| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-30 21:15:52
Temat: Babrol ratunkowyMoze sie nada na wkupne??
Jak juz calkiem nie mam weny i czasu, a glod doskwiera okrutny to powstajew
babrol (l z kreseczka)
Zaczyna sie od oliwy albo oleju winogronowego na gleboka patelnie albo woka.
Jak sie przygrzeje to na to garstka ziolek.
w zaleznosci od humoru - bazylia, tymianek do tego troszke estragonu.
Ostatnio furure robi u nas rozmaryn.
po pol minuty dwa zabki czosnku - na moment, i uciekac z nimi na bok.
czas na mieso - jako ze jest to babrol ratunkowy - to tzw szybkie mieso
- piers z kurczaka albo jakies mielone albo lopatka/karczek w malych
kawalkach. (1 filet na 2 glowy)
ma sie przysmazyc - tylko trzeba pilnowac, zeby sie czosnek nie spalil - bo
bedzie gorzki (mnie nie przeszkadza)
minely 3 minuty
na patelnie jarzyny - co jest w domu to jest ok -
dobrze jak jest papryka, cebula, por, kabaczek - w kosteczkach 1 cm (bez
linijki)
nastepna minuta
maly gaz - a ja robie sos - to MUSI byc czerwona fasolka (zawsze jest) -
fasolka na patelnie a woda do kubka.
do tego (kubka) maly przecier pomidorowy, troche pasty paprykowej,
zgnieciony czosnek, swieze ziele (co jest)
troche oliwy. Dobrze rozbeltac - na gladko - i na patelnie - i zamieszac.
na malym gazie zostawic na 5 minut - niech chwilke powrze
razem niecale 10 minut - w tym czasie mozna stol albo makaron albo chlebek
pokroic.
I tak najlepsze jest jak wystygnie i sie wyzera z patelni resztki
Nada sie na wkupne??
MAc
PS a paste paprykowa to co roku przywoze z Wegier z wakacji
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-30 21:52:30
Temat: Re: Babrol ratunkowy> I tak najlepsze jest jak wystygnie i sie wyzera z patelni resztki nada sie
na wkupne??
> MAc
>
Wooooow. Ja tu nie rzadze, ale jak dla mnie to bomba. Wlasnie przez te
innowacje, bo to za kazdym razem w sumie inne zarcie.
******
m-gosia
******
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 00:10:18
Temat: Odp: Babrol ratunkowy
Użytkownik <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9u8v4r$e55$...@n...xs4all.nl...
> > I tak najlepsze jest jak wystygnie i sie wyzera z patelni resztki nada
sie
> na wkupne??
> > MAc
> >
> Wooooow. Ja tu nie rzadze, ale jak dla mnie to bomba. Wlasnie przez te
> innowacje, bo to za kazdym razem w sumie inne zarcie.
>
> ******
> m-gosia
> ******
M- gosiu
podpisuje się oboma ręcami. Witaj wśrod braci kuchennej.
Pozdrawiam zawsze życzliwy Ramzes.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 08:47:42
Temat: Re: Babrol ratunkowy
Użytkownik MAc <m...@f...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9u8sk3$mcn$...@z...polsl.gliwice.pl...
> Moze sie nada na wkupne??
>
nada, nada. Witamy. Tylko uważaj, zeby nie utyć, bo przy tej grupie i jej
inwencji twórczej, to hoho!!
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-01 20:11:57
Temat: Re: Babrol ratunkowy
Użytkownik "MAc" <m...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9u8sk3$mcn$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Moze sie nada na wkupne??
>
> Jak juz calkiem nie mam weny i czasu, a glod doskwiera okrutny to
powstajew
> babrol (l z kreseczka)
Hejeczka;-)))))
Witaj wśród kuchennej braci... leć szybko po jakiś karnet na siłownię albo
basen, bo po miesiącu czytania grupy będziesz kwiczał o grupę diety;-))))
Babroł jest superowy (świetna nazwa), ja ostatnio też się lubuję w takich
babrołach;-))) Zwłoki kurczaczka, a do tego co jest w lodówce i obiad gotowy
szybciusieńko;-)))
Pozdrawiam,
Kaliope (maniak kawowy)
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-02 08:20:40
Temat: Re: Babrol ratunkowy
Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9ubdjn$rtr$...@n...tpi.pl...
>
> Babroł jest superowy (świetna nazwa), ja ostatnio też się lubuję w takich
> babrołach;-))) Zwłoki kurczaczka, a do tego co jest w lodówce i obiad
gotowy
> szybciusieńko;-)))
>
Tiaa, ja będę zmuszona dziś ten babroł przyrządzić, bo chłop już go wynalazł
na liście i mówi, ooooooo, a to jakie fajne, mamy chyba jakieś mielone
zwłoki indyka w zamrażalniku...
I tak oto wkupne zostanie poddane testowi Wkn, ha!
Pozdrawiam coraz bardziej świątecznie
Wkn
ps. nawet jakiś zlodowaciały zdechły śnieg leży za oknem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-03 12:30:26
Temat: Re: Babrol ratunkowy
MAc <m...@f...onet.pl> schreef in berichtnieuws
9u8sk3$mcn$...@z...polsl.gliwice.pl...
troche pasty paprykowej
wlasnie sie do tego zabieram, a tu taka niespodzianka. Co to jest pasta
paprykowa?
*******
m-gosia
*******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-03 13:14:48
Temat: Re: Babrol ratunkowy
> troche pasty paprykowej
>
> wlasnie sie do tego zabieram, a tu taka niespodzianka. Co to jest pasta
> paprykowa?
kup ajwar, powinien być też w Holandii i reszcie Niederlandów. W
Niemczech jest. Można dać w ostateczności sambal oelek, ale to wybitnie
za ciężki kaliber.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-03 13:33:34
Temat: Re: Babrol ratunkowycos takiego jak przecier pomidorowy tyle ze z papryki.
Powszechne na Wegrzech - wystepuje w 2 podstawowych odmianach - lagodnej i
ostrej.
bywa w sloikach i tubach - w Polsce dostepne glownie w tubach.
Nie jest konieczne - mozna dodac papryki w proszku. (Ja jednak wole paste)
Wlasciwie w tym przepisie uwazam za konieczna wode z puszki z fasoli.
skrobia zawarta w tej dziwacznej glutowatej cieczy nadaje potrawie
spesyficznego posmaku i troche ja zageszcza.
Bez tej wody sos nie oblepia tak ladnie wszystkich skladnikow.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-03 14:33:21
Temat: Re: Babrol ratunkowy
Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> schreef in berichtnieuws
3...@z...fu-berlin.de...
>
> kup ajwar, powinien być też w Holandii i reszcie Niederlandów. W
> Niemczech jest. Można dać w ostateczności sambal oelek, ale to wybitnie
> za ciężki kaliber.
>
Dzieki, ale juz wrocilam ze sklepu. No nic, zrobie po prostacku i wymieszam
tym razem smietane z mielona papryka.
Waldek ! Sambal ?! To chyba wtedy odrobine, wlasciwie moznaby do powyzszego.
Ajwar pod ta nazwa nie znam, co to jest? Atjar znam, ale to zupelnie co
innego.
No coz poeksperymentujemy.
*******
m-gosia
*******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |