Data: 2002-08-08 07:02:11
Temat: Re: Bakłażan
Od: "mike_cz" <m...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ale teraz synowa dała mi bakłazan z prosba, abym przygotowal
> w smietanie.
> Przerzuciłem kilka ksiazek i nic nie znalazłem.
> Prosze o jakikolwiek przepis nawet bez smietany:)))
Co prawda to nie bakłażan w śmietanie ale...
2 bakłażany, 6 pomidorów, 2 duże cebule, 500ml jogurtu naturalnego, 2-3
ząbki czosnku, szczypiorek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, 40dkg startego
żółtego sera, kostka rosołowa
Bakłażany umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę.
Na patelni, na oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać
połowę pokrojonego bakłażana.
Dusić ok 10 min. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, połowę żółtego sera,
sól, pieprz i majeranek. Zamieszać i zdjąć z ognia.
Połówki bakłażanów ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym,
wypełnić je farszem. Zalać 1/2 litra rosołu, posypać na wierzchu żółtym
serem i włożyć do piekarnika. Piec 30-45 min w temp 180st.
Na parę min przed wyjęciem można posypać dodatkowo parmezanem.
Sos: do jogurtu naturalnego dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekaną natkę i
szczypiorek. Przyprawiamy do smaku.
Smacznego
BTW: uffffffff - jest to mój pierwszy przepis na tej grupie :))
mike
|