Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Babrol ratunkowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Babrol ratunkowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-30 21:15:52

Temat: Babrol ratunkowy
Od: "MAc" <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Moze sie nada na wkupne??

Jak juz calkiem nie mam weny i czasu, a glod doskwiera okrutny to powstajew
babrol (l z kreseczka)

Zaczyna sie od oliwy albo oleju winogronowego na gleboka patelnie albo woka.
Jak sie przygrzeje to na to garstka ziolek.
w zaleznosci od humoru - bazylia, tymianek do tego troszke estragonu.
Ostatnio furure robi u nas rozmaryn.
po pol minuty dwa zabki czosnku - na moment, i uciekac z nimi na bok.
czas na mieso - jako ze jest to babrol ratunkowy - to tzw szybkie mieso
- piers z kurczaka albo jakies mielone albo lopatka/karczek w malych
kawalkach. (1 filet na 2 glowy)
ma sie przysmazyc - tylko trzeba pilnowac, zeby sie czosnek nie spalil - bo
bedzie gorzki (mnie nie przeszkadza)
minely 3 minuty
na patelnie jarzyny - co jest w domu to jest ok -
dobrze jak jest papryka, cebula, por, kabaczek - w kosteczkach 1 cm (bez
linijki)
nastepna minuta
maly gaz - a ja robie sos - to MUSI byc czerwona fasolka (zawsze jest) -
fasolka na patelnie a woda do kubka.
do tego (kubka) maly przecier pomidorowy, troche pasty paprykowej,
zgnieciony czosnek, swieze ziele (co jest)
troche oliwy. Dobrze rozbeltac - na gladko - i na patelnie - i zamieszac.
na malym gazie zostawic na 5 minut - niech chwilke powrze
razem niecale 10 minut - w tym czasie mozna stol albo makaron albo chlebek
pokroic.

I tak najlepsze jest jak wystygnie i sie wyzera z patelni resztki
Nada sie na wkupne??
MAc

PS a paste paprykowa to co roku przywoze z Wegier z wakacji



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-30 21:52:30

Temat: Re: Babrol ratunkowy
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

> I tak najlepsze jest jak wystygnie i sie wyzera z patelni resztki nada sie
na wkupne??
> MAc
>
Wooooow. Ja tu nie rzadze, ale jak dla mnie to bomba. Wlasnie przez te
innowacje, bo to za kazdym razem w sumie inne zarcie.

******
m-gosia
******
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 00:10:18

Temat: Odp: Babrol ratunkowy
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9u8v4r$e55$...@n...xs4all.nl...
> > I tak najlepsze jest jak wystygnie i sie wyzera z patelni resztki nada
sie
> na wkupne??
> > MAc
> >
> Wooooow. Ja tu nie rzadze, ale jak dla mnie to bomba. Wlasnie przez te
> innowacje, bo to za kazdym razem w sumie inne zarcie.
>
> ******
> m-gosia
> ******
M- gosiu
podpisuje się oboma ręcami. Witaj wśrod braci kuchennej.
Pozdrawiam zawsze życzliwy Ramzes.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 08:47:42

Temat: Re: Babrol ratunkowy
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik MAc <m...@f...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9u8sk3$mcn$...@z...polsl.gliwice.pl...
> Moze sie nada na wkupne??
>
nada, nada. Witamy. Tylko uważaj, zeby nie utyć, bo przy tej grupie i jej
inwencji twórczej, to hoho!!

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-01 20:11:57

Temat: Re: Babrol ratunkowy
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora




Użytkownik "MAc" <m...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9u8sk3$mcn$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> Moze sie nada na wkupne??
>
> Jak juz calkiem nie mam weny i czasu, a glod doskwiera okrutny to
powstajew
> babrol (l z kreseczka)

Hejeczka;-)))))

Witaj wśród kuchennej braci... leć szybko po jakiś karnet na siłownię albo
basen, bo po miesiącu czytania grupy będziesz kwiczał o grupę diety;-))))
Babroł jest superowy (świetna nazwa), ja ostatnio też się lubuję w takich
babrołach;-))) Zwłoki kurczaczka, a do tego co jest w lodówce i obiad gotowy
szybciusieńko;-)))

Pozdrawiam,

Kaliope (maniak kawowy)


--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-02 08:20:40

Temat: Re: Babrol ratunkowy
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9ubdjn$rtr$...@n...tpi.pl...
>
> Babroł jest superowy (świetna nazwa), ja ostatnio też się lubuję w takich
> babrołach;-))) Zwłoki kurczaczka, a do tego co jest w lodówce i obiad
gotowy
> szybciusieńko;-)))
>
Tiaa, ja będę zmuszona dziś ten babroł przyrządzić, bo chłop już go wynalazł
na liście i mówi, ooooooo, a to jakie fajne, mamy chyba jakieś mielone
zwłoki indyka w zamrażalniku...
I tak oto wkupne zostanie poddane testowi Wkn, ha!

Pozdrawiam coraz bardziej świątecznie
Wkn
ps. nawet jakiś zlodowaciały zdechły śnieg leży za oknem


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-03 12:30:26

Temat: Re: Babrol ratunkowy
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


MAc <m...@f...onet.pl> schreef in berichtnieuws
9u8sk3$mcn$...@z...polsl.gliwice.pl...
troche pasty paprykowej

wlasnie sie do tego zabieram, a tu taka niespodzianka. Co to jest pasta
paprykowa?

*******
m-gosia
*******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-03 13:14:48

Temat: Re: Babrol ratunkowy
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> troche pasty paprykowej
>
> wlasnie sie do tego zabieram, a tu taka niespodzianka. Co to jest pasta
> paprykowa?

kup ajwar, powinien być też w Holandii i reszcie Niederlandów. W
Niemczech jest. Można dać w ostateczności sambal oelek, ale to wybitnie
za ciężki kaliber.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-03 13:33:34

Temat: Re: Babrol ratunkowy
Od: "MAc" <m...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

cos takiego jak przecier pomidorowy tyle ze z papryki.
Powszechne na Wegrzech - wystepuje w 2 podstawowych odmianach - lagodnej i
ostrej.
bywa w sloikach i tubach - w Polsce dostepne glownie w tubach.

Nie jest konieczne - mozna dodac papryki w proszku. (Ja jednak wole paste)
Wlasciwie w tym przepisie uwazam za konieczna wode z puszki z fasoli.
skrobia zawarta w tej dziwacznej glutowatej cieczy nadaje potrawie
spesyficznego posmaku i troche ja zageszcza.
Bez tej wody sos nie oblepia tak ladnie wszystkich skladnikow.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-03 14:33:21

Temat: Re: Babrol ratunkowy
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> schreef in berichtnieuws
3...@z...fu-berlin.de...
>
> kup ajwar, powinien być też w Holandii i reszcie Niederlandów. W
> Niemczech jest. Można dać w ostateczności sambal oelek, ale to wybitnie
> za ciężki kaliber.
>
Dzieki, ale juz wrocilam ze sklepu. No nic, zrobie po prostacku i wymieszam
tym razem smietane z mielona papryka.
Waldek ! Sambal ?! To chyba wtedy odrobine, wlasciwie moznaby do powyzszego.
Ajwar pod ta nazwa nie znam, co to jest? Atjar znam, ale to zupelnie co
innego.
No coz poeksperymentujemy.

*******
m-gosia
*******


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pierwsze święta
Poszukuje przepisow oryginalnych dan wloskich cz. II
kasza manna
ciasto migdałowe z opakowania proszku do pieczenia
ufffff

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »