Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Pistacjusz" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Brokuly pod beszamelem
Date: Tue, 5 Sep 2006 13:27:36 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 33
Message-ID: <edjmv6$so9$1@news.onet.pl>
References: <ededbg$68f$1@nemesis.news.tpi.pl>
<c7cd5$44fd51ea$57cf7574$10768@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: host-89-228-234-230.kalisz.mm.pl
X-Trace: news.onet.pl 1157455654 29449 89.228.234.230 (5 Sep 2006 11:27:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 5 Sep 2006 11:27:34 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: uRPyNMcEvarcJo0fph0bkg==
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:277228
Ukryj nagłówki
"Grzesiacz" <g...@c...pl> ha scritto nel messaggio
news:c7cd5$44fd51ea$57cf7574$10768@news.chello.pl...
>
> Użytkownik "Bartek" <b...@p...wywal.to.fm> napisał w wiadomości
> news:ededbg$68f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam,
>>
>> chcialbym prosic o porade dotyczaca przygotowywania brokulow pod
>> beszamelem.
>
>> Sek w tym, ze jakiego bym nie probowal przepisu, to dnie naczyna w
>> ktorym zapiekam (zaroodpornego) robi sie dosc pokazna warstewka wody
>> (wyciekajacej z brokulow), ktora powoduje ze z brokulow robi sie po
>> prostu ciapa.
>
> Nagrzej piekarnik do 220 C i zapiekaj 10 minut. Nie przykrywaj naczynia w
> piekarniku. To co piszesz kojarzy mi sie, ze zbyt dlugim "gotowaniem" i
> nie
> odcedzeniem brokulow.
> pzdr
> Grzesiacz
Po blanszowaniu brokuly powinny wystygnac i wyschnac.
Zamiast je wrzucac do gotujacej wody (blanszowanie)
mozesz je tez zwyczajnie przeplukac wrzaca woda z czajnika.
W piecyku oczywiscie ich nie przykrywasz w ogole.
Ja jeszcze do wody do blanszowania dodaje odrobine soku
z cytryny.
Pistacjusz
|