Data: 2006-09-05 11:27:36
Temat: Re: Brokuly pod beszamelem
Od: "Pistacjusz" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Grzesiacz" <g...@c...pl> ha scritto nel messaggio
news:c7cd5$44fd51ea$57cf7574$10768@news.chello.pl...
>
> Użytkownik "Bartek" <b...@p...wywal.to.fm> napisał w wiadomości
> news:ededbg$68f$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam,
>>
>> chcialbym prosic o porade dotyczaca przygotowywania brokulow pod
>> beszamelem.
>
>> Sek w tym, ze jakiego bym nie probowal przepisu, to dnie naczyna w
>> ktorym zapiekam (zaroodpornego) robi sie dosc pokazna warstewka wody
>> (wyciekajacej z brokulow), ktora powoduje ze z brokulow robi sie po
>> prostu ciapa.
>
> Nagrzej piekarnik do 220 C i zapiekaj 10 minut. Nie przykrywaj naczynia w
> piekarniku. To co piszesz kojarzy mi sie, ze zbyt dlugim "gotowaniem" i
> nie
> odcedzeniem brokulow.
> pzdr
> Grzesiacz
Po blanszowaniu brokuly powinny wystygnac i wyschnac.
Zamiast je wrzucac do gotujacej wody (blanszowanie)
mozesz je tez zwyczajnie przeplukac wrzaca woda z czajnika.
W piecyku oczywiscie ich nie przykrywasz w ogole.
Ja jeszcze do wody do blanszowania dodaje odrobine soku
z cytryny.
Pistacjusz
|