Data: 2008-08-05 07:28:38
Temat: CHWALE SIE...
Od: Panslavista <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dostarczono mi zakupione na Słowacji urzadzenie do wyrobu hałusek.
Dziwne - znanej firmy BERGNER o nazwie "Gnocchi Grater" typ wyrobu
BG-1607.
Na kartoniku - opakowaniu przepis na kluski tradycyjne:
30 dag mąki
3 jajka
sól
woda
Przepis łatwy do zwielokrotnienia 10 dag mąki to jedno jajko.
Do miski z mąką wbić jajka i wlać około poł szklanki wody, posolić
i wyrobić gładkie ciasto aż, przestanie się przylepiać do miski i
zaczną pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza.
Następnie napełniamy pojemnik tarki ciastem i opierając ją na
garnku z osoloną wrzącą wodą przesuwamy pojemnikiem wzdluż tarki,
haluski wpadają wprost do wrzątku. Ja dodałbym tradycyjnie łyżkę albo
dwie oleju. Kluski po ugotowaniu (około 6 min) odcedzamy i hartujemy
zimną wodą następnie wrzucamy do naczynia z rozgrzanym tłuszczem i
poitrząsamy aby się nie skleiły. Doskonałe są z różnymi sosami, tartym
serem, smażonym boczkiem, czy słoniną lub z jarzynami.
Najsmaczniejsze są oczywiście z bryndzą owczą, polane skwarkami ze
słoniny (dla koszernych z gęsim smalcem)... :-P))))
http://unidom.unas.sk/plaincart/index.php?if=2182&c=
30&p=613
http://www.markann.sk/product/haluskar-862/
http://www.oriontrade.sk/index.php?MenuID=9&CatID=11
&Wiev=11&Search=&Detail=5218&Page=10
http://www.mimiaukcie.sk/aukce.php?id=382157
http://www.vamax.eu/product_info.php?products_id=472
Oczywiście widziałem inne rozwiązania: rondelek z otworami w dnie -
ciasto przecierane kopystką, okrągłe sitko z mieszadłem w środku
kręconym przy pomocy korbki, itd.
Podobne kluski, acz z bardziej gęstego ciasta tartego na tarce o
największych otworach tradycyjnie robione w mojej rodzinie jako kluski
tarte, nie mylić z zacierkami zwanymi też ścieranką - te robione były
poprzez mieszanie ręką mąki z wlaną do niej odrobiną wody, w trakcie
czego wytwarzały się twarde kuleczki - gałuszki (hałuski, haluski) -
po za naczyniem na mąkę i samej mąki i soli nie potrzeba było innych
sprzętów, prócz garnka czy kociołka do ugotowania pysznego dania...
Najlepsze hałuski wychodziły z mąki razowej...
Parę przepisów ze Słowacji:
http://online.mojerecepty.sk/ine.html
SMACZNEGO!!!
|