 1000401511 16781 217.96.222.87 (13 Sep 2001 17:18:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@h...uw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 13 Sep 2001 17:18:31 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68347
Ukryj nagłówki
"Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote:
>Czy wiecie, jak zrobic zupe z takiego potwora o pieknie pomaranczowym
>miazszu?
>
Grecka zupa z dyni (ok. 6 porcji) dynia pokrojona w kostkę -
1 kg łagodna cebula, pokrojona w plasterki - 30 dag duży por,
część biała i trochę zielonej - 1szt. oliwa - 3 łyżki sól i
świeżo zmielony biały pieprz zmielona kolendra - 1/2 łyżeczki
cynamon - 1/16 łyżeczki imbir lub przyprawa 5 smaków - 1/16
łyżeczki zmielone goździki - 1/6 łyżeczki ouzo - 2 łyżki rosół
lub woda - 900 ml gęsty jogurt lub śmietana - 250 ml mąka
(niekoniecznie) - 1 łyżka dekoracja - 15 dag czerwonej cebuli
pokrojonej w plasterki, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki posiekanej natki
pietruszki. W garnku o grubym dnie zeszklić na oliwie cebulę i
pora. Dodać kawałki dyni i smażyć jeszcze przez 3-5 minut.
Posolić, popieprzyć, wsypać przyprawy i smażyć nadal przez 1-2
minuty. Wlać ouzo i trochę wody, żeby warzvwa się nie
przypaliły. Zmniejszyć płomień i dusić, aż dynia będzie miękka - 30 do 40
minut. Zdjąć garnek z ognia i zmiksować warzywa na gładką
masę. Dolać rosołu lub wody. Zupę zagrzać, dodać śmietanę lub
jogurt i podgrzewać stale mieszając. Jeżeli zupa jest zbyt
rzadka, można ją zagęść mąką. Trzeba ją podgrzewać po dodaniu mąki
przez około 10 minut, często mieszając. Nie można zagotować!
Przyprawić do smaku. Plasterki czerwonej cebuli podsmażyć na
niewielkim gazie na odrobinie oliwy. Powinny się zeszklić. Wsypać
je do zupy wraz z posiekaną natką. Pomidorowa (ok.6 porcji)
pomidory - 2kg filet z piersi kurczka - 2 podwójne tzw.
włoszczyzna - 2 pęczki masło - 1/4 kostki czosnek - 3-4 ząbki
przyprawy - sól, cukier, pieprz, wegeta śmietana lub jogurt -
szklanka Dwa litry wody, umytą (i obraną !) włoszczyznę zagotować,
zmniejszyć gaz (tak, żeby się pipciło), gotować ok.10 min. Do
gotującego się wywaru dodać filety, wegetę i jeszcze dosolić do
smaku. Gotować na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
W międzyczasie pomidory (umyte !) pokroić w ćwiartki, poddusić
na małym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać masło, dusić
jeszcze chwileczkę, odstawić by chwilę przestygły. Następnie
przetrzeć uduszone pomidory przez grube sito. Z gotowego, nadal
gotującego się wywaru, wyłowić włoszczyznę i mięso , dodać przecier
pomidorowy, czosnek pokrojony w drobną kostkę. Filety z
kurczaka pokroić w kostkę lub paski i dodać do zupy. Doprawić
odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu (ale nie za dużo !), ew.
jeszcze trochę dosolić, gotować z 5 min. Zdjąć z ognia i zabielić
śmietaną albo jogurtem ( można rozmieszać dużą łyżkę mąki w
śmietanie albo w jogurcie i zagąścić zupę, ale wtedy należy zrobić
to zanim zdejmiemy zupę z ognia). Podawać samą lub z osobno
ugotowanym makaronem bądź ryżem. Zupa Pauliny (proporcje
na 1 gar) czosnek - 1-2 główek cebula - 3 szt. marchew - 3
szt. ziemniaki - 5 szt. oliwa z oliwek - 1/2 szkl. soczewica - 1
szkl. ser feta - 1 op. przyprawy - sól, pieprz, chilli, wegeta,
sok z 1 cytryny. Czosnek pokroić i lekko posolić, wrzucić na
gorącą oliwę z oliwek, nie doprowadzić do przypalenia czy
przyprażenia ! Następnie wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę, mieszamy,
ale żadnych przypalanek ! Dorzucamy pokrojoną w plasterki
marchew i podsmażamy, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dalej
podsmażamy jeszcze chwilę. Podlewamy 2. litrami wody, wrzucamy
trochę chilli , solimy, pieprzymy, odrobinę wegety i dodajemy
sok z cytryny oraz soczewicę, . Kiedy soczewica będzie już
miękka, zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy fetę pokrojoną w
kostkę albo - od biedy chudy ser. Pysznie smakuje z grzankami !
Zielona zupa wiosenna (4/5 porcji) brokuł (średni)
- 2 szt. cebula - 3 szt. marchew - 4 szt. groszek - 1 szkl.
czosnek - 3-4 ząbki przyprawy - sól, lubczyk, wegeta, pieprz,
cukier Jeden brokuł ugotować do miękkości w 3/4l osolonej wody i
zmiksować/przetrzeć przez sito. Cebulę, marchew i grube części
brokuła pokroić w nie za drobną kostkę i w 1l wody ugotować na
półtwardo, posolić, popieprzyć (sporo), dodać posiekany lubczyk
(albo łyżeczkę suszonego) i łyżkę wegety oraz odrobinę cukru.
Wsypać groszek, różyczki brokuła, drobno pokrojony czosnek i
wlać zmiksowaną masę brokułową. Poczekać aż zacznie pykać,
ewentualnie jeszcze doprawić, można zabielić śmietaną lub jogurtem.
..to nie jest absolutnie przepis z mojej strony tylko pewnej
Agaty. Znalazłam go na pierwszej prezentowanej dziś stronie.
Pozwoliłam sobie go skopiować dla wszystkich zainteresowanych.
Przypominam - jest pewnej miłośniczki kuchni !!!
|