Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Budyn chlebowy z sosem rumowym Budyn chlebowy z sosem rumowym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Budyn chlebowy z sosem rumowym

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.int
ernetia.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!easynet-monga!easyn
et.net!dispose.news.demon.net!demon!howland.erols.net!cpk-news-hub1.bbnplanet.c
om!news.gtei.net!newsfeed1.cidera.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Budyn chlebowy z sosem rumowym
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 38
Date: Thu, 19 Jul 2001 15:15:27 -0700
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.70
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 995580924 207.71.222.70 (Thu, 19 Jul 2001 15:15:24 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 19 Jul 2001 15:15:24 PDT
X-Received-Date: Thu, 19 Jul 2001 15:15:24 PDT (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59123
Ukryj nagłówki

Zrobilam wczoraj ten deser i wyszedl bardzo dobrze.
Oto przepis
3+1/2 szklanki pokrojonego w kostke czerstwego slodkiego pieczywa (ja
uzylam nie bardzo udane ciasto czekoladowe, ale moze byc chalka, babka,
slodkie buleczki, rogale etc.)
1+1/4 szklanki mleka
1+1/4 szklanki smietanki
3 jajka
1 zoltko
1/2 szklanki brazowego lub bialego cukru
1/2 szklanki rodzynek
forma do pieczenia z brzegami 5-6 cm (nie tortownica - z tortownicy wycieka)
cynamon jak kto lubi

Rozgrzac piec do 180C/350F, wstawic do niego wieksza blache z woda (bain
Marie).

Wysypac kostki pieczywa do nie posmarowanej formy, posypac rodzynkami i
cynamonem. Cukier rozpuscic w smietance (5 min), dodac mleko, jajka,
zoltko, polaczyc widelcem i wylac na kostki. Zostawic az nasiaknie,
okolo 15-20 minut. Mozna zamieszac pare razy. Wstawic w kapiel w piecu,
piec az spuchnie i zacznie pekac, okolo 45 minut do godziny, az noz
wstawiony w srodek wyjdzie czysty. Wyjac z pieca i przykryc sciereczka,
zeby trzymac wilgoc. Gdy ciasto sie piecze, przygotowac sos do polania i
maczania ciasta:

1/2 szklanki cukru
10 dkg masla
1/2 szklanki wody
kilka lyzek rumu albo 1/4 lyzeczki olejku rumowego
Cukier rozpuscic na malej patelni czy w malym garnku az zbrazowieje i
caly cukier sie roztopi. Dodac maslo, zdjac z ognia, poczekac, az maslo
sie roztopi, dodac wode i rum, postawic na malutkim ogniu i ogrzewac
przez 5 minut, az sie wszystko polaczy. Na poczatku beda kluchy, ale po
pewnym czasie wszystko sie roztopi. Polewac kawalki cieplego ciasta na
talerzykach goracym sosem, obficie, zawsze podgrzewajac sos do wrzenia
tuz przed podaniem.
Magdalena Bassett

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6