Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Mea" <i...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Biszkopt - szybkie i proste wykonanie
Date: Sun, 3 Nov 2002 15:16:24 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <aq3b3j$o72$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.48.255.242
X-Trace: news.tpi.pl 1036332979 24802 80.48.255.242 (3 Nov 2002 14:16:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 3 Nov 2002 14:16:19 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132882
Ukryj nagłówki
Witajcie!
Nie wiem ile razy byl podawany przepis na biszkopt, ale jesli pozwolicie
doloze swoj (wczoraj byla premiera :-))
Biszkopt (do wszystkiego)
4 jajka
0.5 szklanki maki ziemniaczanej
0.5 szklanki maki zwyklej ( ja dalam tortowa)
2 lyzki wody (przegotowanej, zimnej)
1 lyzka octu
1 szklanka cukru (ja dalam 3/4 szklanki i byl bardzo slodki)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
Bialka ubic na sztywna piane (ze szczytpa soli - lepiej sie ubija). Zoltka
wymieszac z woda i ocnet (nawet lyzeczka, tak zeby sie skladniki
pomieszaly). Do ubitych bialek dodac cukier, nastepnie wymieszane zoltka. Na
koncu dodac make i proszek. Najlepiej mieszac juz tylko drewniana lyzka
(make i proszek). Calosc delikatnie wymieszac. Jak beda pecherzyki powietrza
widoczne podczas mieszania to znak, ze nalezy zakonczyc mieszanie.
Forme wylozyc papierem do pieczenia, wylac ciasto. Piec w temp. 160 - 180
stopni ok. 30 minut.
Ja w piekarniku elektrycznym pieklam w 160 stopniach.
Po zakonczeniu pieczenia pozostawic biszkopt w piekarniku okolo 10 minut,
aby ciasto nie opadlo. W czasie pieczenia nie otwierac piekarnika.
Z tych ilosci skladnikow biszkopt upieklam w foremce o wymiarach: 30 cm, 22
cm, 5cm. (uroslo na cala foremke :-))
Smacznego!
Maja
|