Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Trepczyk Stanislaw" <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Bylo..Zeberka duszone.
Date: Sat, 10 Jan 2004 19:01:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <btpes4$q53$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: morenka.net.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1073757892 26787 193.110.228.170 (10 Jan 2004 18:04:52
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Jan 2004 18:04:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:186387
Ukryj nagłówki
Witam ponownie.
Jak juz wspominalem mialem zamiar i zrobilem zeberka duszone.Dzieki
podpowiedziom opracowalem wlasna recepture i dzisiaj moge podac jako
sprawdzona.Piecio osobowa komisja smakoszy domowych dala mi 5 + za danie
dnia.
I tak:
zakupilem 2 kg zeberek dosc grubych i chudych,Z tego zrobilem 8 porcj tzn
po ok 25 dkg.Zeberka umylem wysuszylem i .....posolilem.popieprzylem
,obsypalem majerankiem i odrobina papryki slodkiej.Tak przygotowane zeberka
schowalem na noc do lodowki.
Dzisiaj przygotowalem reszte.Dwie cebulki obrane pokroilem w polksiezyce,dwa
pomidorki sparzone obrane ze skorki pocwiartowalem,dwie marchewki.jedna
pietruszka i kawalek selera drobno pokrojone,cztery zabki czosnku
zmiazdzylem,jedna kostka rosolowa warzywna rozpuscilem w 1/2 l
wody(oczywiscie wrzatku),dodalem lyzeczkie chrzanu i lyzeczkie musztardy
calosc zmieszalem.
Przygotowane porcje zeberek wrzucilem na patelnie i obsmazylem jakes 3
minuty.Nastepnie w brytwance ulozylem kilka plasterkow sloninki i ulozylem
przygotowane porcje zeberek .Calosc obsypalem przygotowana pokrojona cebulka
,warzywami i czosnkiem i zalalem przygotowana "mikstura".Ilosc tej mikstury
wystarczyla na zalanie tylko dolnej warstywy brytwanki.Wstawilem do
piekarnika na 180 st.i pieklem przez ok. 1,5 godz.Kilka razy obracalem
porcje zeberek w brytwance.Nadmienie ze brytwanka byla przykryta.
Tak przygotowane zeberka podalem z ziemniakami i ogorkirm kiszonym.
Wbrew pozorom zeberka nie byly ugotowane w zalewie a wprost
upieczone-duszone.
Polecem jako danie sprawdzone.
Stanislaw z Gdanska
|