Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "KasiaA" <k...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: A ja chwalę bułeczki Sylwii (syso)
Date: Mon, 17 Nov 2003 08:28:53 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 38
Message-ID: <bpa0s5$84r$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 149.156.58.250
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1069057733 8347 172.20.26.238 (17 Nov 2003 08:28:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Nov 2003 08:28:53 +0000 (UTC)
X-User: kathy38
X-Remote-IP: 149.156.58.250
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179575
Ukryj nagłówki
Przepis zaczerpnęłam z tej grupy. Wyszły genialne. Kruche, świetne w smaku,
moja młodsza córka zładła jedną jeszcze ciepłą mrucząc z zadowolenia,
starsza, totalny niejadek po zjedzeniu pierwszej dopytywała się czy ta,
którą dostaje na śniadanie (kolację) to na pewno z mojego pieczenia. Sylwii
dziękuję za przepis :-)
Sylwio, w swoim poście pisałaś o przepisie na bułeczki razowe, który miałaś
podac dla zainteresowanych. Wtedy zainteresowanych nie było, teraz ja
jestem. Czy mogłabym prosić?
pozdrawiam
Kasia
PS. Cytuję przepis na bułeczki:
B i a l e b u l e c z k i Sy l w i i
Jesli chodzi o make, to ja daje pszenna chlebowa, ktora kupuje u nas w
piekarni, bo w sklepach takich nie ma.
230 ml wody (cieplej)
2 lyzki cukru lyzeczka soli
3 dkg masla stopionego albo zmiekczonego albo 2-3 lyzki oliwy
3 dkg mleka w proszku pelnego (ok. 2 czubate lyzki)
50 dkg maki
3 dkg swiezych drozdzy lub paczka (7 g) suszonych
I w takiej kolejnosci jak napisalam wrzucasz do maszynki. Ma sie uformowac
kulka w trakcie wyrabiania, jesli sie za bardzo klei to dodaj troszke maki,
ale zeby nie bylo za twarde. I zostaw na cykl wyrabiania. Potem wyjmujesz i
formujesz bulki itp. Zostaw do wyrosniecia, ja zostawiam zawsze na papierze
do pieczenia, odchodzi zamieszanie ze smarowaniem itp i jak podrosnie (ok.
30-50 minut) posmaruj bialkiem roztrzepanym z odrobina zimnej wody i do
pieca na ok. 20 min. temp. 180 stopni.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|