Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BasiaBjk <b...@Q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)
Date: Fri, 14 Apr 2006 10:18:05 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 35
Message-ID: <e1nlnj$rkh$1@inews.gazeta.pl>
References: <e1nkmn$5ta$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: bpj29.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1145002548 28305 83.29.51.29 (14 Apr 2006 08:15:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Apr 2006 08:15:48 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <e1nkmn$5ta$1@atlantis.news.tpi.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265901
Ukryj nagłówki
Monika napisał(a):
> Poproszę przepis na przepyszny sernik (z prawdziwego sera mielonego) a nie
> jakiegoś tam (zmielonego ze sklepu) - powinien być puszysty, słodszy, i
> bardzo serowy.
> Ale aby nie miał zbyt dużo jakiejs kaszy mannej czy innych dodatków.
> prawdziwy serowy sernik
Jako ta inna ;) podaję Ci klasyczny sernik, który nie ma prawa nie
wyjść. Warunkiem są świeże produkty: tłusty znakomity ser, masło
najlepszej jakości i wiejskie jajka.
1,20 kg sera, 7-8 jaj, 20 dag masła, 40 dag cukru pudru. Skórka
pomarańczowa i cytrynowa, wanilia i jeśli się lubi, rodzynki, najlepiej
złote. Żadnych proszków, ziemniaków, kasz i innych wynalazków.
Można zrobić na kruchym cieście, można sam i ja tak robię, bo ciasta nie
lubimy za bardzo, a resztę owszem.
Ser dwa razy przemielony dodajesz partiami do utartego na puszystą masę
masła, dodając równocześnie po trochę puszystego kogla mogla z żółtek z
cukrem. Jak już wszystko jest jednolitą utartą masą, dodajesz
(delikatnie mieszając!) bardzo sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie
mieszasz z bakaliami, wykładasz do dużej tortownicy (posmarowanej masłem
i posypanej krupczatką)
Piekarnik wcześniej nagrzewasz do 200 stopni, wkładasz tortownicę z
zawartością, po ok. 15 min. zmniejszasz temp. do 180, pieczesz ok.
godziny. Sprawdzasz patyczkiem, który powinien być lekko wilgotny, ale
nie oblepiony mokrą masą.
Jeśli zaczyna się za bardzo rumienić od góry, wyłączasz górne grzanie
lub przykrywasz papierem do pieczenia górę.
--
pa, Basaibjk
|