| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-03 11:12:48
Temat: Brokuly pod beszamelemWitam,
chcialbym prosic o porade dotyczaca przygotowywania brokulow pod
beszamelem.
W sieci jest mnostwo przepisow, ktore jednakze sa do siebie dosc
podobne (obgotowac lekko brokuly, polac beszamelem, posypac serem i
zapiekac w piekarniku).
Sek w tym, ze jakiego bym nie probowal przepisu, to dnie naczyna w
ktorym zapiekam (zaroodpornego) robi sie dosc pokazna warstewka wody
(wyciekajacej z brokulow), ktora powoduje ze z brokulow robi sie po
prostu ciapa.
Z drugiej strony, brokuly pod beszamelem podawane w restaracjach nie sa
takie wodniste - wiec co ja robie zle? :)
Moza za dlugo zapiekam? Moze nie powinno sie ich obgotowywac przed
zapiekaniem?
A moze kto ma jakis sprawdzony przepis?
pozdrawiam i z gory dziekuje za wskazowki
Bartek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-03 11:30:50
Temat: Re: Brokuly pod beszamelem
Le dimanche 3 septembre 2006 ŕ 13:12:48, dans <ededbg$68f$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Z drugiej strony, brokuly pod beszamelem podawane w restaracjach nie sa
> takie wodniste - wiec co ja robie zle? :)
> Moza za dlugo zapiekam? Moze nie powinno sie ich obgotowywac przed
> zapiekaniem?
Dokladnie tak. Brokuly nalezy zblanszowac (w wypadku brokulow :
wrzucic do wrzatku i wyjac kiedy woda na nowo zacznie wrzec).
> A moze kto ma jakis sprawdzony przepis?
Zblanszowane rozyczki brokulow zalac beszamelem wymieszanym z drobno
pokrojona gotowana szynka, czasami zamiast posypac serem dodaje ser
bezposrednio do beszamelu. Aha, jeszcze lepiej wychodzi z romanesco
(krzyzowka miedzy brokulem i kalafiorem).
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-05 10:40:18
Temat: Re: Brokuly pod beszamelem
Użytkownik "Bartek" <b...@p...wywal.to.fm> napisał w wiadomości
news:ededbg$68f$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> chcialbym prosic o porade dotyczaca przygotowywania brokulow pod
> beszamelem.
> Sek w tym, ze jakiego bym nie probowal przepisu, to dnie naczyna w
> ktorym zapiekam (zaroodpornego) robi sie dosc pokazna warstewka wody
> (wyciekajacej z brokulow), ktora powoduje ze z brokulow robi sie po
> prostu ciapa.
Nagrzej piekarnik do 220 C i zapiekaj 10 minut. Nie przykrywaj naczynia w
piekarniku. To co piszesz kojarzy mi sie, ze zbyt dlugim "gotowaniem" i nie
odcedzeniem brokulow.
pzdr
Grzesiacz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-05 11:27:36
Temat: Re: Brokuly pod beszamelem
"Grzesiacz" <g...@c...pl> ha scritto nel messaggio
news:c7cd5$44fd51ea$57cf7574$10768@news.chello.pl...
>
> Użytkownik "Bartek" <b...@p...wywal.to.fm> napisał w wiadomości
> news:ededbg$68f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam,
>>
>> chcialbym prosic o porade dotyczaca przygotowywania brokulow pod
>> beszamelem.
>
>> Sek w tym, ze jakiego bym nie probowal przepisu, to dnie naczyna w
>> ktorym zapiekam (zaroodpornego) robi sie dosc pokazna warstewka wody
>> (wyciekajacej z brokulow), ktora powoduje ze z brokulow robi sie po
>> prostu ciapa.
>
> Nagrzej piekarnik do 220 C i zapiekaj 10 minut. Nie przykrywaj naczynia w
> piekarniku. To co piszesz kojarzy mi sie, ze zbyt dlugim "gotowaniem" i
> nie
> odcedzeniem brokulow.
> pzdr
> Grzesiacz
Po blanszowaniu brokuly powinny wystygnac i wyschnac.
Zamiast je wrzucac do gotujacej wody (blanszowanie)
mozesz je tez zwyczajnie przeplukac wrzaca woda z czajnika.
W piecyku oczywiscie ich nie przykrywasz w ogole.
Ja jeszcze do wody do blanszowania dodaje odrobine soku
z cytryny.
Pistacjusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |