Data: 2002-04-21 07:37:39
Temat: Boczek po niemiecku
Od: "Zdzisław" <z...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Boczek ok. 2 kg, myjemy go.
Następnie należy odkroić skórę.Boczek otaczamy przyprawami, solimy. Do
naczynia żaroodpornego wsypujemy sól, aby było jej na całej powierzchni dna
naczynia ok. 2 cm.Wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp.ok 200 C.
Pieczemy boczek ok.40 minu. Po wyjęciu z piekarnika boczek należy wystudzić,
zeskrobać z boczku przylegające resztki soli. Sól znajdująca się na dnie
naczynia, w który był pieczony boczek, należy wyrzucić, gdyż zawiera tłuszcz
wytopiony z boczku.
Nie bój się,że zepsujesz mięso, że będzie bardzo słony. To nieprawda.
Przepis sprawdzony. Smacznego.
|