Data: 2002-11-04 21:04:32
Temat: Cepeliny (P)
Od: "Vicky S." <v...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witajcie
Podczas poszukiwań odpowiedzi do serwisu Nestle znalazłam przepis na coś co
u nas w domu jest robione dość często. Nawet nie wiedziałam, że to jest to
(że tak się to nazywa). My nadziewamy je pasztetową. A jakie Wy nadzienia
polecacie? Przepis na cepeliny poniżej
Cepeliny czyli pyzy ziemniaczane
SKŁADNIKI
20 szt ziemniaków (15 surowych i 5 gotowanych)
sól
Ziemniaki surowe obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce (sokowirówka).
Odcisnąć, soku nie wylewając, lecz odstawić na 10-15 min. Zlać z wierzchu, a
osiadłą na dnie naczynia warstwę krochmalu wyjąć i dodać do odciśniętych
ziemniaków. Dodać gotowane, tłuczone ziemniaki, osolić i dokładnie wyrobić.
Formować kule, wielkości dużego jabłka, spłaszczyć, nakładać nadzienie i
dobrze ścisnąć formując obłe, podłużne pyzy. Wkładać je pojedyńczo do
gotującej się osolonej wody, uważając, aby nie przestała wrzeć. Gotować
25-30 min. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową, użyć na półmisku, polać
stopionym masłem z dodatkiem śmietany lub innym sosem zharmonizowanym z
rodzajem nadzienia.
Pozdrawiam, Vicky S
(~11.06.2003)
www.republika.pl/vickys81
|