Data: 2006-04-14 08:28:30
Temat: Re: Apel do Magdaleny Basset ( i innych)
Od: "Monika" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@Q...pl> napisał w wiadomości
news:e1nlnj$rkh$1@inews.gazeta.pl...
> Monika napisał(a):
>> Poproszę przepis na przepyszny sernik (z prawdziwego sera mielonego) a
>> nie jakiegoś tam (zmielonego ze sklepu) - powinien być puszysty, słodszy,
>> i bardzo serowy.
>> Ale aby nie miał zbyt dużo jakiejs kaszy mannej czy innych dodatków.
>> prawdziwy serowy sernik
>
> Jako ta inna ;) podaję Ci klasyczny sernik, który nie ma prawa nie wyjść.
> Warunkiem są świeże produkty: tłusty znakomity ser, masło najlepszej
> jakości i wiejskie jajka.
>
> 1,20 kg sera, 7-8 jaj, 20 dag masła, 40 dag cukru pudru. Skórka
> pomarańczowa i cytrynowa, wanilia i jeśli się lubi, rodzynki, najlepiej
> złote. Żadnych proszków, ziemniaków, kasz i innych wynalazków.
>
> Można zrobić na kruchym cieście, można sam i ja tak robię, bo ciasta nie
> lubimy za bardzo, a resztę owszem.
>
> Ser dwa razy przemielony dodajesz partiami do utartego na puszystą masę
> masła, dodając równocześnie po trochę puszystego kogla mogla z żółtek z
> cukrem. Jak już wszystko jest jednolitą utartą masą, dodajesz (delikatnie
> mieszając!) bardzo sztywno ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszasz z
> bakaliami, wykładasz do dużej tortownicy (posmarowanej masłem i posypanej
> krupczatką)
> Piekarnik wcześniej nagrzewasz do 200 stopni, wkładasz tortownicę z
> zawartością, po ok. 15 min. zmniejszasz temp. do 180, pieczesz ok.
> godziny. Sprawdzasz patyczkiem, który powinien być lekko wilgotny, ale nie
> oblepiony mokrą masą.
>
> Jeśli zaczyna się za bardzo rumienić od góry, wyłączasz górne grzanie lub
> przykrywasz papierem do pieczenia górę.
> --
> pa, Basaibjk
>
>Dziękuje ci bardzo, własnie o taki mi chodziło - z sera, wiejskich jaj i
>prawdziwego masła. Polski Smak:)
Spokojnych, ale i wesołych Świąt życzę
Monika
|