« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-12 21:12:57
Temat: BlinyBLINY
Składniki na 25 sztuk
3 szklanki mąki pszennej (51 dag)
2 szklanki mleka
1 ? łyżki drożdży
3 jajka
sól do smaku
olej do smażenia
4 łyżki masła
1) Z lekko podgrzanego mleka drożdży i 1 szklanki mąki przygotować rozczyn
po czym pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2) Po wyrośnięciu dodać resztę mąki utarte jajka oraz roztopione masło.
Wyrobić ciasto i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
3) Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie za pomocą łyżki nakładać ciasto
formując placuszki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Smażyć z obu stron na
złoty kolor. Usmażone bliny podawać gorące polane stopionym masłem kwaśną
śmietaną lub sosem pieczarkowym.
Informacja o produkcie
Kalorie Zawartość tłuszczu
2075 razem - na 25 sztuk83 kcal - 1 sztuka Mała
Źródło wit. A.
Czas 2 h i 25 min.
Smacznego
Aguś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-12 21:43:44
Temat: Re: Bliny1 1/2 drożdży zamiast 1 ?
Użytkownik "szama" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b2edhp$5d8$1@news.onet.pl...
> BLINY
> Składniki na 25 sztuk
> 3 szklanki mąki pszennej (51 dag)
> 2 szklanki mleka
> 1 ? łyżki drożdży
> 3 jajka
> sól do smaku
> olej do smażenia
> 4 łyżki masła
> 1) Z lekko podgrzanego mleka drożdży i 1 szklanki mąki przygotować rozczyn
> po czym pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
> 2) Po wyrośnięciu dodać resztę mąki utarte jajka oraz roztopione masło.
> Wyrobić ciasto i pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
> 3) Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie za pomocą łyżki nakładać ciasto
> formując placuszki o średnicy 10 cm i grubości 0,5 cm. Smażyć z obu stron
na
> złoty kolor. Usmażone bliny podawać gorące polane stopionym masłem kwaśną
> śmietaną lub sosem pieczarkowym.
> Informacja o produkcie
> Kalorie Zawartość tłuszczu
> 2075 razem - na 25 sztuk83 kcal - 1 sztuka Mała
> Źródło wit. A.
> Czas 2 h i 25 min.
>
> Smacznego
>
> Aguś
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |