| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-14 07:57:56
Temat: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)Poproszę przepis na przepyszny sernik (z prawdziwego sera mielonego) a nie
jakiegoś tam (zmielonego ze sklepu) - powinien być puszysty, słodszy, i
bardzo serowy.
Ale aby nie miał zbyt dużo jakiejs kaszy mannej czy innych dodatków.
prawdziwy serowy sernik
Z góry dziękuje
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-14 08:18:05
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)Monika napisał(a):
> Poproszę przepis na przepyszny sernik (z prawdziwego sera mielonego) a nie
> jakiegoś tam (zmielonego ze sklepu) - powinien być puszysty, słodszy, i
> bardzo serowy.
> Ale aby nie miał zbyt dużo jakiejs kaszy mannej czy innych dodatków.
> prawdziwy serowy sernik
Jako ta inna ;) podaję Ci klasyczny sernik, który nie ma prawa nie
wyjść. Warunkiem są świeże produkty: tłusty znakomity ser, masło
najlepszej jakości i wiejskie jajka.
1,20 kg sera, 7-8 jaj, 20 dag masła, 40 dag cukru pudru. Skórka
pomarańczowa i cytrynowa, wanilia i jeśli się lubi, rodzynki, najlepiej
złote. Żadnych proszków, ziemniaków, kasz i innych wynalazków.
Można zrobić na kruchym cieście, można sam i ja tak robię, bo ciasta nie
lubimy za bardzo, a resztę owszem.
Ser dwa razy przemielony dodajesz partiami do utartego na puszystą masę
masła, dodając równocześnie po trochę puszystego kogla mogla z żółtek z
cukrem. Jak już wszystko jest jednolitą utartą masą, dodajesz
(delikatnie mieszając!) bardzo sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie
mieszasz z bakaliami, wykładasz do dużej tortownicy (posmarowanej masłem
i posypanej krupczatką)
Piekarnik wcześniej nagrzewasz do 200 stopni, wkładasz tortownicę z
zawartością, po ok. 15 min. zmniejszasz temp. do 180, pieczesz ok.
godziny. Sprawdzasz patyczkiem, który powinien być lekko wilgotny, ale
nie oblepiony mokrą masą.
Jeśli zaczyna się za bardzo rumienić od góry, wyłączasz górne grzanie
lub przykrywasz papierem do pieczenia górę.
--
pa, Basaibjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-14 08:28:30
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@Q...pl> napisał w wiadomości
news:e1nlnj$rkh$1@inews.gazeta.pl...
> Monika napisał(a):
>> Poproszę przepis na przepyszny sernik (z prawdziwego sera mielonego) a
>> nie jakiegoś tam (zmielonego ze sklepu) - powinien być puszysty, słodszy,
>> i bardzo serowy.
>> Ale aby nie miał zbyt dużo jakiejs kaszy mannej czy innych dodatków.
>> prawdziwy serowy sernik
>
> Jako ta inna ;) podaję Ci klasyczny sernik, który nie ma prawa nie wyjść.
> Warunkiem są świeże produkty: tłusty znakomity ser, masło najlepszej
> jakości i wiejskie jajka.
>
> 1,20 kg sera, 7-8 jaj, 20 dag masła, 40 dag cukru pudru. Skórka
> pomarańczowa i cytrynowa, wanilia i jeśli się lubi, rodzynki, najlepiej
> złote. Żadnych proszków, ziemniaków, kasz i innych wynalazków.
>
> Można zrobić na kruchym cieście, można sam i ja tak robię, bo ciasta nie
> lubimy za bardzo, a resztę owszem.
>
> Ser dwa razy przemielony dodajesz partiami do utartego na puszystą masę
> masła, dodając równocześnie po trochę puszystego kogla mogla z żółtek z
> cukrem. Jak już wszystko jest jednolitą utartą masą, dodajesz (delikatnie
> mieszając!) bardzo sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszasz z
> bakaliami, wykładasz do dużej tortownicy (posmarowanej masłem i posypanej
> krupczatką)
> Piekarnik wcześniej nagrzewasz do 200 stopni, wkładasz tortownicę z
> zawartością, po ok. 15 min. zmniejszasz temp. do 180, pieczesz ok.
> godziny. Sprawdzasz patyczkiem, który powinien być lekko wilgotny, ale nie
> oblepiony mokrą masą.
>
> Jeśli zaczyna się za bardzo rumienić od góry, wyłączasz górne grzanie lub
> przykrywasz papierem do pieczenia górę.
