Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Brokuly pod beszamelem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Brokuly pod beszamelem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-09-03 11:12:48

Temat: Brokuly pod beszamelem
Od: Bartek <b...@p...wywal.to.fm> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

chcialbym prosic o porade dotyczaca przygotowywania brokulow pod
beszamelem.
W sieci jest mnostwo przepisow, ktore jednakze sa do siebie dosc
podobne (obgotowac lekko brokuly, polac beszamelem, posypac serem i
zapiekac w piekarniku).
Sek w tym, ze jakiego bym nie probowal przepisu, to dnie naczyna w
ktorym zapiekam (zaroodpornego) robi sie dosc pokazna warstewka wody
(wyciekajacej z brokulow), ktora powoduje ze z brokulow robi sie po
prostu ciapa.
Z drugiej strony, brokuly pod beszamelem podawane w restaracjach nie sa
takie wodniste - wiec co ja robie zle? :)
Moza za dlugo zapiekam? Moze nie powinno sie ich obgotowywac przed
zapiekaniem?
A moze kto ma jakis sprawdzony przepis?


pozdrawiam i z gory dziekuje za wskazowki
Bartek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-09-03 11:30:50

Temat: Re: Brokuly pod beszamelem
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le dimanche 3 septembre 2006 ŕ 13:12:48, dans <ededbg$68f$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

> Z drugiej strony, brokuly pod beszamelem podawane w restaracjach nie sa
> takie wodniste - wiec co ja robie zle? :)
> Moza za dlugo zapiekam? Moze nie powinno sie ich obgotowywac przed
> zapiekaniem?

Dokladnie tak. Brokuly nalezy zblanszowac (w wypadku brokulow :
wrzucic do wrzatku i wyjac kiedy woda na nowo zacznie wrzec).

> A moze kto ma jakis sprawdzony przepis?


Zblanszowane rozyczki brokulow zalac beszamelem wymieszanym z drobno
pokrojona gotowana szynka, czasami zamiast posypac serem dodaje ser
bezposrednio do beszamelu. Aha, jeszcze lepiej wychodzi z romanesco
(krzyzowka miedzy brokulem i kalafiorem).


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-09-05 10:40:18

Temat: Re: Brokuly pod beszamelem
Od: "Grzesiacz" <g...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bartek" <b...@p...wywal.to.fm> napisał w wiadomości
news:ededbg$68f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> chcialbym prosic o porade dotyczaca przygotowywania brokulow pod
> beszamelem.

> Sek w tym, ze jakiego bym nie probowal przepisu, to dnie naczyna w
> ktorym zapiekam (zaroodpornego) robi sie dosc pokazna warstewka wody
> (wyciekajacej z brokulow), ktora powoduje ze z brokulow robi sie po
> prostu ciapa.

Nagrzej piekarnik do 220 C i zapiekaj 10 minut. Nie przykrywaj naczynia w
piekarniku. To co piszesz kojarzy mi sie, ze zbyt dlugim "gotowaniem" i nie
odcedzeniem brokulow.
pzdr
Grzesiacz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-09-05 11:27:36

Temat: Re: Brokuly pod beszamelem
Od: "Pistacjusz" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Grzesiacz" <g...@c...pl> ha scritto nel messaggio
news:c7cd5$44fd51ea$57cf7574$10768@news.chello.pl...
>
> Użytkownik "Bartek" <b...@p...wywal.to.fm> napisał w wiadomości
> news:ededbg$68f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam,
>>
>> chcialbym prosic o porade dotyczaca przygotowywania brokulow pod
>> beszamelem.
>
>> Sek w tym, ze jakiego bym nie probowal przepisu, to dnie naczyna w
>> ktorym zapiekam (zaroodpornego) robi sie dosc pokazna warstewka wody
>> (wyciekajacej z brokulow), ktora powoduje ze z brokulow robi sie po
>> prostu ciapa.
>
> Nagrzej piekarnik do 220 C i zapiekaj 10 minut. Nie przykrywaj naczynia w
> piekarniku. To co piszesz kojarzy mi sie, ze zbyt dlugim "gotowaniem" i
> nie
> odcedzeniem brokulow.
> pzdr
> Grzesiacz

Po blanszowaniu brokuly powinny wystygnac i wyschnac.
Zamiast je wrzucac do gotujacej wody (blanszowanie)
mozesz je tez zwyczajnie przeplukac wrzaca woda z czajnika.
W piecyku oczywiscie ich nie przykrywasz w ogole.
Ja jeszcze do wody do blanszowania dodaje odrobine soku
z cytryny.

Pistacjusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Finlandia i tutejsze smaczności...?
GRUSZKI MARYNOWANE...
Czym ... ślady po naklejce na lodówce
wena mi padla:(
Co zrobić z karkówki?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »