« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-07 18:17:50
Temat: BakłażanWitam,
Jestem całkiem nowy na waszej grupie;
ale tylko dlatego tu zajrzałem, ze dotychczas nie mialem
zadnych kłopotów kulinarnych. Co wziąłem w reke wiedziałem
co z tym mam zrobic. W krancowych sytuacjach wyrzucałem
do kubła efekt mojej tworczej działalnosci w kuchni.
Ale teraz synowa dała mi bakłazan z prosba, abym przygotowal
w smietanie.
Przerzuciłem kilka ksiazek i nic nie znalazłem.
Prosze o jakikolwiek przepis nawet bez smietany:)))
Pozdr
Lucek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-07 20:57:40
Temat: Re: Bakłażan
Użytkownik "Lucek" <t...@s...org.pl> napisał w wiadomości
news:airo5l$jqe$1@news.tpi.pl...
> Witam,
> Jestem całkiem nowy na waszej grupie;
> ale tylko dlatego tu zajrzałem, ze dotychczas nie mialem
> zadnych kłopotów kulinarnych. Co wziąłem w reke wiedziałem
> co z tym mam zrobic. W krancowych sytuacjach wyrzucałem
> do kubła efekt mojej tworczej działalnosci w kuchni.
> Ale teraz synowa dała mi bakłazan z prosba, abym przygotowal
> w smietanie.
> Przerzuciłem kilka ksiazek i nic nie znalazłem.
> Prosze o jakikolwiek przepis nawet bez smietany:)))
>
> Pozdr
> Lucek
>
Zajrzyj tutaj, jest tego troche. Ewo siostro Ani, ide za Toba na skroty!
http://minilien.com/?2BkrjOc44d
Pozdrawiam
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-07 21:39:51
Temat: Re: Bakłażan"Ana" <a...@e...com.pl> a écrit dans le message de news:
ais1h3$16sg$...@n...ipartners.pl...
>
>
> Zajrzyj tutaj, jest tego troche. Ewo siostro Ani, ide za Toba na skroty!
>
> http://minilien.com/?2BkrjOc44d
>
Yes
Howgh
Ewcia
(na wakacjach)
(poza Internetam, prawie...)
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-08 05:07:32
Temat: Odp: BakłażanPolecam obsamazany na patelni, pózniej chwilke zapiec w piekarniku z
zóltym serem, do tego sos jogurt+czosnek+pieprz+sól.
Pycha!
Uwaga: Zgodnie z zaleceniem grupy baklazana przed torturami nasolic i
odstawic na pól godziny, po czym odlac zebrana wode
Ostrzegam, ze skórka moze byc niejadalna, ale chyba lepiej ja zostawic
dla utrzymania ksztaltu warzywa.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-08 07:02:11
Temat: Re: Bakłażan> Ale teraz synowa dała mi bakłazan z prosba, abym przygotowal
> w smietanie.
> Przerzuciłem kilka ksiazek i nic nie znalazłem.
> Prosze o jakikolwiek przepis nawet bez smietany:)))
Co prawda to nie bakłażan w śmietanie ale...
2 bakłażany, 6 pomidorów, 2 duże cebule, 500ml jogurtu naturalnego, 2-3
ząbki czosnku, szczypiorek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, 40dkg startego
żółtego sera, kostka rosołowa
Bakłażany umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni, na oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać
połowę pokrojonego bakłażana.
Dusić ok 10 min. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, połowę żółtego sera,
sól, pieprz i majeranek. Zamieszać i zdjąć z ognia.
Połówki bakłażanów ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym,
wypełnić je farszem. Zalać 1/2 litra rosołu, posypać na wierzchu żółtym
serem i włożyć do piekarnika. Piec 30-45 min w temp 180st.
Na parę min przed wyjęciem można posypać dodatkowo parmezanem.
Sos: do jogurtu naturalnego dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę i
szczypiorek. Przyprawiamy do smaku.
Smacznego
BTW: uffffffff - jest to mój pierwszy przepis na tej grupie :))
mike
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |