| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-11 09:42:26
Temat: Re: Bia^(3)y ser w^(3)asnej robotyAnet a écrit :
>
> Nabrałam chęci wypróbowania, ale mam parę pytań. Wiem, że biorę 2 litry
> mleka , no i pytanie dodawac tą łyżkę maślanki czy nie?
Im wiecej dodasz tym sie mleko szybciej zsiadzie.
Gdzie to potem
> odstawic (lodówka
Na pewno nie.
czy może gdzie indziej).
Im cieplejsze miejsce tym mleko szybciej sie zsiadzie.
Zagotowywać nie będę. Ile tego
> sera wyjdzie.
Z dwoch litrow pelnego mleka mam ok. 600 g sera. Z chudego oczywiscie
mniej.
Acha i co to znaczy zostawić na dzien?
Dopuki sie nie zsiadzie...
Jak teraz zrobie to mam
> to wieczorem podgrzewac czy jutro?
Tego pytania nie rozumiem.
Ewcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-11 09:43:39
Temat: Re: Biały ser własnej robotyWladyslaw Los a écrit :
> In <c2pbte$jsq$1@nemesis.news.tpi.pl> Anet wrote:
>
>>>Smacznego - Agnieszka
>>
>>Dzięki mleko mam , maślanki nie ale skoro śmietana może być to próbuje.
>
>
> Tyle, że sprawdź czy śmietan jest kwaśna i czy zawiera bakterie mlekowe.
> Inaczej dodawanie jej nie ma większego sensu. Jeżeli chchesz mieć ser
> tłusty, to dodaj jej więcej. Na koniec --- z mleka UHT raczej Ci mleko
> kwaśne nie wyjdzie.
Mi wychodzi :-)
Ewcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-11 09:52:56
Temat: Re: Biały ser własnej roboty
> Tyle, że sprawdź czy śmietan jest kwaśna i czy zawiera bakterie mlekowe.
> Inaczej dodawanie jej nie ma większego sensu. Jeżeli chchesz mieć ser
> tłusty, to dodaj jej więcej. Na koniec --- z mleka UHT raczej Ci mleko
> kwaśne nie wyjdzie.
>
> Władysław
Nie mam składu na śmietanie i skąd ja mam wiedzieć czy ona takowe bakterie
posiada? Może ktoś wie jaka śmietana posiada ja na pewno.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-11 10:01:17
Temat: Re: Biały ser własnej roboty
Użytkownik "Anet" <a...@t...net> napisał w wiadomości
news:c2pcv3$gbe$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> > Tyle, że sprawdź czy śmietan jest kwaśna i czy zawiera bakterie mlekowe.
> > Inaczej dodawanie jej nie ma większego sensu. Jeżeli chchesz mieć ser
> > tłusty, to dodaj jej więcej. Na koniec --- z mleka UHT raczej Ci mleko
> > kwaśne nie wyjdzie.
> >
> > Władysław
>
> Nie mam składu na śmietanie i skąd ja mam wiedzieć czy ona takowe bakterie
> posiada? Może ktoś wie jaka śmietana posiada ja na pewno.
>
> Aneta
>
>
No, ma być gęsta i kwaśna (tzn nie śmietanka), żdna tam pasteryzowana,
termizowana, konserwowana. Jeśli ma krótki okres ważności to powinna być
dobra.
Pozdr. - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-11 10:12:24
Temat: Re: Biały ser własnej robotyIn <c2pcv3$gbe$1@atlantis.news.tpi.pl> Anet wrote:
>
>> Tyle, że sprawdź czy śmietana jest kwaśna i czy zawiera bakterie
>> mlekowe. Inaczej dodawanie jej nie ma większego sensu. Jeżeli
>> chcesz mieć ser tłusty, to dodaj jej więcej. Na koniec --- z mleka
>> UHT raczej Ci mleko kwaśne nie wyjdzie.
