Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Janusz Czapski" <j...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Bendonc młodom kucharkom...
Date: Tue, 16 Apr 2002 15:49:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 22
Message-ID: <a9h9r4$1nn$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pf15.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1018964646 1783 213.76.69.15 (16 Apr 2002 13:44:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 16 Apr 2002 13:44:06 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:104238
Ukryj nagłówki
Bendonc młodom kucharkom forszmak robiłem tak:
Na SMALCU :-)) podsmazałem na rumiano kolejno paski schabu (jak do
strogonoffa), paski chudego wędzonego boczku, paski dobrze uwędzonej
kiełbasy, paski dobrych kiszonych ogórków . Proporcje wagowe są takie, ze
jeżeli schab to 1, to boczek to 1/3, kiełbasa 1/3, i ogorki 1/3.
Podsmażaną kiełbasę dobrze jest podlać odrobiną białego wina.
Świeże pomidory podsmażałem na masle i przecierałem.
W sporym garnku zagotowywałem wołowy rosół. Do tego wrzucałem schab, boczek,
kiełbasę, ogorki, przetarte pomidory.
No i trochę przypraw: sól, ostra cegła, łyżka sosu sojowego, vegeta.
Dodawałem zeszkloną na patelni cebulę. Troche to trzeba pogotowac na wolnym
ogniu, a następnie zaciągnac zasmażką.
Dodawałem szklankę czerwonego wina. Jeszcze trochę trzeba było pogotować.
Na koniec zaciągnać dobrą słodką śmietaną.
I w zasadzie to tyle. I w życiu nie przyszłoby mi do głowy, choć młodom
kucharkom byłem, by do tego specjału śledzi dodawać.
A dobrze to smakuje do kaszy gryczanej ;-))))))))))
Zresztą do kaszy gryczanej wszystko smakuje :-)
Pozdrawiam :-)
Janusz
|