Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "mike_cz" <m...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bakłażan
Date: Thu, 8 Aug 2002 09:02:11 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <ait51f$289$1@news.tpi.pl>
References: <airo5l$jqe$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: plus115.polkomtel.com.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1028790127 2313 212.2.96.242 (8 Aug 2002 07:02:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Aug 2002 07:02:07 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119281
Ukryj nagłówki
> Ale teraz synowa dała mi bakłazan z prosba, abym przygotowal
> w smietanie.
> Przerzuciłem kilka ksiazek i nic nie znalazłem.
> Prosze o jakikolwiek przepis nawet bez smietany:)))
Co prawda to nie bakłażan w śmietanie ale...
2 bakłażany, 6 pomidorów, 2 duże cebule, 500ml jogurtu naturalnego, 2-3
ząbki czosnku, szczypiorek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, 40dkg startego
żółtego sera, kostka rosołowa
Bakłażany umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni, na oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać
połowę pokrojonego bakłażana.
Dusić ok 10 min. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, połowę żółtego sera,
sól, pieprz i majeranek. Zamieszać i zdjąć z ognia.
Połówki bakłażanów ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym,
wypełnić je farszem. Zalać 1/2 litra rosołu, posypać na wierzchu żółtym
serem i włożyć do piekarnika. Piec 30-45 min w temp 180st.
Na parę min przed wyjęciem można posypać dodatkowo parmezanem.
Sos: do jogurtu naturalnego dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę i
szczypiorek. Przyprawiamy do smaku.
Smacznego
BTW: uffffffff - jest to mój pierwszy przepis na tej grupie :))
mike
|