>>
>> Władysław
>
> Nie mam składu na śmietanie i skąd ja mam wiedzieć czy ona takowe
> bakterie posiada? Może ktoś wie jaka śmietana posiada ja na pewno.
Zwykle na śmietanie podany jest skład. Z tych które znam wchodzi w grę
śmietana Piątnicy "do sałatek" (o ile pamiętam 12% w biało-zielonych
kubełkach) oraz śmietana 12% marki Milko (tej w tym celu jeszcze nie
używałem). Obie mają na opakowaniu informację o zakwaszeniu żywymi
bakteriami.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-11 11:16:17
Temat: Re: Biały ser własnej robotyb...@p...onet.pl writes:
> Ja bym nie zagotowywała. Wielokrotnie w przeszłości robiłam ser i
> jeśli mi się przez nieuwagę zagotowało to nadawało się tylko do
> wyrzucenia. Po zagotowaniu ser zbija się w twarde grudki, błee.
> Należy podgrzewać bardzo ostrożnie, mieszając od czasu do czasu i
> sprawdzając palcem. Przestać podgrzewać, gdy palca nie da się już w
> płynie utrzymać. Dalej jak u przedmówcy
Mozna podgrzewac w lazni wodnej - znaczy do garnka z woda wstawiamy
(na jakiejs podkladce, moze byc drewniana) garnek z mlekiem i
grzejemy. Wtedy nam nie grozi, ze mleko zacznie wrzec przez nasze
zagapienie.
A, i byly kiedys do kupienia w sklepach mleczarskich specjalne
pastylki z bakteriami do robienia zsiadlego mleka. Nie wiem, czy
jeszcze sa w sprzedazy.
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-11 17:22:01
Temat: Re: Biały ser własnej robotyEwa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
> Wladyslaw Los a écrit :
[...]
> > Na koniec --- z mleka UHT raczej Ci mleko
> > kwaśne nie wyjdzie.
>
> Mi wychodzi :-)
Ewciu? Z samego mleka? UHT-ego?
Nie wierzę, a jeśli nawet to zgłoś to odpowiednim władzom.
;-)
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-12 17:55:23
Temat: Re: Biały ser własnej robotyDnia 2004-03-10 22:32, Użytkownik ojola napisał :
> a serwatka nadaje się do celów upiększających cera poniej jest...gładka
> i piękna...wystaerczy się tylko umyć
Doskonala na oparzenia, zarowno "standardowe" jak i sloneczne... niezbyt
milo pachnie ale dziala lepiej od Panthenolu...
Pozdrawiam
--
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-12 17:56:03
Temat: Re: Biały ser własnej robotyDnia 2004-03-11 09:44, Użytkownik b...@p...onet.pl napisał :
> Ja bym nie zagotowywała. Wielokrotnie w przeszłości robiłam ser i jeśli mi
> się przez nieuwagę zagotowało to nadawało się tylko do wyrzucenia. Po
> zagotowaniu ser zbija się w twarde grudki, błee. Należy podgrzewać bardzo
> ostrożnie, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając palcem. Przestać
> podgrzewać, gdy palca nie da się już w płynie utrzymać. Dalej jak u
> przedmówcy
Zle sie wyrazilem. Masz racje Mocno podgrzac, ale nie gotowac...
Przepraszam wszystkich...
--
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-12 17:57:26
Temat: Re: Biały ser własnej robotyDnia 2004-03-11 10:33, Użytkownik Anet napisał :
>>Smacznego - Agnieszka
>
>
> Dzięki mleko mam , maślanki nie ale skoro śmietana może być to próbuje.
Kiedys byly takie fiolki jak tak zwane aromaty... Bylo to cos, co
powodowalo szybciutkie kwasnienie mleka... Przepyszne bylo juz po kilku
godzinach w cieple, potem do lodowki i... Konsumpcja... Teraz nie
widzialem tego nigdzie.
--
Maciej Lewczuk
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (0 71) 343 61 67 w. 108, faks (0 71) 341 99 11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |