Data: 2002-10-14 13:31:36
Temat: Babka z ajerkoniakiem [P]
Od: "slonko" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Nareszcie moge sie podzielic przepisem :)
Babki sama nie robilam, ale kolezanka robi i zawsze sie jej udaje. Jest
puszysta, zolciutka i pyszniutka.
---------------------------------------
Babka z ajerkoniakiem
1,75 szklanki maki pszennej,
4 jaja
szklanka cukru pudru
szklanka oleju
szklanka ajerkoniaku
2 lyzeczki proszku do pieczenia
skorka otarta z jednej cytryny
odrobina soli
Jajka utrzec z cukrem pudrem i odrobina soli. Dodac olej, skorke
cytrynowa i ajerkoniak.Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, polaczyc
z masa jajeczna.
Foremke posmarowac tluszczem.Wlac ciasto i piec ok 50-60 min w
piekarniku nagrzanym do170/180 stopni (elektryczny/gazowy). Posypac cukrem
pudrem lub polac polewa.
--------------------------------------
Czekam na opinie. Ja narazie dalam sobie spokoj z ciastami po mojej
ostatniej wpadce z zakalcem dla rodzicow ;(
--
Magda - Slonko (Wroclaw)
|