Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netco
m.net.uk!netcom.net.uk!btnet-peer!btnet!newspeer.clara.net!news.clara.net!news5
-gui.server.ntli.net!ntli.net!news11-gui.server.ntli.net.POSTED!not-for-mail
From: "Setsuna" <m...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...vogel.pl>
Subject: Re: zupa z dyni
Lines: 48
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Message-ID: <ec6o7.1455$QV4.34796@news11-gui.server.ntli.net>
Date: Thu, 13 Sep 2001 18:47:13 +0100
NNTP-Posting-Host: 213.107.50.105
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: news11-gui.server.ntli.net 1000402826 213.107.50.105 (Thu, 13 Sep 2001
18:40:26 BST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Sep 2001 18:40:26 BST
Organization: ntl Cablemodem News Service
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:68357
Ukryj nagłówki
Nie znam przepisu na zupke, ale mozna zrobic "pie".. kurcze, nie wiem jak po
polsku! Pyszne ciasto, idealne na Halloween! :-) Bo miasz na ciasto, a
reszta na zrobienie latarni, dzieci przepadaja...
4 szklanki swiezej dyni (ugotowanej i zmiksowanej), 3 jajka, 1 lyzeczka
cynamonu (ja omijam bo nie lubie), 1 lyzeczka imbiru, 1/4 -1/2 szklanki
cukru w zaleznosci jak slodkie to chcemy, 2/3 szklanki smietanki, nie
kwasnej.
Wymieszac dobrze jajka, cynamon, imbir i cukier. Dodac do dyni i wymieszac,
nastepnie dodac smietanke. To bedzie troche ciapowate, ale nie szkodzi.
Teraz ciasto: 250g maki, 1 lyzeczka soli, 2 lyzeczki sukru, 75g masla, 75g
smalcu, 1 zoltko i 60ml wody (mozliwe ze bedzie potrzebne wiecej)
Przesiac make, sol i cukier. Dodac maslo i smalec i poszatkowac nozem na
malenkie kawaleczki. Nastepnie ucierac w palcach, az zacznie wygladac jak
bulka tarta :-) Zrobic dziurke w srodku i dodac zotlko oraz wode, i mieszac
az powstana "okruchy" Dodac wiecej wody jezeli ciasto jest zbyt suche,
powinno byc miekkie ale nie lepiace sie. Wreszcie wyrobic lekko aby powstalo
jednolite ciasto. Owinac i wstawic do lodowki na 30 minut. Po wyciagnieciu z
lodowki, zagniesc przez chwile i rozwalkowac w ksztalcie kola. Ten przepis
powinien wystarczyc na okragla blaszke o rozmiarze 25cm. Wlozyc do blaszki,
uprzednio wysmarowanej maslem, wylozyc dno i boki, odciac wystajace ciasto
(ciasto powinno byc ok. 4 cm wysokie) i troche podpiec w piekarniku. Teraz
wypelnic to wszystko po brzegi masa z dyni i piec przez 45-60 minut w
piekarniku w temp 200C. Bedzie gotowe jak noz wyjdzie z ciasta czysty. W
polowie pieczenia mozliwe ze trzeba bedzie przykryc brzegi ciasta folia
aluminiowa, bo lubia sie przypalac... Troche skomplikowane to, ale warte
wysilku... :-)
Setsuna.
"Barbara" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:3ba0e6d3@news.vogel.pl...
> Czy wiecie, jak zrobic zupe z takiego potwora o pieknie pomaranczowym
> miazszu?
> Uroslo mi takie cudo pierwszy raz i doswiadczen w uzytkowaniu dyni w
kuchni
> nie mam...moze znacie jakies inne potrawy z dyni?
>
> pozdrawiam serdecznie
> Basia
>
>
>
>
|