Data: 2003-05-19 10:58:27
Temat: 3-lecie PuszKKKi
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dokładnie 3 lata temu ruszyła PuszKKKa. Do dziś zaskarbiła sobie już dużą
popularność, która - sądząc po statystykach - cały czas rośnie! Z czego
pozostaje mi się jedynie cieszyć :) Przez 3 lata uzbierało się u nas 3
tysiące przepisów. Dziś dodałam własnie 3-tysięczny. Oczywiście moją
ulubioną pomidorówkę czyli pora na pomidorówkę na 3-lecie PuszKKKi! :)
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3274
pora na pomidorówkę na 3-lecie PuszKKKi
"Pora na pomidorówkę czyli pomidorowka na porze, ugotowana z użyciem
pora. Trzy lata temu zainaugurowalam powstanie PuszKKKi pomidorówką wg.
przepisu mojej mamy. Dziś, 3 lata później, podaję nieco zmieniony przpis,
który wyewoluował z tamtego przez ten czas. Wyrzucilam z niego przede
wszystkim kostkę bulionową - tak samo jak z mojej kuchni. Przepis nadal
pozostał jednak szybki i łatwy, a pomidorówka jak zawsze jest pyszna i
aromatyczna, mimo ze bez przygotowywania pracowitego bulionu i bez kostki
warzywnej. Choć można też ambitniej i bardziej tradycyjnie - własnie na
bulionie."
Składniki:
słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) lub 0,5 litra przecieru/soku
pomidorowego i pół słoiczka koncentratu;
niewielka cebula;
por (średniej wielkości) lub w wer. rozszerzonej, bardziej tradycyjnej
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera);
olej;
ew. 1-3 łyżki mąki białej lub razowej;
sól, pieprz ziołowy i czarny;
troche bazylii - świerzej, suszonej lub pasty z bazylii;
ew. słodka papryka w proszku;
Przepis:
1. Obrać i umyć warzywa, a następnie:
- pora przekroić na pół, posiekać w paseczki;
- jeśli robimy wersję z włoszczyzną to resztę warzyw kroimy, np. w zapałki;
- cebulę zostawiamy w calości.
2. Do garnka wlewamy olej (nie za duzo, ok. 2-3 łyzki), lekko rozgrzewamy i
wrzucamy warzywa, podsmażamy je aż zaczna apetycznie pachnieć i lekko sie
przyrumienia. Tak, zgadza się, podsmażamy nie na patelni, ale w tym samym
garnku, w którym zaraz będziemy dalej gotowac zupę - mniej zmywania :)
3. W międzyczasie opalamy cebulę nad ogniem - najlepiej nadziać na jakiś
metalowy precik (patyczki do szaszłyków nie najlepiej się nadają, bo czasem
się przepalają...) lub na widelec. cebula jest gotowa, kiedy wierzchnia
skórka jest z grubsza zwęglona - cała w czarnych plamach.
4. wrzucamy cebulę do garnka, wszystko zalewamy wodą (ok. 4 litry) i
doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy gaz i gotujemy:
- jeśli robimy zupę na porze to krótko, nie więcej jak 5-10 min.;
- jesli gotujemy zupe na włoszczyźnie, 40-50 min.
5. Kiedy wywar będzie gotowy dodajemy koncentrat. Doprawiamy do smaku
bazylia i przyprawami.
6. Zupę można jeszcze zagęścić mąka, ja zazwyczaj tego nie robię. Mąkę
mieszamy z niewielką iloscią zimnej wody. Razowa rozmiesza sie szybko i bez
problemu. Przy białej należy zwrócić uwagę by nie było grudek. Dolewamy
kilka łyżek zupy, mieszamy i wlewamy do garnka.
8. Podawać z makaronem. Można posypać zieleniną.
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|