Data: 2001-09-11 11:42:15
Temat: Babka (temu) winna
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sluchajcie, to jest z lekka podpita czerwonym winem babka, czyli latwiejsza niz
sie wydaje.
Skladniki na forme do babki : 4 jaja, 20 dkg miekkiego masla, 20 dkg cukru, 2
lyzki cukru waniliowego, 25 dkg maki, opakowanie proszku do pieczenia, 1/8 l
czerwonego wytrawnego wina, 1 lyzeczka kakao, 2 lyzki rumu, 10 dkg posypki
czekoladowej, maslo do smarowania formy i zmielone sucharki.
Dokonac rozwodu jaj. Bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli. Forme
wysmarowac i posypac sucharkiem. Piecyk nagrzac do temp. 180°. Maslo ukrecic z
cukrem, dodajac cukier waniliowy i zoltka oraz proszek do pieczenia wymieszany z
maka. Stopniowo nalezy wlewac wino i rum, wsypac kakao i posypke czekoladowa
dalej mieszajac a na koniec ostroznie polaczyc z ubitymi bialkami. Bialka i mase
mieszac oczywiscie lyzka lub lopatka - nie mikserem! Ciasto przelozyc do formy i
piec ok godzine i 20 min.
Irek
|