> --
> pa, Basaibjk
>
>Dziękuje ci bardzo, własnie o taki mi chodziło - z sera, wiejskich jaj i
>prawdziwego masła. Polski Smak:)
Spokojnych, ale i wesołych Świąt życzę
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-14 08:35:45
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)Monika napisał(a):
> Dziękuje ci bardzo, własnie o taki mi chodziło - z sera, wiejskich jaj i
> prawdziwego masła. Polski Smak:)
Właściwie to wiedeński ;)
> Spokojnych, ale i wesołych Świąt życzę
Nawzajem, dla Ciebie i Wszystkich czytających takich Świąt, jakie
najbardziej lubicie.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-14 15:47:30
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)BasiaBjk wrote:
> Jako ta inna ;) podaję Ci klasyczny sernik, który nie ma prawa nie
> wyjść. Warunkiem są świeże produkty: tłusty znakomity ser, masło
> najlepszej jakości i wiejskie jajka.
>
Ach, zeby ten twarog dostac, ach prawdziwy sernik!
Napisz, Basiu, jakie jeszcze inne ciasta robisz na Swieta?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-14 15:58:05
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)Magdalena Bassett napisał(a):
> Ach, zeby ten twarog dostac, ach prawdziwy sernik!
> Napisz, Basiu, jakie jeszcze inne ciasta robisz na Swieta?
Zrobiłam właśnie dwa mazurki (marcepanowy z warstwą
cytrynowo-pomarańczową na wierzchu i obrazkiem z połówek migdałów) i
kajmakowo - orzechowy, oczywiście z długo gotowanej śmietanki z cukrem i
wanilią, a nie zapuszkowanych mlek, na kruchym cieście. Poza tym babkę
drożdżową, która mi właśnie wypełzła z formy. Pas. Nie szaleję
wielkanocnie kulinarnie, ale jakieś tam tradycje zachowuję, raczej dla
rodziny, niż dla siebie.
Dla siebie, to pojechałabym dziś najchętniej w Tatry... Bez żadnych
mazurków i bab ;)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-14 16:42:37
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)BasiaBjk wrote:
> Dla siebie, to pojechałabym dziś najchętniej w Tatry... Bez żadnych
> mazurków i bab ;)
Wielokrotnie spedzalam Wielkanoc w Tatrach, w Murowancu, szczegolnie w
tych latach, gdy wypadala w marcu. Mam piekne wspomnienia z Tatr.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-14 18:15:48
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)> Zrobiłam właśnie dwa mazurki (marcepanowy z warstwą cytrynowo-pomarańczową
> na wierzchu i obrazkiem z połówek migdałów)
> ...
Basiu, a mogłabyś podać przepis na ten mazurek? Nie zdążę go zrobić na te
Święta, ale może w przyszłym roku...
Pozdrawiam świątecznie
Barbara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-14 18:38:41
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)Barbara K. napisał(a):
> Basiu, a mogłabyś podać przepis na ten mazurek?
Ten mazurek to moja improwizacja, ale sprawdzona.
Jest na opłatku, jeśli nie masz jak zdobyć, może być na zwykłym
prostokątnym waflu.
70 dag migdałów (odkładasz ok. 10 dag najładniejszych do dekoracji), w
tym powinno być też kilka gorzkich, ale nie miałam i się obyło bez nich,
4 białka, ok. 40 dag cukru pudru. Migdały należy zemleć w maszynce do
orzechów, po obraniu z brązowej łuski (obierasz sparzone, skórka
odchodzi bardzo łatwo), białka ubić z cukrem. Wiórki migdałowe mieszasz
z pianą z cukrem, ucierasz drewniana łyżką na plastyczną masę.
2 cytryny i 2 pomarańcze miksujesz w malakserze, lekko przesmażasz masę
z kilkoma łyżeczkami cukru - ma być kwaskowate, ale jeśli lubisz więcej
słodyczy, dasz więcej cukru.
Na opłatek (na blasze prostokątnej płaskiej) wykładasz masę marcepanową,
uklepujesz ją zmoczoną dłonią zamiast wałkowania :) Na nią
rozsmarowujesz powstały dżem cytrusowy.
Na nim układasz wzorki, czy co tam chcesz z połówek migdałów. Wstawiasz
do piekarnika na około 1, 5 h, temp + - 100 stopni.
Wg mnie ciekawie komponuje się smakowo. Oczywiście ilość cukru podałam
orientacyjnie, tak, jak robię - z takiej ilości wychodzi umiarkowanie
słodki, można to zmieniać wg upodobania.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-14 19:35:48
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)Użytkownik "Monika" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e1nkmn$5ta$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ale aby nie miał zbyt dużo jakiejs kaszy mannej
:))))
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
************************* www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |