Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Szpilka" <s...@S...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Babka cytrynowa
Date: Fri, 5 May 2006 20:07:00 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 48
Message-ID: <e3g49a$urg$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: grc.spray.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1146852458 31600 83.143.40.6 (5 May 2006 18:07:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 May 2006 18:07:38 +0000 (UTC)
X-Sender: rMdHFieC/QyvVhS/f+vbB8Hv6QOngC7j
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
x-mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268111
Ukryj nagłówki
Wygrzebałam przepis na pyszną babkę cytrynową.
Kiedyś robiłam dosyć często, potem jakoś zaprzestałam :-)
Teraz znowu mnie naszło. A że jest przepyszna to się
podzielę przepisem :-)
BABKA CYTRYNOWA
250 g - Mąki (1,5 szkl)
250 g - Masła
250 g - Cukru-pudru (1,25 szkl)
4 Jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 Cytryna
10 g Proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
1 łyżka kandyzowanej skórki cytryny
Dokładnie myjemy cytrynę, ocieramy ją ze skórki na drobnej tarce. Otartą
skórkę posypujemy cukrem i odstawiamy do nasiąknięcia.
Żółtka oddzielamy od białek.
Masło ucieramy mikserem dodając kolejno : żółtka, cukier puder, cukier
waniliowy, skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy.
Mieszamy mikserem.
Oddzielnie ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łyżką mieszamy z
ciastem.
Nakładamy ciasto do uprzednio wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy.
Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 1 godz.
Pychotka - smacznego
Pozdrawiam
Sylwia
|