« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2016-10-15 01:13:59
Temat: Re: BiałkaW dniu 2016-10-12 o 00:07, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 11 Oct 2016 23:30:14 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> oraz w domu przy serach :-)))
> http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/fd3cd9a528cfbe2c
Aha!
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2016-10-15 01:18:14
Temat: Re: BiałkaW dniu 2016-10-12 o 00:17, Ikselka pisze:
> Lepiej tu:
> http://www.fotosik.pl/zdjecie/fd3cd9a528cfbe2c
Ten drugi to jak torcik :-)
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2016-10-15 10:42:38
Temat: Re: BiałkaAnimka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-10-12 o 00:17, Ikselka pisze:
>> Lepiej tu:
>> http://www.fotosik.pl/zdjecie/fd3cd9a528cfbe2c
> Ten drugi to jak torcik :-)
>
Kształt walca, takie formy mam. Teraz, kiedy wiem już, że mi się udają
sery, kupię klasyczną formę do goudy, z wypukłym dołem i górą. Do manchego
zresztą też kupię, cylindryczne, ze specjalnie wytłoczonym wzorkiem jakby
odciśniętego sznureczka na całej powierzchni. Wszystkie one są dość drogie,
a kupić do każdego rodzaju sera po dwie by mi trzeba. To sporo kasy. Tak
więc do pierwszych prób mam zwykłe, najtańsze formy, ale smak prawdziwego
sera jest najważniejszy dla mnie i po skosztowaniu mogę stwierdzić, że (tak
jak przypuszczałam) nie ma on NICZEGO wspólnego z serami ze sklepu.
Konsystencja też zupełnie inna - prawdziwy ser to nie jest błyszcząca,
elastyczna gnąca się we wszystkie strony masa. Oczywiście mowa o serach
twardych. Na temat sera brie ze sklepu mam niezłą opinię obecnie, mój
wyszedł świetny, ale "sklepowe" oceniam też dobrze. Trza być obiektywnym.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2016-10-15 20:34:44
Temat: Re: BiałkaW dniu 2016-10-15 o 10:42, Ikselka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>> W dniu 2016-10-12 o 00:17, Ikselka pisze:
>>> Lepiej tu:
>>> http://www.fotosik.pl/zdjecie/fd3cd9a528cfbe2c
>> Ten drugi to jak torcik :-)
>>
> Kształt walca, takie formy mam. Teraz, kiedy wiem już, że mi się udają
> sery, kupię klasyczną formę do goudy, z wypukłym dołem i górą. Do manchego
> zresztą też kupię, cylindryczne, ze specjalnie wytłoczonym wzorkiem jakby
> odciśniętego sznureczka na całej powierzchni. Wszystkie one są dość drogie,
> a kupić do każdego rodzaju sera po dwie by mi trzeba. To sporo kasy. Tak
> więc do pierwszych prób mam zwykłe, najtańsze formy, ale smak prawdziwego
> sera jest najważniejszy dla mnie i po skosztowaniu mogę stwierdzić, że (tak
> jak przypuszczałam) nie ma on NICZEGO wspólnego z serami ze sklepu.
> Konsystencja też zupełnie inna - prawdziwy ser to nie jest błyszcząca,
> elastyczna gnąca się we wszystkie strony masa. Oczywiście mowa o serach
> twardych. Na temat sera brie ze sklepu mam niezłą opinię obecnie, mój
> wyszedł świetny, ale "sklepowe" oceniam też dobrze. Trza być obiektywnym.
>
Z tego co czytałam w paru artykułach to sprzedają nam oszukane sery - z
łoju.
Ja się nie znam co prawda, ale po serze żółtym strasznie mi wychodziły
włosy. Przestałam toto jeść, było coraz lepiej. Zjem, znowu wyłażą. To
znaczy już nie kupuję i nie jem ze 3 m-ce.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2016-10-15 23:57:45
Temat: Re: BiałkaAnimka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-10-15 o 10:42, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2016-10-12 o 00:17, Ikselka pisze:
>>>> Lepiej tu:
>>>> http://www.fotosik.pl/zdjecie/fd3cd9a528cfbe2c
>>> Ten drugi to jak torcik :-)
>>>
>> Kształt walca, takie formy mam. Teraz, kiedy wiem już, że mi się udają
>> sery, kupię klasyczną formę do goudy, z wypukłym dołem i górą. Do manchego
>> zresztą też kupię, cylindryczne, ze specjalnie wytłoczonym wzorkiem jakby
>> odciśniętego sznureczka na całej powierzchni. Wszystkie one są dość drogie,
>> a kupić do każdego rodzaju sera po dwie by mi trzeba. To sporo kasy. Tak
>> więc do pierwszych prób mam zwykłe, najtańsze formy, ale smak prawdziwego
>> sera jest najważniejszy dla mnie i po skosztowaniu mogę stwierdzić, że (tak
>> jak przypuszczałam) nie ma on NICZEGO wspólnego z serami ze sklepu.
>> Konsystencja też zupełnie inna - prawdziwy ser to nie jest błyszcząca,
>> elastyczna gnąca się we wszystkie strony masa. Oczywiście mowa o serach
>> twardych. Na temat sera brie ze sklepu mam niezłą opinię obecnie, mój
>> wyszedł świetny, ale "sklepowe" oceniam też dobrze. Trza być obiektywnym.
>>
> Z tego co czytałam w paru artykułach to sprzedają nam oszukanee sery - z
> łoju.
> Ja się nie znam co prawda, ale po serze żółtym strasznie mi wychodziły
> włosy. Przestałam toto jeść, było coraz lepiej. Zjem, znowu wyłażą. To
> znaczy już nie kupuję i nie jem ze 3 m-ce.
>
Akurat łój nie jest wcale zły - gdyby tam rzeczywiście się znajdował. Ale
tam jest wszystko inne - tylko nie mleko.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2016-10-16 00:10:34
Temat: Re: BiałkaIkselka <i...@g...pl> wrote:
> tam jest wszystko inne - tylko nie mleko.
http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zolty-ser-grozy
-nie-robia-go-z-mleka-oni-go-robia-z/9nkp9w0
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2016-10-16 21:44:32
Temat: Re: BiałkaW dniu 2016-10-16 o 00:10, Ikselka pisze:
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> tam jest wszystko inne - tylko nie mleko.
> http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zolty-ser-grozy
-nie-robia-go-z-mleka-oni-go-robia-z/9nkp9w0
>
>
Tak.
Dzięki za przypomnienie.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2016-10-17 18:28:02
Temat: Re: BiałkaDnia 2016-10-16 21:44, obywatel Animka uprzejmie donosi:
> W dniu 2016-10-16 o 00:10, Ikselka pisze:
>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>> tam jest wszystko inne - tylko nie mleko.
>> http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zolty-ser-grozy
-nie-robia-go-z-mleka-oni-go-robia-z/9nkp9w0
>
> Tak.
> Dzięki za przypomnienie.
Noooo, jak ktoś kupuje "ser" (obecnie już chyba obowiązkowo podpisany,
że jest produktem leżącym koło serów) za 9,99, to nie należy oczekiwać,
że będzie serem.
I to wiadome było nawet przed rokiem 2012.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2016-10-17 20:49:23
Temat: Re: BiałkaDnia Mon, 17 Oct 2016 18:28:02 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2016-10-16 21:44, obywatel Animka uprzejmie donosi:
>> W dniu 2016-10-16 o 00:10, Ikselka pisze:
>>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>>> tam jest wszystko inne - tylko nie mleko.
>>> http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zolty-ser-grozy
-nie-robia-go-z-mleka-oni-go-robia-z/9nkp9w0
>>
>> Tak.
>> Dzięki za przypomnienie.
>
> Noooo, jak ktoś kupuje "ser" (obecnie już chyba obowiązkowo podpisany,
> że jest produktem leżącym koło serów) za 9,99, to nie należy oczekiwać,
> że będzie serem.
> I to wiadome było nawet przed rokiem 2012.
A ktonkupuje po 9 zł? Bialy ser kupuję u pani Baby i to JEST ser, a z
twardych serów kupuję TYLKO Manchego - po 90 i więcej za kg. I to też JEST
ser. Ale obecnie wolę robić go sama, bo i taniej, i lepiej. I na bieżąco. I
do woli.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2016-10-17 21:04:18
Temat: Re: BiałkaDnia Mon, 17 Oct 2016 20:49:23 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Mon, 17 Oct 2016 18:28:02 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Dnia 2016-10-16 21:44, obywatel Animka uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2016-10-16 o 00:10, Ikselka pisze:
>>>> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>>>> tam jest wszystko inne - tylko nie mleko.
>>>> http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/zolty-ser-grozy
-nie-robia-go-z-mleka-oni-go-robia-z/9nkp9w0
>>>
>>> Tak.
>>> Dzięki za przypomnienie.
>>
>> Noooo, jak ktoś kupuje "ser" (obecnie już chyba obowiązkowo podpisany,
>> że jest produktem leżącym koło serów) za 9,99, to nie należy oczekiwać,
>> że będzie serem.
>> I to wiadome było nawet przed rokiem 2012.
>
>
> A ktonkupuje po 9 zł? Bialy ser kupuję u pani Baby i to JEST ser, a z
> twardych serów kupuję TYLKO Manchego - po 90 i więcej za kg. I to też JEST
> ser. Ale obecnie wolę robić go sama, bo i taniej, i lepiej. I na bieżąco. I
> do woli.
A mleko na kolejną goudę chłodzi się na tarasie - na rano będzie gotowe do
zaszczepienia bakteriami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |