Data: 2001-09-13 11:01:17
Temat: Ajvar
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przegladalam ksiazeczke Anny Czerni " Warzywa rzadko spotykane" he,he -
rzadko bo rok wydania 1986...
Jest tam przepis na salatke Ajvar:
50 dkg slodkiej papryki,
50 dkg baklazanow,
1 duza cebula
2 zabki czosnku,
2 lyzki oliwy lub oleju
1/2 lyzki octu,
sol , pieprz
Baklazany i papryke upiec w piekarniku lub na rozgrzanej blaszce, zdjac
skorke, posiekac drewniana lyzka lub nierdzewnym nozem aby nie czernialy.
Dodac drobno posiekane : czosnek i cebule. Doprawic pieprzem, oliwa i octem,
posolic. Wstawic do lodowki. Podawac na zimno, jako przystawke do zimnych
mies.
Pytanie do pozeraczy Ajvaru produkcji Podrawki (tej od Vegety): czy sklad
podstawowy ten sam co tu?
Jola L-L
|